Gezocht: nieuwe schuldhulpmaatjes

Gezocht: nieuwe schuldhulpmaatjes 

Foto PR

SchuldHulpMaatje Oude IJsselstreek zoekt vrijwilligers

ULFT - Als samenleving gaat iedereen een drukke en onzekere tijd tegemoet. Mensen zijn bang en hebben stress over hoe ze het moeten gaan doen in de winter. Blijven de boodschappen betaalbaar en wat gaat er met de energieprijzen gebeuren? Welke tegemoetkoming komt van de overheid en hoe kan men er aanspraak op maken? Bij Budgethulp Oude IJsselstreek horen we veel onrust en onzekerheid.

Steeds meer mensen komen in situaties waarin het lastig is om rond te komen met hun inkomen. Wie op zoek is naar een mooie en nuttige vrijwilligersfunctie is bij Budgethulp Oude IJsselstreek van harte welkom. Wie zich wil inzetten om mensen te helpen die worstelen met hun financiën kan als 'maatje' van grote betekenis zijn. Geldzorgen leiden vaak tot extra stress omdat er zoveel door het hoofd van mensen gaat dat ze niet meer weten waar ze beginnen moeten. Ze hebben iemand nodig die met hen meedenkt, praktische hulp geeft en aanmoedigt. Een maatje, dat geduldig luistert als zij over hun zorgen praten. 

De maatjes zetten zich in om de mensen weer zoveel mogelijk zelfredzaam te maken, dan wel om hen te helpen om de schulden te stabiliseren. Maatjes doen dit door een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven en van de onbetaalde rekeningen. Daarna wordt samen met de hulpvrager een plan gemaakt voor een oplossing. Onze maatjes zijn goed thuis in de maatschappij, zeer gemotiveerd en kunnen goed met mensen omgaan. Een maatje werkt individueel, maar kan terugvallen op de kennis en kunde van de coördinator en collega-maatjes en bij complexere vraagstukken bij de professionals in de (schuld)hulpverlening. 

Nieuwe maatjes krijgen een driedaagse training aangeboden, waarna ze starten met een ervaren buddy. Om de kennis op peil te houden kunnen de maatjes deelnemen aan studiemiddagen, bijscholingsmodules en intervisie. Onze organisatie telt 30-35 maatjes. Naast SchuldHulpMaatje, dat reeds in 2012 is ontstaan, is in 2021 als nieuw initiatief ‘BudgetHulp Oude IJsselstreek' opgericht. Laagdrempelig en met als doel om schulden te voorkomen en hulp te bieden bij geldzaken. Wie meer wil weten kan contact op met Silvia Simmes, coördinator-budgetconsulent: 06-13 36 96 95,
of een kijkje nemen op de website


www.budget-hulpoudeijsselstreek.nl