Sjoelen en ontmoeten in de gezellige huiskamer in Terborg. Foto: Henk van Raaij
Sjoelen en ontmoeten in de gezellige huiskamer in Terborg. Foto: Henk van Raaij Henk van Raaij

Huiskamer van Terborg zoekt nog meer bekendheid

Terborg - Sinds september 2021 kunnen inwoners al gebruik maken van de Huiskamer van Terborg, het ontmoetingscentrum in de winkelstraat. Het bestaansrecht is inmiddels bewezen, al zoeken mede-initiatiefnemers Els Bakker en Ewout Wessels nog extra gebruikers en bezoekers om de Huiskamer in de toekomst rendabel te houden.

Door Reinier Kroesen

De Huiskamer bevindt zich midden in de Hoofdstraat. De ruimte behoort eigenlijk nog tot de winkel van Jack Huls Kappers, maar die had niet zoveel vloeroppervlak nodig destijds. Sinds de oplevering stond het langere tijd leeg, In de aanloop naar de viering van Terborg 600 in 2019 werd er veel vergaderd. In die periode ontstond al het idee er een ontmoetingsplek te creëren. De plek om even binnen te lopen voor een kop koffie en een praatje, deel te nemen aan een activiteitenmiddag of naar het spreekuur van de wijkagent te komen. In het najaar van 2021 vond de officiële opening plaats. Geen gemakkelijk moment om te starten, midden in de pandemie. Toch is het project goed van de grond gekomen.

Sjoelen
Dat blijkt op een koude dinsdagmiddag, eind februari. Een flinke groep dames is daar fanatiek bezig op diverse sjoelbakken. Één van de wekelijkse activiteiten in de Huiskamer van Terborg. Dat er geen heren aanwezig zijn wil niet zeggen dat het alleen een vrouwengroep is. Els Bakker die ook aanwezig is vertelt dat het schijnbaar iets is wat meer op hun lijf geschreven is. Ook Ewout Wessels schuift aan in een hoekje aan een spreektafel. We worden van koffie voorzien door Betsie, een energieke vrijwilligster. Els geeft aan dat haar naam beslist in de krant mag, net als Cilia, ook zo'n drijvende kracht.  

Inloopmiddagen
Ewout: "Op de woensdag en vrijdag zijn we gestart met inloopmiddagen (14.00 - 16.30 uur). Daar is dus deze sjoelgroep uit ontstaan van een 25 dames, op de vrijdagmiddag wordt er vooral gekaart. Net zoals op de woensdagavond. De kasten liggen overigens vol met allerlei spellen, het is net waar de voorkeur naar uitgaat. Op de laatste vrijdag van de maand houden we bingo. De ambitie is om die activiteiten uit te breiden als er meer vraag komt. Wij vragen 1.50 euro voor een kopje thee of koffie, om de kosten te dekken. In het begin hielden hier een wijkagent en Wonion spreekuur, maar na corona is dat niet meer van de grond gekomen. Dat soort activiteiten zouden we wel graag weer terug hebben, hierbij doe ik daar een oproep voor. We willen best wel graag meer bekendheid over wat wij hier ondernemen en wat de mogelijkheden zijn."

Nieuw Begin
Els: "Geloofsgemeenschap Nieuw Begin - een voorzetting van de H. Georgius parochie - heeft hier ook al onderdak gevonden. Ze vergaderen en coördineren acties vanuit De Huiskamer. Ongeveer acht keer per jaar is er op zondagochtend een soort van viering. De jaarlijkse lampionnen- en sinterklaasintocht start vanuit deze plek. Net als de vossenjacht op de kermiszaterdagochtend. Sensire geeft hier weerbaarheidstrainingen en de gemeente is op maandag aanwezig voor uitleg en vragen van de Terborgenaren. Er komen ook organisaties die hun ledenvergadering houden, of een bijeenkomst. Alles kan, in overleg, het is geen specifieke plek voor ouderen, ook jongeren zijn van harte welkom. In een huiskamer gebeuren allerlei gezellige dingen, door jong en oud, ook hier dus! En we zijn er niet alleen voor de Terborgenaren, ook mensen en initiatieven uit de omgeving zijn welkom."