De beoogde locatie voor flexwoningen aan de Walseweg in Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning
De beoogde locatie voor flexwoningen aan de Walseweg in Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Stug onderhandelen over flexwoningen

ULFT – De eerste raadsvergadering na het zomerreces zorgde voor de nodige beroering en het werd een latertje. Met name de discussie over een motie over flexwoningen, die ingediend zou worden hield de gemoederen lange tijd bezig.

Door Walter Hobelman

In november 2021 is in de gemeenteraad besloten dat er tien miljoen euro beschikbaar zou komen voor de bouw van ‘uuthuuskes’ zoals ze destijds werden genoemd. Kort samengevat ging het om woningen die snel gebouwd kunnen worden en de raad wilde er maximaal honderd plaatsen, op grond die van de gemeente is, verdeeld over alle kernen in de gemeente. De woningen waren vooral bedoeld voor jongeren, starters en voor mensen die om sociaal -economische redenen naar Oude IJsselstreek zouden komen. De afgelopen maanden bleek echter dat de prijs van die flexwoningen, zoals ze nu worden genoemd behoorlijk steeg vanwege de stijgende prijzen van grondstoffen en materiaal.

Op verschillende momenten is er door de raad over deze woningen gesproken en daarin bleek dat er al snel wat ruis op de lijn kwam tussen de verantwoordelijke wethouder Ben Hiddinga en de gemeente raad. De kaders waren niet duidelijk genoeg en de wethouder trad er zelfs buiten, volgens sommige politieke partijen. Dit alles is aanleiding voor Camiel Vanderhoeven van D66 om deze avond een motie in te dienen, samen met de DorpEnPlattelandBeweging (DEPB) en VVD, waarin de oproep staat dat de wethouder ‘zo snel als redelijk mogelijk bij de raad met een voorstel komt voor een aanpassing van het kader voor realisatie van tijdelijke woningen’. In afwachting van dat voorstel en het vaststellen van dat nieuwe kader kon ‘ondertussen wel worden doorgegaan met de ingezette ontwikkeling.’

“We blijven als raad maar discussiëren over die kaders. Als we nu heldere kaders beschrijven met elkaar dan schept dat duidelijkheid over wat de raad van het college verwacht. Het is in ieders belang om nú in te grijpen om vertraging in de toekomst te voorkomen” ,aldus Vanderhoeven. Niet alle partijen in de raad delen die zorg van D66. “Laten we zorgen dat de schop zo snel mogelijk de grond in kan. Of het er dan zestig of tachtig worden is minder belangrijk”, aldus het CDA. Wethouder Hiddinga geeft aan dat alle veranderingen en vernieuwde inzichten zijn gedeeld met de raad en dat hij nog steeds binnen de kaders van de motie en het amendement van november 2021 werkt. “Dit is niet het moment om die opnieuw te gaan bespreken.” Richard de Lange van ADA ziet dat anders. “Nagenoeg alle kaders zijn inmiddels overschreden; het aantal, de locaties, het niveau van de beoogde huurprijs en zo meer. Welke kaders ziet de wethouder nog wél?” vraagt De Lange zich af. 

Na veel discussie en twee schorsingen wordt besloten de tekst van de motie aan te passen. ‘Zo snel als mogelijk’ wordt ‘november 2022’ en het doorgaan met de ingezette ontwikkelingen wordt uitgebreid met de tekst ‘inclusief het organiseren van de uitvraag aan de markt’. Dit, omdat de wethouder aangeeft dat er gesprekken zijn met ontwikkelaars, die in november met voorstellen komen. De motie wordt vervolgens unaniem aan genomen.