Vlnr: Marco en Pim Olthuis flankeren trouwe supporters Theo Heuvels, Willem Epping en Ben Colenbrander. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Marco en Pim Olthuis flankeren trouwe supporters Theo Heuvels, Willem Epping en Ben Colenbrander. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Laatste loodjes eerste elftal SC Silvolde

Silvolde - De hoofdmacht van Sportclub Silvolde kan maar moeizaam afscheid nemen van de Vierde divisie B. Pinksterzondag speelde het eerste elftal van de zwart-witten het laatste competitieduel. Er zou na afloop tevens afscheid worden genomen van tal van selectiespelers. Niets was minder waar. Silvolde verloor de thuiswedstrijd van kampioen sv Meerssen, maar door het verlies van concurrent Moerse Boys eindigde Silvolde niet op een degradatieplaats, maar ging de nacompetitie in. Het toetje was afgelopen zondag tegen Best Vooruit.

Door Marcel van Berkum

De eersteklasser uit de regio Eindhoven wil graag promoveren en was met een bus vol supporters naar de Achterhoek afgereisd. De thuisclub streed alleen nog voor de sportieve eer. Het was geen best duel, dat uiteindelijk in 2-3 eindigde. Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Johan Jensch uit Almere betekende het einde van een tijdperk voor Sc Silvolde.

Einde van een tijdperk
Voor lokale voetballiefhebbers zal de situatie van het eerste team van Sportclub Silvolde bekend zijn. Het elftal speelt al bijna een decennium op een voor de regio ongekend niveau, het derde amateurniveau van Nederland. Voor de kleine dorpsclub met zo'n 400 leden was dat een wereldprestatie, gevoed door een succesvolle jeugdlichting. De selectie werd aangevuld met spelers 'van buitenaf', maar geen 'exoten'. Doordat de laatste jaren voetballers van regioclubs de overstap naar Silvolde maakten konden de zwart-witten zich makkelijk handhaven in de klasse. Enkele seizoenen geleden werd zelfs promotie naar de derde divisie op een haar gemist. Deze buurtspelers gingen de sportieve uitdaging aan om te zien of zij het niveau aankonden. Uitstekende training en wedstrijden met en tegen klasse spelers om zelf een betere voetballer te worden. Betaald werd er niet door de Silvoldse voetbalclub. Hoewel die aanname nog steeds hardnekkig wordt geuit door voetbalwappies. Silvolde was hiermee wel uniek in de competitie waarin veel voormalige profvoetballers uitkomen tegen een fikse vergoeding. Financieel werden de spelers er dus niet beter van, maar ging je in Silvolde 1 voetballen dan zag je nog eens wat van Nederland. De spelersbus (vaak van BV De Graafschap) doorkruiste ons land naar noord, zuid en west. Het betekende soms uren in de bus naar uitwedstrijden. De spelers van buitenaf waren echter zelden passanten, maakten jaren achtereen deel uit van de Silvoldse selectie en voelden zich thuis op sportpark De Munsterman. Een heikel punt was wel dat de overstap van de jeugd naar het eerste team vaak een te grote stap was en er maar sporadisch jeugdspelers konden worden ingepast in de seniorenselectie.

Rode draad
Vorig seizoen was het een wereldprestatie dat het team zich moeiteloos handhaafde in de hoofdklasse ondanks immense trainersproblemen. Wel vertrokken na dat seizoen een handvol spelers naar elders. Er kwam een nieuwe staf voor de groep te staan en dat het sportief geen makkelijk seizoen zou worden was vooraf wel duidelijk met een minimum aantal selectiespelers. De nieuwe hoofdtrainer Rob Haveman had elke week moeite om met een voltallige wedstrijdselectie aan te treden. Het was de rode draad in het afgelopen seizoen.

Geel-zwart-wit
Nadat enkele maanden geleden diverse eerste-elftalspelers aangaven Silvolde te willen verlaten na dit seizoen ging het bestuur zich beraden. Zou het niet beter zijn om vrijwillig in een lagere klasse te gaan uitkomen om zo ook meer binding met supporters in het dorp te krijgen? In die overweging speelden de besprekingen over een eventuele fusie met vv Terborg een rol. Al jaren voetbalt de jeugd van beide verenigingen samen en komt in geel-zwart-witte combinatietenues in de competitie uit. De KNVB noemt dat een SJO (Samenwerkende Jeugd Opleiding). De reden hiervoor was een teruglopend aantal jeugdleden en vrijwilligers van de clubs. Niet altijd ging het van een leien dakje maar het samenspel lijkt de laatste seizoenen op orde. Goed voorbeeld doet volgen en het gewaagde idee om ook bij de senioren in competitieverband uit te komen - vooruitlopend op een eventuele fusie - werd onderwerp van overleg. Waarom zou je kennis en kunde niet combineren?

