The Royal Canadian Mounted Police Band. Foto: Martin van de Poel

The Royal Canadian Mounted Police Band. Foto: Martin van de Poel

Riekelt Pasterkamp

Herdenking zoekt sponsors voor bezoek Canadezen

Gendringen - Op uitnodiging van de werkgroep 'Opdat Wij Niet Vergeten' uit Gendringen komt 'The Royal Canadian Mounted Police Band and Dancers' in de eerste week van mei naar Nederland om de herdenking van de Tweede Wereldoorlog luister bij te zetten. Met de komst van dit omvangrijke gezelschap  is veel tijd maar ook veel geld gemoeid. De organisatie zoekt goedwillende sponsors om dit initiatief financieel te steunen.

Door Marcel van Berkum

Door de stichting De Moezeköttel is begin 2020 het boek 'Opdat wij niet vergeten, Gendringen-Wisch 1940-1945' gepubliceerd en met de opbrengst is een monument onthuld in het Gedenk- en Wandelpark ’t Olde Kerkhof in Gendringen. De Royal Canadian Mounted Police was nauw betrokken bij de bevrijding van Oost-Nederland. De Gendringse werkgroep wil dit jaar extra aandacht aan de herdenking besteden door het Canadese orkest uit te nodigen voor een tour door Nederland, België en Frankrijk. Het gezelschap bestaat uit 40 muzikanten en dansers.

Voor het befaamde doedel-zakkorps uit Ottawa staan tot en met 6 mei diverse plechtigheden en optredens op het programma, zoals onder meer bezoeken aan Canadese begraafplaatsen in Nederland en de buurlanden. Tevens wordt meegelopen tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei.
In Oude IJsselstreek geven 'The Royal Canadian Mounted Police Band and Dancers' twee benefietconcerten. Op 1 mei in het Mauritiusgebouw in Silvolde met medewerking van de koren Different Voices en Sonante en muzikanten van harmonie St Radboud en muziekvereniging Excelsior uit Silvolde. Op 3 mei is het Canadese orkest present in de Martinuskerk in Gendringen. Ook popkoor Different Voices en de Gendringse Orkest Vereniging treden dan op.

Opdat Wij Niet Vergeten

Op 6 mei is er een omvangrijke herdenking in Gedenkpark 't Olde Kerkhof in Gendringen. Daar is tevens een delegatie uit Canada aanwezig van het Black Watch Regiment, dat een grote bijdrage heeft geleverd aan de bevrijding van deze omgeving.

Oproep
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Herdenken is ook na tientallen jaren van groot belang. Een indrukwekkende manifestatie als deze brengt enorme kosten met zich mee. De organisatie doet een dringende oproep voor een financiële bijdrage op rekening: NL29RABO0143138456 van Stichting de Moezeköttel onder vermelding van: Herdenking 2023.