Afbeelding

Zondagmiddagconcert in Silvolde met Cantores Versicolores

SILVOLDE - Op zondag 19 maart verzorgt het Oost-Gelders Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores het zondagmiddagconcert in de protestantse kerk in Silvolde. Silvolde is ook de thuisbasis van het koor, hoewel de koorleden uit diverse plaatsen in de Achterhoek komen.

Cantores Versicolores bestaat momenteel uit 13 geoefende zangers. De liederen, die gezongen worden zijn religieuze liederen uit de byzantijnse traditie. De taal van deze liederen is kerkslavisch, een taal die niet meer gesproken wordt, vergelijkbaar met het gebruik van het Latijn in de Rooms-Katholieke liturgie. 

Deze liederen worden altijd zonder muzikale begeleiding gezongen. Belangrijk is dat het koor als het ware met één stem zingt. Om dit te bereiken staan de leden van de diverse stemgroepen zoveel mogelijk door elkaar. De muzikale leiding van het koor heeft Marga Roelofs. Zij besteedt veel aandacht aan het goed mengen van de diverse stemmen. 

Naast deze religieuze liederen bestaat het repertoire van het koor uit Oost-Europese volksliederen. Deze liederen gaan over wereldse zaken als liefde, verdriet, vreugde e.d. De sfeer van deze liederen is totaal anders en veelal veel uitbundiger dan die van het religieuze repertoire. Wegens de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zal er extra aandacht zijn voor liederen, die uit dat land afkomstig zijn.

Door de leden van Cantores Versicolores wordt de mooie akoestiek in de protestantse kerk in Silvolde erg geroemd. Zij hebben daar de nodige ervaring mee en zingen er daarom graag. 

Het concert op zondag 19 maart begint om 15.00 uur. De entreeprijs is 8 euro p.p.