Overstekende rendieren tijdens een rit in de ScanCoveryTrial. Foto: Team Sollie&Sollie

Overstekende rendieren tijdens een rit in de ScanCoveryTrial. Foto: Team Sollie&Sollie

Team Sollie & Sollie haalt 7800 euro op voor Bergh in het Zadel


Laatste editie van ScanCoveryTrial

ULFT - Negen dagen later en met zo'n 7000 kilometer op de teller zijn vader en zoon, Marc en Bart Sollman, weer heelhuids teruggekeerd in Nederland. Van 5 tot en met 14 januari deden ze mee aan de ScanCoveryTrial, een autotoertocht dwars door Scandinavië. Een terugblik op hun reis waarmee de heren 7800 euro voor Bergh in het Zadel ophaalden.

Geen Noordkaap
"Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het doel in de route hebben we niet bereikt", zegt Marc. De tocht had namelijk als doel de Noordkaap bereiken. Vanwege de barre weersomstandigheden is dit niet gelukt. Bart:  "Ik begrijp die keuze volledig, door extreem harde wind en veel stuifsneeuw was het zicht op de weg nagenoeg nul. De Noren die we daar spraken verklaarden ons zelfs voor gek dat we voor ons plezier daar kwamen rijden, haha."

Ondanks dat de Noordkaap niet bereikt is, hebben vader en zoon wel een fantastisch avontuur beleefd met veel sneeuw, kou en Scandinavisch wild. De tocht werd op de tweede dag al gelijk uitdagend toen bleek dat de 24-uurs etappe een 34-uurs etappe werd. "Dat was echt wel lang, 34 uur rijden. We wisten dat er een lange etappe zou zijn, maar dit was ongekend."

Schade
Het was voor Bart de tweede ScanCoveryTrial, voor Marc de zesde. De heren zijn altijd schadevrij gebleven, tot deze editie. "We waren live in een radio-uitzending. Pa was aan het rijden en ineens zien we van achter een bushokje een reetje de weg op rennen", zegt Bart. Gevolg was dat de mensen thuis vooral veel geschreeuw en gescheld door de speaker hoorden. "Ik kon simpelweg niet meer remmen", aldus Marc. Achteraf bleek de schade mee te vallen, maar ze blijven het zuur vinden.

In de prijzen 
Hoewel de Sollies het sportieve klassement al vrij snel lieten varen, zijn ze op de laatste avond toch nog in de prijzen gevallen. Zoals in deze krant al werd aangekondigd hebben ze dagelijks een podcast online gegooid en af en toe een video. Dit heeft eraan bijgedragen dat vader en zoon Sollman de eerste prijs wonnen in de categorie 'Uiterlijke Vertoning'. "Ik wist niet eens dat die prijs bestond, maar hij is zeer welkom. Het is echt heel leuk dat je een prijs wint omdat je iets uit passie maakt", zegt Bart. "Pa werd er trouwens ook steeds beter in, dat podcasten."

Het luisterpubliek van de podcast werd ook met de dag groter. "Ik had het niet verwacht, maar we zaten op een gegeven moment op zo'n 500 luisteraars per aflevering, dat is voor deze podcast echt veel", zegt Bart trots. Dit komt mede doordat andere teams de podcast doorstuurde naar hun familie en vrienden. Onder het mom, we kunnen wel bellen en alles vertellen, maar team Sollie & Sollie vertelt het ongeveer in hun podcast.

Laatste keer
Hoewel Marc vooraf al aankondigde dat dit zijn laatste ScanCoverytrial zou worden, is het voor Bart nu ook niet meer mogelijk deze tocht te rijden. De tocht in huidige vorm houdt namelijk op te bestaan. ,,Ik kan nu zeggen dat ik de eerste en de laatste editie heb gereden", zegt Marc die er vanaf 2011 al bij was.

Op de laatste avond, na de prijsuitreiking liet organisator Wilfried Giesen weten dat de afgelopen editie de laatste was die vanuit Nederland vertrok. Hij draagt het stokje over aan zijn dochters Sophie en Emma. Zij gaan tochten organiseren die beginnen en eindigen in Zweden. Dit is ook niet meer met eigen auto, hier zorgt de organisatie voor.

Finish als verrassing
Eerdere edities werd er vanuit de organisatie een finish in Nederland georganiseerd waar vrienden en familie de deelnemers konden inhalen. Dit was deze editie niet het geval. Vrouw en moeder Carmen heeft de heren daarom verrast met een finish bij Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem.

"De laatste avond kregen we een appje zoals de organisatie hem ook zou sturen. We kregen een tijdstip waarop we op een coördinaat moesten zijn", zegt Marc. Dit coördinaat was dus Ruimzicht. Hier werden de heren verwelkomd door vrienden en familie met een hapje en een drankje. Volgens vader en zoon een fantastische manier om te eindigen.

Bergh in het Zadel
Marc en Bart geven aan deze toch vooral voor hun plezier gereden te hebben. Ze hebben echter ook geld ingezameld voor een goed doel, Bergh in het Zadel. vorige week woensdag overhandigden ze in de radiostudio van Regio8 een cheque aan het doel uit 's Heerenberg.

Dankzij vele bedrijven, particuliere sponseringen en een collectebus bij de finish kwamen ze op een bedrag van 7800 euro voor Bergh in het Zadel. Alle podcasts, foto's en video's zijn te vinden op de Facebookpagina 'Team Sollie & Sollie'.