Wessel te Poel met kleinzoon voor Huis Engbergen. Foto: Collectie OVGG

Wessel te Poel met kleinzoon voor Huis Engbergen. Foto: Collectie OVGG

Van witte palen tot Zwarte Beek

VOORST - Op vrijdagavond 24 maart houdt de fotowerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen in de zaal van restaurant Van Hal een gratis toegankelijke presentatie van historische foto's over Engbergen en Voorst. Plat gezegd: 'Van de witte päöl töt de Zwatte Baek'. De bijeenkomst zou afgelopen november plaatsvinden, maar moest vanwege familieomstandigheden worden uitgesteld.

Door Marcel van Berkum

Het is de elfde beeldpresentatie in de reeks, die de OVGG in 2010 is begonnen, om (delen van) de kernen van de voormalige gemeente Gendringen in beeld te brengen. "We zijn begonnen met de Bongersstraat in Ulft en hierna volgen nog Breedenbroek en Netterden", vertelt Ad van Aalst, die namens de fotowerkgroep de PowerPoint presentatie van commentaar voorziet. De bijeenkomsten zijn populair. Jong en oud komen er op af. De historische foto's roepen zoete herinneringen op bij oudere inwoners. Jeugdige bezoekers reageren verbaasd en ongelovig. De nostalgische virtuele route geeft een onthullend beeld van de ontwikkeling van het gebied door de jaren heen. Ad heeft ook de huidige situatie gefotografeerd zodat oud en nieuw naast elkaar zijn te zien.

Openluchttheater
Van Aalst vertelt dat de digitale beeldroute start bij de witte palen aan de Gendringse kant van de Engbergseweg. Deze palen markeerden oorspronkelijk de toegangsweg tot Huis Engbergen. Ook dit landhuis komt uitvoerig in beeld inclusief de schade door een brand in 2010. Het bosgebied er tegenover ligt op een rivierduin aan de Oude IJssel en is in 1926 door de gemeente Gendringen aangekocht om de bevolking van Gendringen een ‘stedelijk’ uitloopgebied te bieden. Er was ook een tennisbaan aangelegd, zoals de beelden laten zien. Uiteraard mogen in Engbergen de speeltuin en het openluchttheater, waarvan Van Aalst zich de bouw nog levendig herinnert, niet ontbreken. "Als jongetje heb ik stenen afgebikt, die voor de bouw zijn hergebruikt."

Voorst
In Voorst komen het vliegveld en de korenmolen bij Van Hal uitvoerig in beeld evenals oude foto's van kermis en grensovergang. De Zwarte Beek is niet alom bekend, maar het stroompje mondt vanaf Breedenbroek in Voorst uit in de Aa-Strang en vormt de grens tussen Voorst en Breedenbroek. Anders dan bij vorige vertoningen is het in deze presentatie vergeefs zoeken naar dorpscentrum en winkels! Inwoners deden hun boodschappen in Ulft.

'Van de witte päöl töt de Zwatte Baek'


Gratis toegangskaarten
'Van de witte päöl töt de Zwatte Baek' is op vrijdag 24 maart vanaf 19.30 uur in zaal Van Hal in Voorst. Gratis kaarten zijn bij Van Hal vanaf a.s. donderdag 16 maart verkrijgbaar.

Terugzien? Dat kan! Dvd en usb stick met foto's van deze en andere presentaties van kernen van de vroegere gemeente Gendringen zijn na afloop in de zaal te koop.

www.ovgg.nl