Geoff Coupe met Wunderkammer gemaakt door kunstenaar Leon Marie Dekker uit Etten en burgemeester Otwin van Dijk. Foto: Roel Kleinpenning

Geoff Coupe met Wunderkammer gemaakt door kunstenaar Leon Marie Dekker uit Etten en burgemeester Otwin van Dijk. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Bijzonder en eervol afscheid Heelwegs Belang secretaris Geoff Coupe

Heelweg - Dinsdagavond werd tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van Heelwegs Belang afscheid genomen van secretaris Geoff Coupe. Een bijzondere kerel, een innemende man, afkomstig van het eiland Man! Van beroep is hij ICT'er, Geoff zette zijn expertise zowel in om Heelweg aangesloten te krijgen op het glasvezelnetwerk als digitaal operabel te houden in de coronatijd.

Door Reinier Kroesen

De 74-jarige Geoff Coupe is gepensioneerd maar in zijn werkzame leven was hij ICT software architect bij Shell. Hij is geboren en getogen op Isle of Man, een autonoom eiland in de Ierse zee tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Zijn nog altijd stevige Engelse tongval verraad gelijk als hij begint te praten zijn afkomst. Samen met zijn partner Martin van Hooft woonde hij in Gouda, tot ze een keer in de Achterhoek kwamen en Geoff zei dat hij er later wel wilde 'settelen'. Martin besloot dat ze dat dan beter maar gelijk konden gaan doen. Zo vertoeven ze al sinds 2006 aan de Entinkweg in Heelweg. Geoff: "We maakten gelijk al kennis maken met buren en omgeving. Ze hoorden dat ik ICT’er was en iemand vroeg of ik beheerder van de website van Heelwegs Belang wilde worden. Een paar jaar later kwam de vraag van de toenmalige voorzitter of ik in het bestuur wilde, uiteindelijk werd ik secretaris.”

Gastvrijheid
Burgemeester Otwin van Dijk reisde dinsdag speciaal naar de vergadering om Geoff namens gemeente Oude IJsselstreek te eren. Van Dijk kwam na het agendapunt over de gewijzigde bestuurssamenstelling naar voren en stak flink de loftrompet over Geoff. "Ik ken jou als secretaris van Heelwegs Belang, maar ook als privépersoon. Je bent een ontzettend warm en gastvrij iemand. Toen ik net burgemeester was maakte ik een gemeentelijk rondje met de raadsleden, die me alle plekken wilden laten zien waar ze trots op waren. Zo kwam ik zowel hier in het Buurtschapshuis als bij jou en je partner Martin thuis. Daar had je een hele uitgebreide lunch neergezet, gewoon om me eens kennis te laten maken met die Achterhoekse gastvrijheid. Dat is best wel bijzonder: je komt hier natuurlijk niet vandaan. En dat deed je niet omdat er toevallig een burgemeester langs kwam. Ik begreep dat je hier een traditie hebt geïntroduceerd. Op kerstavond serveer je onder meer punch en pie voor wel zestig mensen die dan bij jullie thuis komen. Achterhoekse gastvrijheid met een Engelse twist. En dat symboliseert jou zo zeer."

Glasvezelnetwerk
"Je komt misschien van buiten, maar bent, en dat merk je vanavond ook aan de reacties, gekropen in de harten van de inwoners van Heelweg. Jouw inzet van de afgelopen tijd is wel heel bijzonder. Als ik alleen al kijk naar het digitale vergadersysteem, nou, zo werkt bij ons de gemeenteraad niet eens. En man, wat heb je er een energie in gestoken om het glasvezelnetwerk van de grond te krijgen. Je was niet alleen vraagbaak voor inwoners, maar ook aanspreekpunt: hoe zetten we dat op, hoe krijgen we dat voor elkaar? Echt onverstoorbaar tijdens de marketingcampagne. Minimaal 50 procent moest zich aanmelden om Heelweg aangesloten te krijgen. Dat werd ver overtroefd, velen wist je te overtuigen vóór te stemmen. En ook aan het begin van corona werd je gelijk heel actief. Al met één week had je alles zo geregeld dat alle communicatie en het vergaderen digitaal door kon gaan. Terwijl iedereen en alles was nog aan het ploeteren was. Je bent een digitaal talent en een ambassadeur op dat gebied. Deelde je kennis niet alleen met Heelwegs Belang maar ook met andere dorpsbelangenverenigingen."

Gidsland
Van Dijk memoreerde een bijzonder indringend persoonlijk gesprek dat hij had met Geoff. "Je vertelde dat waar je geboren bent je geaardheid zelfs strafbaar was. En, dat je daarop zocht naar een plek waar je wel jezelf kon zijn. Daar ben ik stiekem trots op, dat je naar Nederland kwam, toch vaak een gidsland en dat je uiteindelijk in Heelweg belandde. De sereenheid waarmee je die avond vertelde over die strijd voor je vrijheid, daar kreeg ik toen een brok in mijn keel van. Het herinnert er ons aan dat vrijheid een breed begrip is, dat het ook geldt voor jezelf kunnen zijn."

Cadeaus
Uit handen van Otwin ontving Geoff behalve bloemen ook een cadeau uit de zogeheten Wunderkammer van de gemeente. Een collectie werken van regionale kunstenaars waaruit bij speciale gelegenheden aan bijzondere mensen iets geschonken wordt. Carmen Klein Goldewijk, vice-voorzitter van Heelwegs Belang sloot in haar toespraak eigenlijk naadloos aan op de woorden van Van Dijk en benoemde Geoff tot erelid, waarvoor hij uit haar handen een oorkonde ontving.