Wethouder Marco Bennink en vlnr Nilay, Jesslyn, Tiddo en Amaniel van Dynamiek. Foto: Roel Kleinpenning

Wethouder Marco Bennink en vlnr Nilay, Jesslyn, Tiddo en Amaniel van Dynamiek. Foto: Roel Kleinpenning

Leerlingen vier basisscholen planten 500 bomen in Idinkbos tijdens Boomfeestdag

SINDEREN - Vorige week woensdag was het feest in het Idinkbos. Het is niet de tijd van het jaar voor een zomerkamp. Er werden dan ook geen hutten gebouwd en speurtochten gehouden, maar het rumoer was er niet minder om. Het was Boomfeestdag. Uit meerdere kernen van de gemeente kwamen leerlingen van de groepen 5 en 6 van de basisscholen naar het bos om bomen te planten.

Door Marcel van Berkum

Wanneer heb jíj een boom geplant? En weet je nog waar die staat? Boomfeestdag is er vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw om de jeugd bewust te maken van het belang van bomen voor de samenleving. Altijd in maart, maar dit jaar vanwege corona aan het begin van het bomenseizoen. Zo'n 170 leerlingen van vier basisscholen trokken, verdeeld over de ochtend, naar de parkeerplaats bij Idinkbos. De ouders waren ingeschakeld voor het vervoer. De eerste twintig kinderen van groep vijf van Dynamiek uit Terborg, begeleid door juf Annemiek, meldde zich klokslag 9 uur. Een grote delegatie medewerkers van de gemeentelijke afdeling Groenvoorziening en van de Bomengroep Oude IJsselstreek stond hen al op te wachten, evenals wethouder Marco Bennink. Dat er genoeg bomen in Idinkbos staan is een misvatting. Adviseur Groen Bas Tempels legde uit dat er die dag, als eerste deel van een meerjarenplan, ongeveer 500 jonge bomen worden geplant op een kaal stuk bosgrond. Vanwege ziekte moesten de bomen er worden gerooid. Met paard en wagen en een sleep was er daarna over het terrein gegaan om varens, die de jonge aanplant kunnen schaden, te verwijderen. 

Wethouder Marco Bennink verwelkomde de kinderen. Hij vertelde dat bomen geweldig zijn om in te klimmen, maar benadrukte ook dat ze belangrijk zijn voor het klimaat en de gezondheid en legde uit waarom. De scholen hadden van Staring Educatie een lespakket ontvangen en uit de reacties bleek de jeugd op de hoogte te zijn. Het was voor Bennink de eerste Boomfeestdag in zijn nieuwe functie. Het was even wennen, want hij gaf lachend toe dat zijn modieuze schoeisel nou niet bepaald geschikt was voor het graafwerk in de zompige bosgrond.

Daarna toog het gezelschap naar een kaal gebied in het bos waar de schoppen al klaar lagen. Samen met vier leerlingen van Dynamiek plantte Bennink de eerste esdoorn. En verder ging het met planten van de jonge boompjes onder goedkeurend oog van leden van de Bomengroep. Guus Tinnevelt vertelde desgevraagd dat deze groep vrijwilligers bomen elders herplant op aanvraag en de gemeente en particulieren adviseert over het bomenbestand. Hij legde uit dat er die dag diverse inheemse boomsoorten de grond ingaan om de biodiversiteit van het bos te waarborgen.