Stijn Soeter. Foto: Roel Kleinpenning
Stijn Soeter. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Stijn (19) stimuleert ouderen met Gezelschapsdienst

Ulft – De 19-jarige Stijn Soeter heeft een missie. Hij wil vooral ouderen stimuleren, uitdagen en voorkomen dat zij steeds meer in zichzelf gekeerd raken. Daarvoor zette hij een dienst op onder de naam Gezelschapsheer Sancho. Op verzoek komt hij aan huis of gaat hij met iemand als gezelschap op pad, voor een goed gesprek over literatuur, een schaakpartij of bijvoorbeeld een inspirerend museumbezoek.

Door Reinier Kroesen

Stijn: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet voldoende stimuleren van het mentale gestel van ouderen mogelijk negatieve (en potentieel onomkeerbare) gevolgen kan hebben. Een vriend van mij bracht me op het idee daarmee aan de slag te gaan. Onder het motto 'cognitieve stilgang is achteruitgang' bied ik activiteitenbegeleiding voor mensen die zoeken naar geestelijke stimulans, ondanks eventuele fysieke beperking(en). Het doel is mensen uitdaging te bieden en verwezenlijken wat alleen niet meer lukt. Hiermee blaas ik ze als het ware nieuwe levensenergie in.”

Don Quischotte
De jonge student noemt zijn service Gezelschapsheer Sancho. Een verwijzing naar Sancho Panza, een personage uit het boek ‘De vernuftige Edelman Don Quischotte van La Mancha’. Daarin figureert Sancho als de realistische tegenhanger en gesprekspartner van de dromende Don Quischotte. Zijn gevecht tegen windmolens is daarvan het beste voorbeeld. Stijn is geen alledaagse jongen. “Al vroeg merkte ik dat ik anders was dan de meeste kinderen. Zij begrepen weinig van mij, evenals ik van hen. Ik ben geboren in Ulft, ging daar naar school. Met mijn ouders en zus woonde ik vijf jaar op Curaçao, we zijn nog niet zo lang terug in Nederland. Vorige jaar begon ik een studie aan het University College in Utrecht, vooral wis- en geneeskundige vakken. Een opleiding waarin je je eigen opleiding samenstelt. Daar kon ik niet helemaal mijn plek vinden, mijn studie zet ik nu voort aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen, richting analytische psychologie/psychiatrie. Zoals ieder mens heb ik mijn voorkeuren en smaken; zo weet ik klassieke muziek het meest te waarderen, is biologie mijn liefste natuurlijke wetenschap en vind ik een Mustang uit de jaren zestig mooier dan een Ferrari.”

Werkmethoden
Stijn hanteert twee werkmethoden. Zo biedt hij ‘regulier gezelschap’. Hij vergezelt degene die contact met hem heeft opgenomen in activiteiten waar die persoon behoefte aan heeft. Of men nu een diepgaand gesprek wil voeren, samen in de tuin wil werken of schaken. En men kan ook met speciale verzoeken komen. Wil iemand graag een museum, plek of natuurgebied bezoeken die veel voor deze persoon betekent wordt samen gekeken hoe daar naar toe te gaan en dat vorm te geven. Stijn is in het bezit van het rijbewijs en kan voor vervoer zorgen. Deze dienst heeft geen commercieel karakter, maar hij probeert er wel deels mee te voorzien in zijn studiekosten. Hij benadrukt dat zijn dienst mogelijk uit een PGB vergoed kan worden. Zijn werkgebied is de hele Achterhoek.

Positieve ervaring
De Ulftenaar heeft al ervaring opgedaan als gezelschapsheer, op zijn site is een mooi relaas te lezen van iemand die hij begeleid heeft. ”Gesprekken met Stijn zijn voor mij zowel waardevol als verwonderlijk: hij doorgrondt persoonlijke thema's en weet altijd iets toe te voegen. We kunnen heerlijk discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals klassieke muziek, literatuur, de menselijke natuur, onze wederzijdse ervaringen met wonen in het buitenland en liefde voor de natuur. Hij verwondert me door zijn blik op de wereld en dat is zeldzaam en inspirerend tegelijk. In het begin bespeurde ik naast enige verwondering ook een lichte irritatie bij mezelf: ‘wat denkt dat snotblaag van 19 mij te kunnen vertellen?' Maar na enig nadenken blijkt hij vaak wel een punt te hebben. Om een voorbeeld te geven: ik ben een dromer, voor mij is de fantasie vaak al genoeg. Stijn wist me te overtuigen dat het uitvoeren van die dromen in belangrijke mate bijdraagt aan het geluksgevoel van een mens. Ook al lukt die uitvoering maar in een fractie van de gevallen en is de weg van droom naar daad geplaveid met tegenvallers, je moet er toch doorheen om werkelijk iets te bereiken dat zinvol is.”
Stijn tenslotte: "Het maakt mij gelukkig te zien dat mensen ‘echt' leven; niet focussen op beperkingen maar doen waar de Don Quichotte in hen naar verlangt. Of je minder mobiel bent of geen mensen om je heen hebt die je passies delen, samen kijken we voorbij de beperkingen en denken we in mogelijkheden. Dit is waar mee kan en wil helpen. Mijn levensmotto is het eenvoudig lijkende advies dat vele wijsgeren door de geschiedenis heen hebben gegeven: wees wat je bent.” Wie vrijblijvend eens kennis wil maken kan bellen of mailen met Stijn. De contactgegevens zijn te vinden op zijn site.


gezel-schapsheersancho.nl