De verbinding tussen de twee gemeenschapshuizen krijgt steeds meer vorm. Foto: PR

De verbinding tussen de twee gemeenschapshuizen krijgt steeds meer vorm. Foto: PR

Foto: PR

Energieleverende verbinding tussen
gemeenschapshuizen in Varsselder

VARSSELDER - Iedereen die wel eens in Varsselder komt, heeft de ontwikkelingen kunnen volgen van de voortgang van het Leaderproject 'Kerkgebouw & Dorpshuus, samen een bron van energie. Het Leader project is een co-creatie tussen Vereniging Dorpsbelangen V-V, Vereniging kerkgebouw V-V en 't Dorpshuus.

De eerste prioriteit lag bij het tot stand brengen van een fysieke verbinding tussen Kerkgebouw & Dorpshuus. Deze (wandel)verbinding is ondertussen gerealiseerd en wordt al volop gebruikt. Vervolgens is ook de herinrichting van de voorzijde opgepakt. Hierdoor is de toegankelijkheid van het kerkgebouw verbeterd. Door aanpassing van de hoogtes qua straatwerk zijn alle drempels weggenomen. Ook de aanpassingen aan de voorzijde zijn ondertussen gerealiseerd evenals het opknappen van het Vrijheidsbeeld. 

Hiermee vormt het kerkgebouw en het al eerder gerealiseerde dorpsplein weer één geheel. het is mooi om te zien hoe twee gemeenschapshuizen door te durven delen, samen werken aan een nieuwe toekomst voor het kerkgebouw. Steeds meer partijen vanuit de omgeving ontdekken deze unieke twee -eenheid. Niet alleen uitvaartondernemers hebben de unieke mogelijkheid van de combi van beide gebouwen al ontdekt, maar ook verenigingen vanuit de omgeving beginnen de mogelijkheden te ontdekken.

Op dit moment zijn de vrijwilligers bezig met voorbereidende werkzaamheden voor realisatie van de laatste fase; De realisatie van een energieleverende overkapping, die Kerkgebouw & Dorpshuus fysiek met elkaar gaan verbinden. De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van funderingsblokken. Zodra deze allemaal geplaatst zijn wordt samen met Tiggelovond – Kok Staalconstructie de energieleverende overkapping geplaatst. De planning is dat de fysieke overkapping er staat voor het eind van het jaar. 

Dit project is mogelijk dankzij financiële steun vanuit Leader Achterhoek, het VSB Fonds en andere fondsen. Daarnaast dankzij de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven en het grootste kapitaal, de vrijwilligers. In de realisatiefase zitten tot nu toe al meer dan 1200 vrijwilligersuren.