Wijkagent Marco Takken (l) en Meliha Reinders (handhaving) tijdens rondgang Donkere Dagen Offensief Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

Wijkagent Marco Takken (l) en Meliha Reinders (handhaving) tijdens rondgang Donkere Dagen Offensief Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Preventieve inbraakpatrouille sorteert gelijk effect

Gendringen – Nu het weer vroeger donker is neemt de kans op bezoek van het inbrekersgilde toe meldde Marco Takken, wijkagent in onder meer Gendringen in een mail aan de Gelderse Post. Hij vroeg of een verslaggever eens mee wilde lopen om mee te kijken tijdens een preventieve avondpatrouille.

Door Reinier Kroesen

Dinsdag 8 november was het zover. Aan het begin van de avond maakte ik in de politiepost in het gemeentehuis kennis met Marco voor een rondgang in het kader van het Donkere Dagen Offensief (DDO). Ook twee collega’s van Marco, alsmede Pauline Horstmanshoff (team Zorg en Veiligheid gemeente Oude IJsselstreek) liepen mee. Een controleronde, te voet, door verschillende Gendringse wijken. 

Witvoetje
Marco: “De klok is teruggezet en dus is het eerder donker. De ervaring leert dat dan woninginbraken fors toenemen. Wij verkennen de wijk en kijken door de ogen van een inbreker. Waar kun je gemakkelijk naar binnen? Wie laat er een raam openstaan en is niet thuis? Ligt er ergens een losse ladder die men zo kan gebruiken? Als wij zoiets aantreffen doen we een ‘witvoetje’ in de bus, een papieren voetafdruk met de tekst: ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’. Tevens krijgen ze een begeleidende brief. Zo willen we de inwoners attenderen op de inbraakgevoeligheid van hun woning. Inbrekers gaan overigens vaak al overdag op wijkverkenning, zo is de ervaring."

Ongewenste ervaringen
Al vrij snel zien we in een voortuin van een rijtjeswoning een zestal fietsen op de oprit staan. Twee staan niet op slot. Uit de schuur klinken stemmen, een groep jongens staat daar samen een sigaretje te roken. Er wordt ze verteld dat die fietsen zo wel heel eenvoudig te stelen zijn. Een paar honderd meter verder hebben twee wooneenheden een halfopen gezamenlijke berging. Ook daar staat een batterij aan fietsen, waarvan enkele niet op slot. Marco en een collega lopen naar binnen om dit te melden. Even later komt uit dat huis een jonge bewoner naar buiten die vertelt dat daar onlangs al een fiets van hem gestolen is, hij heeft  een vermoeden van de dader. De wijkagent zegt hem dat daar werk van gemaakt kan worden, maar dat moet er wel melding gedaan worden. Op een open plek tussen de woningen staan twee grote, luxe auto's geparkeerd. Van één wagen knipperen plotseling de lampen. De eigenaar komt lachend tevoorschijn, hij knipte vanachter zijn heg de deuren vast open. Een vriendelijk gesprekje volgt, hij vertelt dat er 's nachts al eens aan die auto door onbekenden gemorreld is. Zo blijkt dat veel mensen ongewenste ervaringen hebben, waar vaak geen melding van gedaan wordt.

Humor
Bij controle van een donker steegje aan de achterzijde van een rij woningen is een poortdeur niet op slot. We lopen zo de tuin in en treffen een elektrische fiets aan. Marco klopt aan bij de achterdeur, de bewoonster schrikt zich wezenloos. Na de melding en gerustgesteld te zijn doen ze de poort snel na ons vertrek op slot. Al met al reageren mensen kalm en is er begrip voor de actie. Het doel is bewustwording, niet het uitdelen van boetes of vermaningen. Een vriendelijk woord en de nodige humor blijken daarbij zeer effectief. De agenten vertellen dat dit typische Achterhoekse reacties zijn, dat je in de stad heel wat anders van de bewoners om je oren zou kunnen krijgen."