Rebelse Schoonheid Foto: Rick de Visser

Rebelse Schoonheid Foto: Rick de Visser

Rick de Visser

'Laat je verwonderen' tijdens
klassieke zondagmiddagconcerten

DINXPERLO - Het komende theaterseizoen pakt Klein Theater Dinxperlo op een andere manier uit dan we gewend zijn. Ze komen met iets nieuws, namelijk een ‘klassiek zondagmiddag matinee’ van ‘Phion’, waarbij een selectie van musici uit Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel drie concerten zullen spelen op 27 november, 5 februari en op 11 juni.

Door Waltraud Wensink

Hans Eppink: ”We kregen vanuit verschillende bezoekers de vraag of we eens iets klassieks op het programma wilden zetten. We hadden al een kijkje genomen achter de schermen bij het ‘Orkest van het Oosten’ en we hebben de organisatie gevraagd of ze met een klein ensemble naar het ‘Klein Theater’ wilden komen want het grote orkest zou bij ons niet passen. Het ‘Orkest van het Oosten’ ging samen met Het Gelders Orkest onder de naam ‘Phion’ en er bleek interesse te zijn. Dat vonden we natuurlijk geweldig “.

We gaan voor een verrassingseffect
Sjoerd van den Berg, Marjolein Van Dingstee en Leon Peters zijn drie mensen die zich bezig houden met de organisatie van deze bijzondere concerten en hebben onder andere als taak om klassiek toegankelijk te maken voor iedereen en dus ook in Dinxperlo. Marjolein: ”We hebben publiek in de hele provincie en deze voorstellingen zijn vooral voor de gebieden rondom de grote steden. We willen een ‘kamermuziekserie' presenteren op drie verschillende data met iedere keer een andere voorstelling. Het zal anders dan anders zijn, niet zoals ze ons kennen. Er zal andere muziek gespeeld worden, er is een andere opstelling en ook maken we gebruik van verschillende musici. We gaan voor een verrassingseffect”. Sjoerd: ”We gaan voor een intieme setting, ook wat klanken betreft waardoor je je als bezoeker echt kan focussen op de rol van de individuele instrumenten. Alles zal aanwezig zijn maar dan in het klein, wat echter niet ten koste zal gaan van het concert. Laat je verwonderen door het ‘kamerconcert' en door hetgeen je zult ervaren en mag beleven”. Leon vult aan: ”Het worden zeker geen zware stukken maar juist hele toegankelijke. Ook kinderen en jongeren kunnen bij deze voorstellingen kennis maken met de klassieke muziek. We maken het een beetje theatraal, met mooie lichteffecten , een mooie aankleding van de zaal en veel diversiteit waarbij alles mag en dat telkens net een beetje anders per voorstelling”.

Klassiek heeft een lastig imago
Hans Eppink: ”Voor ons is het ook nieuw. We vinden het spannend maar zijn zeker enthousiast. We hebben meestal een vast publiek en zijn erg benieuwd naar de reacties.” Leon:“ Klassieke muziek heeft vaak een wat stijf imago en we willen laten zien dat ‘klassiek niet ‘statisch’ hoeft te zijn. Er wordt gezongen, verteld, we zoeken de interactie en je kunt de ambacht’ van heel dichtbij zien, horen en beleven”. Marjolein: ”Dit is dé kans om professionele musici aan het werk te zien, topklasse in Dinxperlo”. Er komen bij de laatste voorstelling solisten uit het buitenland, mensen die iets extra’s en bijzonders doen. Het is een andere manier van spelen dan in een groot symfonieorkest. Het wordt een intiem kamerconcert met telkens een klein aantal musici. Een mooie muzikale beleving die laagdrempelig is en toegankelijk voor iedereen, jong of oud.

Laat je verwonderen
Op 27 november ‘Rebelse schoonheid’, een prachtige voorstellingen onder leiding van dirigent Alexander de Blaeij waarin op hun site wordt gezegd dat “de muziek van Strauss, Mahler en Humperdinck aangenaam botst met de muziek van nu. Een ware beleving voor je zintuigen. Op 5 februari 2023 het ‘Schubert Octet’, waarbij je door verteller Wouter Schmidt wordt meegenomen in de muziek van het gerenommeerde ‘ Valerius Ensemble’. Met live gespeelde voorbeelden brengen ze samen de muziek intensief tot leven. Op 11 juni 2023 sluiten ze de serie af met ‘ Vier jaargetijden’, twee werelddelen’. Een dynamisch concert waarin twee verschillende composities ( Vivaldi en Piazzolla) samenvloeien. Barokke vioolconcerten vloeien samen met moderne tango. Bojan Cicic en Santiago Cimadevilla bepalen het gezicht van dit laatste concert.

“Laat je verwonderen” werd er gezegd en dat is ook precies wat ‘Phion’ en ‘Klein Theater Dinxperlo’ willen. Beleef, ervaar, kijk en luister naar de voorstellingen van ‘Phion’. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of je alleen of als groep wilt komen, als ouders of juist als gezin, alles mag en alles kan. Klassiek is voor iedereen en dat laat ‘Phion zien in deze drie voorstellingen op drie zondagmiddagen.

Voor meer info over ‘Phion’ en de inhoud van de voorstellingen kijk je op www.Phion.nl.Het is mogelijk om voor deze concerten een passe partout te bestellen maar men kan er ook voor kiezen om de concerten apart te boeken. De voorstellingen zijn op 27 november 2022, 5 februari 2023 en 11 juni 2023 telkens om 15:30 uur. 


www.kleintheaterdinxperlo.nl