Op zaterdag
Een definitief samengaan van beide verenigingen leek jaren onhaalbaar en alleen al het opperen van het idee werd weggehoond door fanatieke supporters uit de twee kampen. Er zijn grote cultuurverschillen en Sportclub Silvolde heeft een rijke traditie en dito successen. De prestatie-elftallen van de clubs kwamen zelden tegen elkaar uit. Bij derby's in de jeugd en bij de lagere elftallen ging het dikwijls 'van dik hout zaagt men planken'. De besprekingen verliepen niet altijd soepel, maar de laatste tijd speelt men elkaar de bal toe en komend seizoen komen de eerste twee elftallen zowaar gecombineerd in de competitie uit. Ook hiervoor heeft de voetbalbond een afkorting: SSA (Samenwerkende Senioren Afdeling). Een probleem was uiteraard de immense afstand in voetbalniveau. In Terborg koos men er enkele seizoenen geleden voor om met het eerste elftal op zaterdag te voetballen. Het team degradeerde dit seizoen naar de kelder van het amateurvoetbal, de vijfde klasse. Silvolde speelt op zondag, maar besluit je samen te werken dan moet je water bij de wijn doen. Komend seizoen wordt er gespeeld op zaterdag in de vijfde klasse.

Voetbalt SV Wisch straks op zaterdag in de vijfde klasse?

Wisch en waarachtig
Het combinatieteam moet ook een naam hebben om in de competitie uit te komen. Leden van beide clubs konden suggesties doen voor een naam waarmee in de nabije toekomst ook de fusieclub gaat spelen. Sceptici namen al snel de naam FC Knudde in de mond. De besturen kozen uit 20 voorstellen 3 namen. De leden konden stemmen over: Wisch, Geel Zwart Wit '24 en Silborg. Met name vanuit het Terborgse kamp werd de naam SV Wisch vaak genoemd. In het stadje hebben ze nog steeds iets met de oude gemeentenaam, omdat er ook nog het kasteel Huis Wisch is gevestigd. Silvoldenaren kunnen zich er misschien minder mee vereenzelvigen. Maar meeste stemmen gelden en met meerderheid van stemmen kwam Sportvereniging Wisch uit de bus. De naam voor de voetbalsamenwerking is nog niet definitief, maar is ingediend bij de KNVB en het wachten is op goedkeuring door de voetbalbond. Vijf spelers van Silvolde 1 - Marco en Pim Olthuis, Joris Bieleveldt, Kay Thuis en Chiel Huijink - hebben aangegeven volgend seizoen in de geel-zwart-witte outfit te gaan voetballen. Het zal voor deze spelers wennen zijn aan het niveau. Dat geldt ook voor de Silvoldse supporters.

Joris speelt mee
Eén van de huidige eerste-elftalspelers van Silvolde, die volgend seizoen in het nieuwe samenwerkingselftal voetbalt is Joris Bieleveldt. De 22-jarige student bedrijfseconomie aan de HAN heeft een goed gevoel bij de nieuwe plannen. De Silvoldenaar speelde vanaf zijn zesde tot de D-pupillen bij Silvolde. Hij werd gescout door De Graafschap waar hij drie seizoenen in de jeugd speelde. Met 15 jaar keerde de middenvelder terug op De Munsterman en het lukte hem, als één van de weinigen, om de overstap te maken naar de senioren in de hoofdklasse, "Ik speel nu drie seizoenen in Silvolde 1. Het was niet makkelijk om aan te haken, maar dit seizoen heb ik een basisplaats."  Voor Joris was het snel duidelijk dat hij niet naar een andere vereniging wilde verkassen al is hij wel benaderd. "Natuurlijk ben ik een veel hoger niveau gewend dan de vijfde klasse, maar ik vind het een mooi nieuw avontuur. We hebben een ambitieuze groep, zoals ik merk uit de onderlinge gesprekken. Ik zie er naar uit om weer in één team te voetballen met jongens waarmee ik in de jeugd van Silvolde samenspeelde en die naar Terborg waren overgestapt."

Nieuwe hoofdtrainer
Niet alleen een aantal eerste-elftalspelers verdwijnt van de Silvoldse velden ook neemt de staf afscheid. Hoofdtrainer Rob Haveman koos ervoor om volgend seizoen DZC'68 in Doetinchem te gaan trainen. Vincent Selhorst, die dit seizoen zowel met vv Terborg als met het Hengelose Pax degradeerde, was geen kandidaat om het nieuwe samenwerkingsteam te gaan trainen. Besprekingen met een nieuwe hoofdtrainer zijn in een vergevorderd stadium en een naam zal deze week worden bekendgemaakt.

Thuis in Silvolde en Terborg
En waar worden de thuiswedstrijden gespeeld? Voor de neutrale voetbalfan lijkt de keuze niet zo moeilijk. Sportclub Silvolde heeft in de loop der jaren flink geïnvesteerd om ook de accommodatie op divisieniveau te brengen met bijvoorbeeld een nieuwe tribune, kleedkamers, kantine, veldverlichting en beregeningsinstallatie. Maar ja, zo eenvoudig is het voetbal in combinatieland niet en ook hier is weer een compromis gevonden. Komend seizoen worden de thuiswedstrijden verdeeld over sportpark De Munsterman in Silvolde en sportpark De Paasberg in Terborg. Wel complete wedstrijden. Dus niet, zoals lacherig langs de lijn werd geopperd, om de eerste helft in Silvolde te spelen en de tweede helft in Terborg. Of andersom.

Einde van een tijdperk. Silvolde berust in het afscheid van de Vierde divisie. Foto: Roel Kleinpenning