Klas 6 van de Aloysiusschool in Ulft in 1970. Foto: Archief OVGG

Klas 6 van de Aloysiusschool in Ulft in 1970. Foto: Archief OVGG

Herken jij nog klasgenoten op je schoolfoto?

ULFT – Benieuwd hoe jij en je klasgenoten er vroeger op school uitzagen? Herken je nog die strenge meester of die lieve juf in de lagere school? Of was je zelf docent? Maar je bent je oude schoolfoto's kwijt? Dan is de Schoolfotodag op zondag 22 januari in het Ketelhuis op DRU Industriepark in Ulft een feest van herkenning. 

Door Marcel van Berkum

De Schoolfotodag is een initiatief van de fotowerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG). Van 11.00 uur tot 16.30 uur zijn er oude schoolfoto’s te bekijken uit het uitgebreide archief, dat de leden van de werkgroep in de afgelopen jaren fanatiek hebben verzameld. De klassenfoto's zijn overzichtelijk ingedeeld per kern van de vroegere gemeente Gendringen. Het gaat om afbeeldingen van kleuter-, lagere-, basis- en middelbare scholen. Een deel van de collectie wordt in het verenigingsgebouw van de OVGG tentoongesteld. Deze editie staan de lagere- en basisscholen in Ulft centraal. Daarnaast liggen mappen met schoolfoto’s en namenlijsten van de overige dorpen ter inzage. De fotowerkgroep hoort graag informatie over ontbrekende namen.

'Hoe meer, hoe beter' is het credo van de fotowerkgroep. Compleet zal de collectie natuurlijk nooit worden, maar heb je zelf wel schoolfoto's, die je wilt laten opnemen, zodat de historische beeldcollectie van de OVGG wordt uitgebreid? Breng die dan mee. De fotowerkgroep scant ze en je krijgt je eigen foto meteen terug. Ook zijn afdrukken van foto's op papier of als digitaal jpeg-bestand te bestellen tegen een geringe vergoeding.
De fotowerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen houdt zich bezig met verzamelen en ordenen van beeldmateriaal (foto's, dia's en films), dat betrekking heeft op de voormalige gemeente Gendringen. De collectie is uitgebreid en gevarieerd. Het gaat bijvoorbeeld om beelden van gebouwen, evenementen, bijzondere activiteiten en groeps-/schoolfoto's. Veel afbeeldingen worden door de leden van de werkgroep zelf verzameld. Bijna dagelijks maken de vrijwilligers opnames om de actuele situatie vast te leggen en in het archief op te nemen. Foto's, die over enige tijd absoluut interessant kunnen zijn voor belangstellenden in de lokale geschiedenis, want er verandert natuurlijk in de loop der jaren immens veel en dan hebben we de beelden nog. Ook particulieren en bedrijven leveren vaak historische foto's en documenten aan, die de fotowerkgroep graag opneemt in de collectie, origineel of gescand.
De fotowerkgroep treedt regelmatig naar buiten om een inkijk te geven in het fotoarchief. Behalve de schoolfotodag worden er drukbezochte lezingen en PowerPoint presentaties gehouden over de geschiedenis van de buurtschappen en dorpen van de voormalige gemeente aan de hand van historische en actuele beelden. Een presentatieavond over Engbergen/Voorst staat gepland. Regelmatig heeft de groep medewerking verleend bij het tot stand komen van boeken en brochures. Dat resulteerde bijvoorbeeld in de uitgave van het Stratenboek Ulft. Een nieuw project is 'Wielerhistorie van de gemeente Gendringen'. De fotowerkgroep wil medio 2023 de geschiedenis van de wielersport in beeld brengen in de vorm van een presentatie en een boek. De voormalige gemeente kent een rijke wielerhistorie in de kernen. De eerste wielergrasbaanraces waren in 1926 in Ulft, als primeur voor de Achterhoek en trokken duizenden toeschouwers. De Ronde van Gendringen was vanaf 1937 in Nederland een begrip. Ook heeft de gemeente klasse wielrenners gekend. Recentelijk viert Ulftenaar Koen Bouwman grote successen.
Leden van de fotowerkgroep van de OVGG zijn op maandag-, dinsdag- en woensdagochtenden van 9.00 tot 12.00 uur aanwezig in het Ketelhuis.
De schoolfotodag is op zondag 22 januari van 11.00 uur tot 16.30 uur in het Ketelhuis op DRU Industriepark. Toegang is gratis. Vrije gift wordt op prijs gesteld. www.ovgg.nl