Dorien Leijzer (links) en André Kaminski, voorzitter Stichting Achterhoek weer mooi. Foto: Roel Kleinpenning
Dorien Leijzer (links) en André Kaminski, voorzitter Stichting Achterhoek weer mooi. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

'Cadeautje voor ieder die over Slingerparallel langs Etten rijdt'

ETTEN - De meeste automobilisten zullen er amper oog voor hebben. Toch meent André Kaminski van Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) dat het een cadeautje is. Het kleine stukje oude natuur dat tussen de weg en de Palmstraat in het dorp Etten ligt moet wat hem betreft dan ook intact blijven. Dorien Leijzer, voormalig inwoonster van het dorp, is het daar roerend mee eens.

“Ik ken dit stukje Etten al meer dan vijftig jaar”, vertelt Leijzer, tegenwoordig wonend in Gendringen. “Er is eigenlijk nooit iets aan veranderd. Ja, tot voor kort stonden er nog jonge koeien. Het oogt nu ook wel verwaarloosd en dat is best jammer.”
“Dat is met een paar maaibeurten gemakkelijk op te lossen”, reageert Kaminski. "Waar het om gaat is dat dit een uniek stukje oude natuur is. Er zijn plannen voor woningbouw. Hier moeten tussen de toen en twintig woningen verrijzen. Natuurlijk begrijp is ook wel dat het bouwen van huizen momenteel een noodzaak is. Dit is er echter niet de plek voor. Als zoiets moois als dit verdwijnt, krijg je het nooit weer terug.”

Niet iedereen zal de waarde van dit stukje natuur direct inzien. Kaminski weet er echter met passie over te vertellen. “Kijk toch eens. Er staan een paar prachtige notenbomen, enkele oude fruitbomen en het is vooral de singel die een unieke waarde heeft. Een singel is een doorgegroeide haag met diverse begroeiing. Hij staat hier in de bocht langs de Zeddamseweg en Slingerparallel. Je herkent meidoorn, sleedoorn en vlier. Verder kan in zo'n haag een berkenboompje of eik opkomen. Ideaal voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Dit soort hagen zijn overal in Nederland verdwenen. Deze in Etten is uniek voor de hele regio.”

Door het enthousiasme van Kaminski ga je daadwerkelijk anders naar zo'n stukje landschap kijken, heeft ook Dorien Leijzer, inmiddels lid van IVN en de Bomengroep, ervaren. “Ik schaam me er voor dat ik zoiets vroeger niet zag. Oog voor de natuur heb ik pas de laatste jaren ontwikkeld. Dit stukje Etten ken ik van vroeger, maar de waarde ervan heb ik ook nooit eerder gezien. Als kinderen speelden we hier gewoon en later ben ik er jaren langs gelopen. Het Oude Helmeshuis is inmiddels een gemeentelijk monument, inclusief het weitje er omheen. Eigenlijk zou het gehele gebied als monument beschermd moeten worden. En dat zeg ik niet als aanwonende, voor mij is het geen privé belang. Zoiets is echt algemeen belang.” 

“Woningbouw zou dit verpesten”, vervolgt Kaminski. "Het perceel ligt toch dicht aan een drukke weg. Dus moeten er ook nog eens maatregelen tegen geluidsoverlast worden genomen. Van het unieke landschap blijft dan niets over. Elders in Nederland worden boerderijen opgekocht om het land terug te geven aan de natuur. Je kunt de bestaande natuur beter behouden, dat is gemakkelijker en goedkoper. Voor de school in de buurt zou het ook een ideaal gebied zijn voor natuureducatie. Dan snijdt het mes aan meerdere kanten.”