Afbeelding

Groots houtdraaievent in Nieuw-Wehl
met bekende Europese topdraaiers

‘Het paradijs voor de houtdraaier’ zet twee dagen de deuren open

NIEUWWEHL - Dehoutdraaierij.nl in Nieuw-Wehl opent op 9 en 10 april haar deuren en organiseert een groots houtdraaievent. Voor deze tweedaagse zijn naast aansprekende draaiers uit Nederland een paar zeer sterke namen uit het buitenland aangetrokken. Onder andere de wereldberoemde Pat Carroll, Helen Bailey en Hans & Jacob Weißflog. Zij komen demo’s geven waarin zij kennis en vaardigheid binnen hun eigen houtdraai specialisme delen. En natuurlijk hun passie, voor dit prachtige ambacht. 

Dat zij aanwezig zijn bij een event in Nederland is zeldzaam en daarmee wordt bezoekers echt iets unieks geboden. Een zeer compleet programma, beide dagen van 10.00 uur tot 16.30 uur, voor zowel mensen die nieuwsgierig en belangstellend zijn naar dit vakmanschap, de beginnende draaier die inspiratie wil opdoen als de gevorderde draaier die verdieping zoekt.

Precies tien jaar geleden ging het roer om voor Ronald Kanne. Het was tijd voor iets nieuws en hij stopte met zijn werk als geluidstechnicus. Stilzitten ging niet. Hij was al begonnen met houtdraaien en dat is uit de hand gelopen. De ondernemer in hem stond al snel weer aan. Hij richtte in februari 2013 dehoutdraaierij.nl officieel op. Ronald zegt: “Ik had nooit kunnen bedenken dat de onderneming zou groeien tot wat het nu is. De dynamiek binnen de houtdraaierij als onderneming is groot. Het geven van cursussen aan beginners en gevorderden, de webwinkel, werken in opdracht en eigen werk wisselen elkaar af. Ook geef ik demo’s op locatie, ook over de grens. De afgelopen tien jaar is alles professioneler geworden. Het magazijn is flink uitgebreid en in compleetheid gegroeid. Het aantal merken is uitgebreid en voorraden zijn enorm.” Dat Ronald dit jaar nog grootser kan uitpakken, niet één maar twee dagen zijn deuren opent én nog grotere namen in het programma heeft opgenomen, maakt hem trots.

De voorgaande vier Open Dag edities waren een groot succes. Het houtdraaien zit in de lift. Het imago is de afgelopen jaren flink aan het veranderen. Vroeger was het oubollig. Het beeld van een opa, met een baard en alpinopet. Die kwam dan hoestend uit zijn schuurtje: “Kijk, een kandelaar”. Dat imago is verleden tijd. Een steeds jongere doelgroep en ook vrouwen nemen plaats achter de draaibank. 

Het houtdraaien zit in de lift.


Ook zie je dat houtdraaiers, vanuit hobby en professie, vanuit het ambacht en kunst, elkaar wereldwijd online weten te vinden. Er wordt veel gedeeld. Toegang tot kennis, vaardigheid én inspiratie neemt toe. En dat draagt bij aan vernieuwing, waarbij het ambacht zelf natuurlijk de basis blijft. Ook Ronald zijn bereik is wereldwijd aan het groeien. “Elkaar online weten te vinden en volgen vanuit een gemeenschappelijke interesse en passie is mooi. Ik deel daar met veel plezier. Maar net zo belangrijk en waardevol vind ik de ontmoetingen hier in Nieuw-Wehl, in en om de werkplaats, de plek die vaak door bezoekers ‘het paradijs voor de houtdraaier’ wordt genoemd. En ik ontken niet dat dat horen me altijd goed stemt, want dat is het ook.” Aldus Ronald.

Een complete houtdraai kennismaking staat je te wachten. En er wordt natuurlijk voor eten en drinken gezorgd. Iedereen is welkom op 9 en 10 april tijdens de Open Dagen van dehoutdraaierij.nl op de karakteristieke plek, aan de Wardsestraat 15 in Nieuw-Wehl. Een praktische tip: indien mogelijk, kom op de fiets. Niet alleen omdat het landelijk genieten is, ook omdat de parkeergelegenheid beperkt is.


dehoutdraaierij.nl