Het organisatiecomité van de Westerndorp Bluesnight vlnr: Han Nijman, Henk Beunk, Gert Lovink, Chris Snijders en Dennis Vieberink.

Het organisatiecomité van de Westerndorp Bluesnight vlnr: Han Nijman, Henk Beunk, Gert Lovink, Chris Snijders en Dennis Vieberink.

foto Roel Kleinpenning

Opnieuw naar Westendorp voor de blues

De Westendorp Bluesnight gaat gestaag verder

Westendorp - En dan is het zo de laatste zaterdag van januari. Traditioneel de dag van de Westendorp Bluesnight. Het muziekspektakel wordt voor de 31ste keer georganiseerd in Kulturhus De Vos.  Al jarenlang komen bluesliefhebbers van heinde en verre door weer en wind naar het alternatief winters vermaak. Er hangt een unieke sfeer met iedere editie een boeiend en verrassend programma.

Door Marcel van Berkum

Twee jaar kon het niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen tot groot verdriet van velen, die de dag van het bluesconcert als eerste in hun nieuwe agenda aanstrepen. Maar in dit geval komt geen afstel van het uitstel. Geen denken aan volgens de organisatoren. De Westendorp Bluesnight gaat gestaag verder. Initiatiefnemer Gert Lovink is nog steeds betrokken bij de organisatie. De voormalige eigenaar van café De Vos is liefhebber van live muziek - vooral blues - en kan putten uit letterlijk een koffer vol herinneringen. Foto's uit een roemrucht verleden komen tevoorschijn als Gert op de stamtafel van De Vos de deksel opent. In de loop der jaren heeft Lovink, die tegenwoordig in Beuningen woont, een enthousiast gelijkgestemd team om zich heen verzameld. Jongste telg in de organisatie is Dennis Vieberink. Sinds kort is hij de nieuwe exploitant van De Vos. "Ik zeg wel eens achter de schuifdeuren in de zaal is het Kulturhus. In het café en in de serre is het De Vos Eten & Drinken."

Ex-Stones
Bij het bekijken van de setlist van de afleveringen van het festival komen we illustere namen tegen. De in 2020 overleden Nederlandse bluesgrootheid Oscar Benton was er al eens met zijn band. Een bekende naam is natuurlijk ook Chris Jagger. Inderdaad de jongere broer van. Ex- Rolling Stones Bill Wyman en Mick Taylor bijvoorbeeld, waren onafhankelijk van elkaar al eens te gast in Westendorp. De internationale artiesten weten juist het gemoedelijke van het festival te waarderen. Uitzondering was Bill Wyman. Gert vertelt: “Wyman speelde geweldig, maar was naast het optreden erg chagrijnig en had zo zijn eisen. Zo wilde hij niet door de zaal naar het podium lopen en voor die 20 meter buitenom moest er een auto klaarstaan."

Meer live
"Naast de buitenlandse acts hebben we door de jaren heen ook regiobands een plaats op het podium van de Bluesnight gegeven", verklaart Han Nijman. Dennis Vieberink, die van plan is meer live muziek in zijn etablissement te programmeren, vult aan: "Een idee is om in de toekomst hier in De Vos voorrondes te organiseren. De winnaar mag dan tijdens de Westendorp Bluesnight optreden." Westendorp heeft in de loop der jaren een uitstekende naam opgebouwd in de blueswereld en managers weten de organisatie dan ook te vinden. Daarnaast gaan de heren regelmatig nog op pad 'bandjes kieken'.

Dit jaar op het podium
De affiche van de 2023-editie vermeldt drie bands. Eén uit Nederland en twee Australische. Het Nederlandse duo Reemers & De Greef trapt af. Frank Reemers en Joep de Greef noemen zichzelf oude rotten in de Nederlandse muziekscene met een vracht aan ervaring en een passie voor blues en roots muziek. Met gitaar, mondharmonica en zang spelen zij een akoestische set. "We starten bij binnenkomst van het publiek niet meteen met gitaargeweld", licht Gert Lovink toe. De eerste Australiër van dienst is Jesse Redwing. Over gitaargeweld gesproken. Zijn komst vervult de organisatie met trots. De zanger/gitarist met de karakteristieke fingerpicking stijl speelt eerlijke en heerlijke down-to-earth blues. Hij deed al enkele keren een toer in Amerika En de komende twee maanden toert hij voor het eerst door Europa. Afgelopen zomer kwam het tweede album Light My Way uit. Reemers & De Greef spelen nog een tweede set en dan is het de beurt aan Rob Tognoni. De Aussie toert met grote regelmaat over de wereld en heeft een grote schare fans, die de gitaarvirtuoos de bijnaam 'Tasmanian Devil' hebben bezorgd. "Nieuw is dat we niet meer tot ver in de kleine uurtjes doorgaan, maar we eindigen deze editie rond 2.00 uur om tegemoet te komen aan de oudere doelgroep."

De Westendorp Bluesnight is zaterdagavond 28 januari. Kulturhus De Vos is open om 20.00 uur. Tickets verkrijgbaar in de voorverkoop via:

bluesnight2023.eventgoose.com