Cursus digitale vaardigheden in de bibliotheek

OUDEIJSSELSTREEK/TERBORG - Onze samenleving en ook de overheid doen steeds meer zaken via het internet. Om hier aan mee te kunnen doen, is het nodig om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Ter ondersteuning hiervan, organiseert de Bibliotheek Achterhoekse Poort een zesdelige cursus digitale vaardigheden. Deze gaat op maandag 27 maart van start in de Bibliotheek Terborg.

In deze toegankelijk cursus leren de deelnemers werken met hun smartphone / DigiD app in combinatie met de sms controle / koppelcode. Dit begint bij de basisinstelling van de mobiele telefoon en het zoeken, beoordelen, downloaden, installeren en activeren van apps. Hierbij komt ook de DigiD-app aan de orde. Vervolgens maken de deelnemers kennis met het programma DigiVitaler, waarmee ze leren wat digitale zorg is en hoe het werkt. Ze gaan oefenen met het inloggen op de website van het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk. Tegenwoordig is het bij bijna alle huisartsenportalen mogelijk om direct met de DigiD in te loggen, zonder een account aan te maken. Dit gaat gepaard met de sms-controle / koppelcode.

Ook krijgen de deelnemers uitleg over de website Steffie, een heel toegankelijk oefenprogramma. Tenslotte gaan ze oefenen met het patiëntenportaal van de huisarts en het ziekenhuis. Hier kunnen ze bijvoorbeeld een afspraak maken en het medisch dossier of informatie over medicatie inzien. Ook het videoconsult met medische specialisten en het gebruik van apotheek.nl (o.a. voor het aanvragen van herhaalrecepten) en thuisarts.nl komen aan bod.

Meedoen

Dit alles gebeurt op een laagdrempelige wijze, in een kleine groep. Iedere cursist krijgt individuele aandacht, maar werkt ook in groepsverband. Er wordt voldoende ruimte en tijd geboden tijdens de cursus om de vaardigheden onder de knie te krijgen. De cursus gaat op maandag 27 maart om 10.30 uur van start in de Bibliotheek Terborg. De andere cursusdata zijn 3 en 17 april, 8, 15 en 22 mei. Deelname aan de cursus is gratis. Reserveer wel van tevoren een plek via www.achterhoeksepoort.nl of bel tijdens kantooruren naar 088-0062929. Aanmelden kan ook tijdens een bezoek aan de bibliotheek. Neem bij deelname de smartphone met DigiD wachtwoord mee want die is nodig voor de sms controle. Heb je nog geen wachtwoord? Dan kun je vóór aanvang van de cursus een afspraak maken in de bibliotheek. Een bibliotheekmedewerker helpt dan bij het aanvragen van een DigiD of met het opnieuw instellen van een wachtwoord.