Bandleider Erwin van Remmen uit Etten speelt op 5 februari met Back to DeVito op het DRU poppodium. Foto: Roel Kleinpenning

Bandleider Erwin van Remmen uit Etten speelt op 5 februari met Back to DeVito op het DRU poppodium. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Funk formatie met respectvol eerbetoon

ULFT – Erick Hogendorp overleed in 2018 op 64-jarige leeftijd op Ibiza. In de muziekwereld stond hij bekend als Rick DeVito. Soul en funk was de muziekstijl van de zanger met het karakteristieke stemgeluid. Het is ook de voorkeur van drummer Erwin van Remmen uit Etten. Als eerbetoon richtte hij de formatie Back to DeVito op. Zondag 5 februari staat de omvangrijke band op het podium van de DRU popzaal in Ulft.

Door Marcel van Berkum

Bij de meesten gaat niet meteen een belletje rinkelen bij het horen van de naam Rick DeVito. Muziekkenners reageren echter enthousiast en weten wel beter. Bij het grote publiek in Nederland brak (E)Rick met zijn muziek nooit echt door, maar zijn kwaliteiten worden nog steeds geroemd door een selecte schare fanatieke funk liefhebbers. Zo ook door Erwin van Remmen. "In mijn jeugd hoorde ik de muziek en ik was direct fan, omdat het niet alledaags was en daarna ben ik de carrière van Rick blijven volgen." De drummer uit Etten kende de zanger met de soulvolle stem persoonlijk en kreeg zijn goedkeuring voor het oprichten van een tributeband. 

The Frog
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd in Rotterdam door Rick DeVito en gitarist Age Kat de soulformatie The Frog opgericht. In de Nederlandse hitparade was de band zelden te vinden, maar op de Nederlandse rockpodia waren ze graag geziene gasten en trokken volle zalen. Na honderden optredens en jaren getoerd te hebben in binnen- en buitenland viel de band uiteen en begon zanger Rick aan een solocarrière. In die periode scoorde hij een hit in Duitsland. Muziekvriend van het eerste uur Age Kat is ook in de DRU aanwezig en speelt in het voorprogramma van Back to DeVito en naar verluidt ook enkele nummers samen met de band.
Erwin van Remmen is functioneel beheerder van de gemeente Deventer en zijn vrije tijd gaat grotendeels op aan muziek. De 59-jarige drummer speelt al tientallen jaren in regiobands. Momenteel zijn dat er nog drie: het aloude Half Grown, de mega formatie SoularVibe and the Galaxy Horns en dan Back to DeVito. Ook struint de Ettenaar podia in heel Nederland af voor live muziek. Door de jaren heeft hij een immens netwerk opgebouwd en hij schroomt niet om muzikanten enthousiast te maken voor zijn ideeën.

Lain Barbier zingt
"Via via en ons kent ons heb ik muzikanten benaderd. Ze moesten wel iets met de muziek van Rick en The Frog hebben." De Ettense drummer stelde een band samen met enkele muzikanten uit de Achterhoek, maar veelal uit andere delen van het land, wat het repeteren niet eenvoudig maakt. De 11-persoons formatie herbergt onder andere een uitgebreide blazerssectie. Zanger is Lain Barbier. De Arnhemmer is gepokt en gemazeld in de Nederlandse rockscene en was frontman in legendarische bands als Diesel, Vitesse en Turbo. "Lain heb ik als laatste benaderd en hij was meteen enthousiast. Van hem komt ook de uitspraak dat de band geen tribute speelt maar meer een respectvol eerbetoon."

"Ons eerste optreden was in januari 2020 in café Schiller in Aalten. Daarna kregen we te maken met de coronaperikelen. Deze omgeving is bluesland, maar ik denk dat het goed is dat er andere soorten rock te horen zijn. Gelukkig geeft de DRU die ruimte." Het repertoire is een weloverwogen mix, uit het gehele oeuvre van Ricky & The Frog.

Het optreden van Back to DeVito is op zondagmiddag 5 februari. In het voorprogramma spelen vanaf 15.00 uur de Doetinchemse singer/songwriter Yara Beeks en oud-Frog gitarist Age Kat.