Links het oudste actieve lid Harry Jansen en rechts Benny Centen, voorzitter Diana Etten. Foto: Roel Kleinpenning

Links het oudste actieve lid Harry Jansen en rechts Benny Centen, voorzitter Diana Etten. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

S.V. Diana vecht met supers om de jeugd

ETTEN - Schietvereniging Diana bestaat op 5 december precies 75 jaar. Dat wordt gevierd natuurlijk. Zaterdag 10 december is het feest voor leden en genodigden. Voorzitter Benny Centen en het oudste actieve lid Harry Jansen verheugen zich daar op. "Dit is een even gezellige als gezonde club. Iedereen kan met iedereen en op feestavonden zijn we echt een grote familie."

Zoals veel verenigingen tegenwoordig, kampt ook Diana met het probleem van de vergrijzing. Dat steken de beide heren in een levendig gesprek niet onder stoelen of banken. "Ons ledenaantal is al sinds jaren stabiel, maar we worden allemaal wel een dagje ouder. Daar zijn we zelf het bewijs van. Een aantal jaren geleden heeft de club een flinke boost gehad. Na de opening van de nieuwe schietbaan onder de kleedkamers van de voetbalvereniging is het ledenaantal van veertig naar ruim zestig gestegen. Dat is sindsdien niet verder uitgebreid. Ook de damesafdeling is stabiel op zo'n 25 leden. De jeugd is er steeds moeilijker bij te krijgen. Tegenwoordig kunnen ze al vanaf een jaar of veertien een paar cent bijverdienen. Als vakkenvuller bij de Aldi of de Lidl. Onze jeugdcontributie is wel heel laag, maar je verdient hier natuurlijk niets."

Behalve de eer dan. En de wetenschap dat je steeds aan eigen prestaties kunt blijven schaven. Vooral om dat laatste is het de schutters bij Diana te doen menen Centen en Jansen. "Pistool- of geweerschieten is voor de liefhebber bijna een verslavende sport. Als het je eenmaal pakt, laat het niet meer los. De combinatie van fysieke inspanning en pure concentratie vergt veel van je. Het goede gevoel na afloop van een goede ronde is een mooie beloning. En je wilt toch elke keer weer een stapje beter. Natuurlijk is het dan een gezonde concurrentiestrijd. Anderzijds gaat het er vooral om dat je jezelf blijft verbeteren".

"Of probeert je niveau vast te houden", reageert Jansen "Op een gegeven moment is de koek wel op en ga je niet meer vooruit. Leeftijd speelt mee. Zelf ben ik nu 79. Ga dan nog maar eens drie kwartier op een knie zitten met een pistool of geweer op de roos gericht. Ik ben nu 63 jaar lid en heb vroeger echt wel beter gescoord. Toch blijft het een uitdaging om voor het beste in jezelf te gaan. Vroeger ging dat echt wel om de prijzen. Destijds ben ik samen met mijn maatje Teun Vredegoor lid geworden. We konden alle twee wel aardig schieten en bezochten samen ook concoursen. De eerste keer vergeet je nooit weer. Op de brommer van zijn pa. Ik achterop met het geweer op de rug om mee te kunnen doen in Ruurlo."

Diana is zoals meerdere zusterverenigingen ontstaan uit de burgerwacht. In de Tweede Wereldoorlog waren die veelvuldig opgericht. Na afloop van de oorlog ontstonden daar schietverenigingen uit. "We weten weinig van die historie", vervolgt Centen "Wel dat de familie Vredegoor met drie man in het oprichtingsbestuur zat. Misschien konden ze niet zo goed zingen. De moeder van Harry was ook een Vredegoor en mijn vrouw is weer een dochter van Vredegoor. Die familie is echt met Diana verweven, maar zoals gezegd is Diana voor iedereen een echte familie waar het goed toeven is."

Na twee jaar Corona wil Schietvereniging Diana ook het buurtschieten weer oppakken. "Dat was een jaarlijks evenement dat we nu twee keer hebben moeten missen. Feitelijk is het een schietconcours voor de buurten in Etten. Daar deden altijd dik driehonderd mensen aan mee. Een mooie gelegenheid voor mensen om kennis te komen maken met onze mooie sport. Misschien plukken we dan toch nog wat jongens en meisjes bij de supers weg."