Michel Kempers, Inèz Westerduin, Jeroen (die de soosnaam bedacht) en Hans Meijerman. Foto: Roel Kleinpenning

Michel Kempers, Inèz Westerduin, Jeroen (die de soosnaam bedacht) en Hans Meijerman. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

"Ik heb er een wedstrijd van de Graafschap voor laten schieten"

VARSSEVELD – Voor de derde keer werd onlangs in de Kwaksmölle ‘Poah, da’s mien SooS’ gehouden, een soos voor jongeren met een verstandelijke beperking. Als het aan de organisatoren en de vijf deelnemers ligt, mogen er nog wel meer bezoekers komen.

Door Josée Gruwel

Jeroen, Daan, Clementien, Sander en Michel komen graag naar de soos in de Kwaksmölle. "Dit keer heb ik er een voetbalwedstrijd van De Graafschap voor laten schieten,” vertelt Clementien, "we hebben hier zo'n leuke avond. We drinken wat, kletsen, vragen verzoeknummers aan bij onze Dj Jeroen en zingen dan mee of dansen. We spelen gezelschapsspelletjes en kunnen darten en tafelvoetballen.”
Het vijftal voelt zich op hun gemak. Jeroen laat de ellenlange speellijst zien op zijn telefoon. Hij houdt vooral van muziek uit de Achterhoek, zoals van Suzan & Freek. Michel heeft zijn tekenspullen bij zich, zit rustig te tekenen en krijgt complimenten voor zijn mensfiguurtjes. Enthousiast wordt er gepraat over de voetbalwedstrijd Argentinië - Nederland, die ze bij de vorige bijeenkomst samen keken.

Andere jongeren leren kennen
De soos is een particulier initiatief van Inèz Westerduin en Hans Meijerman. Westerduin: "Jongeren met een verstandelijke beperking leven vaak in een eigen kringetje. Het is ook voor hen fijn om anderen te leren kennen.” Haar zoon Jeroen is de aanleiding om te starten met de soos, waar jongeren en ouderen van zo'n achttien tot vijftig jaar die thuis wonen of in een woonlocatie (beschermd wonen) welkom zijn. "Hier hoeven ze zich van te voren niet aan te melden. Ze kunnen gewoon binnenlopen en zichzelf zijn. Als ik naar mijn zoon Jeroen kijk, zie ik hoe hij als Dj geniet.”
‘Poah, da's mien SooS' is elke tweede vrijdag van de maand van 20.00 tot 22.00 uur in de Kwaksmölle, Doesburgseweg 48 in Varsseveld. Inloop vanaf 19.30 uur. De entree is 3 euro 50. Daarvoor krijgen de deelnemers een consumptiebon voor een hapje en een drankje. Ook is er gelegenheid om zelf nog een drankje te kopen. In de schoolvakanties gaat de soos gewoon door.
Voor inlichtingen: Hans Meijerman, telefoon 0618440567. Facebook: Poah da's mien SooS.