Mariëlle de Vries bij de kledingruilketting in de Stadskamer in Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Mariëlle de Vries bij de kledingruilketting in de Stadskamer in Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Kledingruilketting: duurzaam, circulair

Kleding vertelt een verhaal

Doetinchem - Mariëlle de Vries heeft een jaar geleden de kledingruilketting opgezet. “Ik raakte in een burn-out en ik vroeg me af, waar word ik blij van? Dit heeft het mij gebracht. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als Doetinchem een plek heeft waar duurzaamheid en circulair de norm is.” 

Door Carla van der Meer

De Vries komt uit de detailhandel en ze houdt van nieuwe kleding. “Maar de kledingindustrie is heel vervuilend en er is al zoveel”, zegt ze. “Mijn kledingkast hangt vol. Van mijn zusje uit Amsterdam hoorde ik van de kledingruilketting. Dat maakte mij meteen enthousiast. Ik ben altijd bezig met hergebruik. Het idee is aangehaakt aan het ruilfeest van Streeckgenoot in Doetinchem. Tijdens corona ging het ruilfeest niet door. Toen zeiden mensen: kunnen we geen tasjes bij de voordeur zetten om zo kleding te ruilen. Dat heb ik opgepakt, om dat dit iets was wat ik vanuit huis kon doen.” 

Zeven koffers

De kledingruilketting heeft nu zeven koffers waar 50 vrouwen in vier verschillende kettingen kleding ruilen met elkaar. "Momenteel wordt er alleen nog maar dameskleding geruild”, laat De Vries weten. "Dames die zich aanmelden krijgen een mailtje met wat de maat is en de kledingstijl. Zo kan ik mensen met elkaar verbinden. Hoe mooi zou het zijn als Doetinchem een winkel heeft met producten die circulair gemaakt zijn? Het mooie is dat ik merk dat er een grote groep mensen is die veel kleding weg te geven heeft, maar zelf maar een paar dingen terugneemt in de kledingruilketting.” 

De Vries werkt bij de Stadskamer in Doetinchem en ze heeft daar een ruilkast met kleding. "Hier komen vrouwen die om verschillende redenen geen nieuwe kleding kopen”, zegt De Vries. "Het kan zijn dat ze er geen geld voor hebben, maar ook dat ze het milieu minder willen belasten door nieuwe kleding te kopen. Vrouwen die kledingstukken achterlaten, weten dat deze ook weer goed terechtkomen. Kleding vertelt een verhaal.” De Vries weet door haar ervaring in de detailhandel hoe belangrijk het is als kleding leuk wordt neergehangen of dat mensen vriendelijk ontvangen worden. "Ik wil een broednest maken van dingen die er al zijn”, laat ze weten. "Graag wil ik hier ook aanhaken bij anderen die met kleding en recycling bezig zijn. Ik werk vanuit verschillende plekken, zoals de Stadskamer, Streeckgenoot en festival Achterland. Op deze plekken ruil ik kleding. Ik heb ook al eens op een duurzaamheidsfestival in Ulft gestaan.

"Ik wil een broednest maken van dingen die er al zijn”,

We zijn er met z'n allen heel erg aan toe om duurzaam met kleding om te gaan. Ik verkoop geen jurkje, maar een gevoel.” De Vries wil een mooi plek voor Doetinchem om mensen bij elkaar te brengen via kleding. "Door met elkaar te delen maak je de samenleving weer wat zachter”, vindt ze. "De magie die ontstaat bij het ruilen is mooi. Je doet contacten op en je hebt andere kleding. Zo snijdt het mes aan zoveel kanten.” De Kledingruilketting heeft een samenwerking met het Graafschap College met de opleiding Sociaal Werk. "De studenten komen hier elke week”, zegt De Vries. "Ze hebben samen met een lerares bedacht om een geluksbureau neer te zetten. Het ruilen sluit hier op aan, want ruilen maakt ook gelukkig."

De kledingruilketting is te volgen op Facebook en Instagram.