Op de voorgrond v.l.n.r. staatssecretaris Vivianne Heijen, Rob Ursem (Delftse topwetenschapper), Nico Wissing (bedenker), Burgemeester Otwin van Dijk, Peter Drenth (gedeputeerde prov. Gelderland) en Mark Boumans (burgemeester Doetinchem). Foto: Roel Kleinpenning

Op de voorgrond v.l.n.r. staatssecretaris Vivianne Heijen, Rob Ursem (Delftse topwetenschapper), Nico Wissing (bedenker), Burgemeester Otwin van Dijk, Peter Drenth (gedeputeerde prov. Gelderland) en Mark Boumans (burgemeester Doetinchem). Foto: Roel Kleinpenning

Ulftse Urban Oase trekt aandacht politiek Den Haag

Ulft – Voor wie regelmatig over de Frank Daamenstraat rijdt en zich al afvroeg wat dat trechtervormige object aan de rand van het DRU-terrein nu precies is: dat is een Urban Oase. Een prototype van een groene long in de stad, start van een project dat mogelijk de wereld kan veroveren. Afgelopen maandag werd na een presentatie in het CIVON ter plekke deze officieel door staatsecretaris Vivianne Heijnen in gebruik gesteld.

Door Reinier Kroesen

Het project is bedacht en ontwikkeld door Nico Wissing uit Megchelen, in samenwerking met tal met regionale en landelijke partners. Nico oogst al jaren internationale roem als landschapsarchitect en kenmerkt zich door zijn grote voorliefde voor natuurlijk groen in combinatie met duurzaamheid. Samen met Lodewijk Hoekstra, die ook maandag aanwezig was, heeft hij daarvoor het initiatief Greenlabel in het leven geroepen. Urban Oases zijn ontwikkeld om de luchtkwaliteit en leefbaarheid in de leefomgeving te verbeteren.

Werking
Het centrale hart van een Urban Oase wordt gevormd door een soort metershoge beker. Daarin wordt regenwater opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Dat kan weer doorgepompt worden naar diverse tappunten. Aan de bovenzijde steken uit de trechter vier horizontale kokers, elk gericht op een windrichting. Door het luchtdrukverschil worden fijnstofdeeltjes de kokers ingezogen, die worden afgevangen door een fijnstofmagneet. De schone lucht wordt door de trechter weer naar boven, de omgeving in gestuwd. Zo kan er circa 20.000 m3 frisse lucht per uur geproduceerd worden, afhankelijk van de windsnelheid. Urban Oases wekken hun eigen energie op middels Solar. Ze worden verlicht met energiezuinige lampen die kleuren afgeven. Hiermee wordt de hoeveelheid instromende fijnstof en uitstromende schone lucht zichtbaar gemaakt: rood is vuil, groen is schoon. Rondom al die techniek wordt de oase aangekleed met veel verschillende planten en groen, biodiversiteit met bankjes, zithoekjes, een plek waar je je mobiel kunt opladen en met een tappunt voor vers water. Een groen rustpunt in de stad, de basis is gelijk, de vormgeving en uitvoering kan overal verschillen. Nico vertelt dat de stad Amsterdam al belangstelling heeft getoond.

Groene long
Op de eigen website worden Urban Oases ook wel aangeduid als groene stadslongen, een natuurlijke en sociale oase, vooral bedoeld voor plekken in de flink versteende grote steden. Nu is Ulft is natuurlijk geen versteend gebied, maar wel in de ‘achtertuin’ van Nico Wissing en met tal van regionale betrokken partijen een prima plek om in alle rust dichtbij huis dit plan nader uit te werken in de praktijk. En weer een mooi uithangbord en tegelijk springplank als exponent van de Achterhoeke maak- en ontwikkelingsindustrie. In Den Haag is men daar van op de hoogte, Vivianne Heijnen, staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft zich al vaker in de regio laten zien en is er enthousiast over. Ze was maandag onderweg naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, maar liet haar chauffeur (bijna met draaiende motor) in Ulft even halthouden om de opening te verrichten en haar lovende woorden uit te spreken. Ze kreeg een glazen kom met daarin een schaalmodel van een Urban Oase aangeboden uit handen van Mark Boumans, de voorzitter van Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van zeven verschillende Achterhoekse gemeenten. Vivianne beloofde die op haar Haagse bureau te zetten en dit project onder te aandacht te brengen van andere politici. 

Stikstof
Zoals gezegd is het vooralsnog een pilotproject, dat momenteel wordt doorontwikkeld tot een 2.0 versie, en dan kan het helemaal interessant worden. Tijdens de presentatie werd verteld dat de groene long dan ook CO2  kan opnemen, minimaal tot een straal van 600 meter rondom de Urban Oase. En dat zou bij kunnen dragen als oplossing van een van de grote maatschappelijke problemen van dit moment. Een mededeling die ook de staatsecretaris niet onberoerd liet.