Jurgen en Ingrid Leneman. Foto: Roel Kleinpenning
Jurgen en Ingrid Leneman. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Installatiebedrijf Leneman gaat door, Electroworld Leneman wordt Obbink

Varsseveld – Electroworld Leneman en Installatiebedrijf Leneman, beide op hetzelfde adres gevestigd aan de Schoolstraat genieten grote naamsbekendheid. Per 1 november wordt alleen de winkel overgenomen door Obbink, al eigenaar van diverse regionale elektronicawinkels. Eigenaar Jurgen Leneman wil zo meer tijd vrij maken voor zijn installatiebedrijf.

Door Reinier Kroesen

Jurgen Leneman: “Wij zitten hier op deze plek ruim 61 jaar, mijn ouders zijn dit bedrijf begonnen, een combinatie van een winkel en installatiebedrijf. Die combinatie is altijd geweest. Ik heb het in 1996 van hen overgenomen. Maar nu gaat er wat veranderen. Ik wil graag duidelijk gesteld hebben dat Leneman Installaties gewoon verder gaat. De winkel gaat op dezelfde voet verder, alleen komt Obbink op de gevel te staan. Ik wilde in eerste instantie geen afscheid nemen daarvan, maar ik ben zelf de laatste jaren veel drukker geworden met het installatiewerk. En, eigenlijk groei je dan een beetje uit die winkel. Eerder wist ik er alles van, maar omdat ik zo druk met het andere gedeelte van ons bedrijf ben werkte dat niet zo goed meer. Dat is nog geen reden te stoppen, maar ik heb nu toch een keuze gemaakt. De goede service die onze klanten gewend zijn moet gewaarborgd blijven. Obbink neemt onze garanties over. Wie hier een wasmachine kocht en over een jaar een storing heeft kan daarover nog bellen, dat wordt opgelost. Die service moet overeind blijven, zoals de klant gewend is, dat vind ik heel belangrijk. Het personeel kan hier blijven werken, ook dat is essentieel voor mij. Dat is voor onze klanten en medewerkers prettig, dat ook in die verstandhouding niets wijzigt. In principe gaat alles op oude voet verder. Aan de inrichting zal niet veel veranderd worden, al zal Obbink wel zijn eigen logo en huisstijl gaan voeren. Dit pand blijft familiebezit, we verkopen het niet, Obbink huurt het hen zet dit bedrijfsgedeelte voort. Over wat zij hier verder doen heb ik geen zeggenschap meer.”

Jurgen Leneman gaat zich nu dus op het installatiegebeuren richten. Jurgen: "Er gebeurt in die sector veel. Denk alleen maar aan de energietransitie. De belangstelling voor zonnepanelen, warmtepompen en airco's was al enorm, maar nu met die energiecrisis helemaal. We blijven daarnaast doen wat we al die jaren deden: elektra- en loodgieterswerkzaamheden, aanleg van badkamers en cv-installaties.” 

Het vinden van geschikt nieuw personeel is ook voor Leneman niet eenvoudig. Daarom komt steeds meer op de schouders van Jurgen neer. Hij gaat op bezoek bij de klant, maakt offertes en afspraken. Ook op dat vlak werd hij de laatste jaren steeds drukker, ook één van de redenen om een andere oplossing te zoeken voor de winkel. Jurgen: "Eerder had ik hier een calculator/werkvoorbereider zitten, maar die ging weg en een vervanger kon ik niet vinden. Nieuwe monteurs vinden is sowieso lastig. Dus heb ik gezegd: laat ik nu maar uit die elektronicazaak gaan, ik ga zelf meer de installatiekant op, ben tenslotte installateur. Als ik ergens voor ga, ga ik er vol voor. Daarom nu dit besluit. Eigenlijk alleen maar positief nieuws: het installatiebedrijf draait enorm goed en de winkel met service blijft behouden voor haar klanten in Varsseveld en omgeving.”