Kinderburgemeester Quinn Klunde ondertekend het Manifest van de jeugdraad. Foto: Roel Kleinpenning
Kinderburgemeester Quinn Klunde ondertekend het Manifest van de jeugdraad. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Quinn Klunder eerste kinderburgemeester van Oude IJsselstreek

Algemeen

‘Ik wil laten zien dat je dingen kan bereiken, ook al ben je anders dan anderen’

ETTEN – Quinn Klunder, negen jaar oud, is geïnstalleerd als de eerste kinderburgemeester van Oude IJsselstreek. Dat is gebeurd op donderdagavond 26 januari tijdens een speciale zitting van de kinderraad, die daarmee ook officieel van start is gegaan. De term ‘kinderburgemeester’ is door Quinn zelf overigens al veranderd in ‘Quinnderburgemeester’

Door Walter Hobelman

Quinn woont met zijn ouders en twee broertjes in Etten en zit in groep zeven van basisschool De Klimpaal. Het is een bezige jongen, die graag voetbalt, zit te gamen (“maar niet de hele dag, dat is zonde van mijn tijd”), stoeit met hond Moos en betrokken is bij veel activiteiten die in het dorp plaatsvinden.

Op de vraag waarom hij zich heeft ‘aangemeld’ voor de functie vertelt Quinn: ”Op school werd verteld dat er een kinderraad ging komen in Oude IJsselstreek en dat er ook een kinderburgmeester gekozen zou worden. Ik heb me toen aangemeld en samen met iemand anders uit mijn klas hebben we een presentatie moeten houden waarin we konden vertellen wat we belangrijk vinden en waar we aandacht voor willen vragen. Ik mocht toen namens onze school naar de kinderraad.”

De tien kinderen van diverse scholen die in de kinderraad kwamen hebben vervolgens allemaal nogmaals een ‘pitch’ gehouden en daarna onderling gestemd wie de kinderburgemeester mocht worden. Na twee stemronden was het duidelijk; Quinn mag deze mooie functie als eerste vervullen. En hij is er trots op.

Quinn heeft een duidelijke motivatie waarom hij deze taak op wil pakken. “Ik heb autisme en Gilles de la Tourette. Daardoor doe ik dingen soms anders dan andere kinderen. Dat is best lastig, want andere mensen snappen me soms niet.” Hij heeft inmiddels vier jaar hulp en begeleiding en dat heeft een goed effect. “Quinn heeft ons als ouders echt verrast met de mededeling dat hij in de kinderraad wilde. Voor ons is het een bewijs dat de hulp die hij heeft gekregen zijn vruchten afwerpt”, legt vader Maurice uit.

“Ik wil dat alle kinderen zich fijn voelen, ook de kinderen die (denken) dat ze anders zijn”, zegt Quinn stellig. “Ik wil laten zien dat je dingen kan bereiken, ook al ben je anders dan anderen.” Daarmee is Quinn dan ook wel de ‘ideale’ collega voor burgemeester Otwin van Dijk, die op dezelfde wijze zijn werk wil doen en dezelfde motivatie heeft.

Samen met de negen kinderen van de kinderraad (meer daarover is te lezen op de gemeentepagina’s in deze krant, WH) gaat Quinn met een aantal thema’s aan de slag. Ze hebben donderdag allemaal het kindermanifest ondertekend, waarmee ze beloven zich in te zetten voor álle kinderen uit de gemeente Oude IJsselstreek. Uit de verschillende presentaties en pitches komen een paar belangrijke onderwerpen vaak voor. Zwerfaval bijvoorbeeld. “Ik heb al eens een week lang zwerfafval geprikt hier in de buurt, omdat het me irriteerde’, zegt Quinn. ”Het is echt een groot probleem, waar we allemaal iets aan kunnen doen.”

Een ander belangrijk aandachtspunt is ‘goed met elkaar omgaan’. “Alle kinderen zijn belangrijk en mogen er zijn”, stelt Quinn. “Ik wil praten met andere kinderen om te ontdekken wat ze belangrijk vinden en om samen ván en mét elkaar te leren.” Tijdens zijn eerste toespraak in de ‘grote mensen gemeenteraad’ afgelopen donderdag zei hij hierover: ”Ik wil dat alle kinderen een goed leven hebben, ook als het niet vanzelf gaat.” De toespraak, die met overtuiging werd uitgesproken, werd met langdurig applaus beloond.

‘Samen aan de slag’

Quinn kreeg ook de speciale kinderburgemeester ambtsketen omgehangen. “Ik vind die veel mooier dan de mijne”, reageerde burgemeester Otwin van Dijk, maar op de vraag of hij hem af en toe mocht gebruiken kwam een stellig ‘nee’ van Quinn. De keten is veelkleurig en met die kleuren worden de zeventien Sustainable Development Goals (Werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, zoals die door de VN zijn opgesteld) gesymboliseerd.

De komende maanden is Quinn een paar keer actief in zijn functie, zoals op 4 en 5 mei. Samen met de kinderraad wordt er dit jaar vier keer vergaderd om plannen te maken en zaken te benoemen die ook hun weg gaan vinden naar de ‘grote mensen gemeenteraad’. Ook gaat Quinn 25 maart naar de landelijke kinderburgermeesterdag in Leeuwarden.

Of Quinn in de toekomst verder gaat in de politiek is nog lang niet zeker. Dat het ‘leiding geven’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’ wel bij hem passen komen tot uitdrukking in zijn toekomstdroom. “Ik wil piloot worden”, zegt Quinn, thuis aan de keukentafel.

Voorlopig geniet de kinderburgermeester van zijn taak en gaat ondertussen gewoon verder met wat hij altijd al heeft gedaan; zich actief inzetten voor zijn dorp en dorpsgenoten.

Wie Quinn wil volgen in zijn rol als kinderburgemeester kan dat doen op instagram via ‘quinnderburgemeester’. En via het emailadres kinderburgemeester@oude-ijsselstreek.nl is Quinn ook te bereiken. 


instagram: quinnderburgemeester