Wethouder Marco Bennink (met onder andere financiën in zijn portefuille) presenteert de nieuwe begroting Foto: Roel Kleinpenning
Wethouder Marco Bennink (met onder andere financiën in zijn portefuille) presenteert de nieuwe begroting Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Gemeentebegroting 2023 gepresenteerd

GENDRINGEN – “Wij presenteren deze begroting in een onzekere tijd, maar financieel staan we er als gemeente meerjarig goed voor.” Met woorden van deze strekking heeft wethouder Marco Bennink op donderdag 29 september de begroting voor 2023-2026 gepresenteerd. De begroting draagt de titel ‘Uitvoeren maakt sterk’. “Dat klinkt ambitieus en dat is het ook”, aldus Bennink. “De visies en plannen die de afgelopen vier jaar zijn ontwikkeld gaan we nu ten uitvoer brengen.”

Door Walter Hobelman

Bennink legt uit dat komend jaar er nog een beroep op de algemene reserve moet worden gedaan van ongeveer zes ton. "Voor 2023 is er sprake van een tekort dat we dekken uit de algemene reserve. In de jaren daarna hebben we een begrotingsoverschot met forse pieken in de jaren 2024 en 2025. Dat maakt ons begrotingsbeeld, dat positief is, ook grillig. Het kabinet laat ons in onzekerheid doordat ze in het jaar 2026 (het eerste jaar na de huidige regeerperiode, WH) alle gemeenten een korting op de rijksbijdrage oplegt. Mogelijk komt hier nog een aanpassing op. Echter is deze voorgenomen maatregel te fors om te negeren en kunnen we niet vooruitlopen op een eventuele ‘reparatie' van deze korting”, licht Bennink toe. 

Lastig begroten
Dat het in deze tijden niet eenvoudig is om alles heel concreet te kunnen begroten is voor iedereen duidelijk. "We weten dat dit een uitdagende opgave is. Vooral ook omdat de actuele ontwikkelingen elders in de wereld, ons allemaal (inwoners, bedrijven, collega's en onszelf) raken en bezorgd maken. De torenhoge inflatie, de stijgende energieprijzen en de inzet en invloed van eventuele maatregelen vanuit Den Haag maken het lastig. Omdat ook de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd nog niet allemaal duidelijk zijn doorvertaald blijven sommige zaken nog wat onzeker.”

Brede welvaart
Gemeente Oude IJsselstreek werkt veel met het begrip ‘brede welvaart'. Het gaat er hierbij om, een goede balans te vinden tussen ruimte voor milieu, gezondheid en het welbevinden van alle inwoners. "Welvaart laat zich niet uitdrukken in een enkel aspect. We kijken met elf dimensies naar de welvaartsontwikkeling in onze gemeente. Deze dimensies zijn onderverdeeld in drie groepen: welstand en ontwikkeling (inkomen, werk, onderwijs), welzijn in lijf, geest en sociaal (gezondheid, balans werk/privé, sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid, subjectief welzijn) en welbevinden in de leefomgeving (milieu, veiligheid, woontevredenheid). Al deze onderwerpen hebben met elkaar te maken. Het gaat dus om de samenhang. De keuzes die we maken, moeten het resultaat zijn van een zorgvuldige en algehele afweging van doelen en belangen”, zo wordt dit in de toelichting bij de begroting uitgelegd.

Woonlasten
Wethouder Bennink vertelt ook dat de OZB komend jaar omlaag gaat maar dat de afval- en rioolheffing gaat stijgen. "Het college kiest er bewust voor om de stijging van de rioolheffing en afvalstoffenheffing te compenseren door een verlaging van de OZB. Per saldo betekent dit dat de stijging van de totale lastendruk voor huishoudens met een eigen woning in 2023 beperkt blijft tot 3% (gemiddeld ongeveer 23 euro). De tarieven worden later berekend als de WOZ waarden voor de woningen 2023 worden bepaald. “Wij houden rekening met 1,6% minder opbrengsten aan OZB. Als de WOZ waarden stijgen, daalt het tarief OZB harder. Een huishouden in de Oude IJsselstreek zal gemiddeld € 6,- OZB minder betalen dan in 2022.”

Bespreken in de raad
De bespreking van de begroting vindt plaats op 31 oktober en op 3 november. Op 3 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting. Beide avonden begint de raadsvergadering al om 18.00 uur en vindt deze plaats in de conferentiezaal van de DRU in Ulft. Deze avonden zijn openbaar.

De begroting is online in te kijken via de website van de gemeente:


www. oude-ijsselstreek.begrotingonline.nl