Yvonne Spekking van 'Hart4Boshuus' bij Groot Nibbelink Sinderen. Foto: Roel Kleinpenning

Yvonne Spekking van 'Hart4Boshuus' bij Groot Nibbelink Sinderen. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Yvonne schminkt voor Ronald McDonald vakantiehuis

Sinderen – Yvonne Spekking is al jarenlang vrijwilliger in Het Boshuus, een Ronald McDonald vakantiehuis in Arnhem. Op verschillende manieren zamelt ze tevens ook al een hele periode geld in door zelf acties op touw te zetten of aan sponsoractiviteiten deel te nemen. Zaterdag 10 juni gaat ze samen met De Schminkboerin kinderen schminken bij Koffieboerderij Groot Nibbelink.

Door Reinier Kroesen

Yvonne Spekking (51) uit Silvolde is sinds maart 2015 vrijwilliger bij Het Boshuus. Yvonne: “Naast mijn werk als gastvrouw bij verpleeghuis Den Ooiman PG ben ik invalvrijwilliger en gastvrouw bij Sanquin (bloedbank Doetinchem). Al in 2012 maakte ik kennis met dat vakantiehuis. Vanwege de ziekte van mijn broer Edwin, die helaas overleden is, kwam ik toen vaker in revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem. Op een avond was er weinig te doen voor revalidanten en maakte ik een wandeling naar het hoofdgebouw op dat terrein. In dat pand is een restaurant, maar ook Het Boshuus, (op de vierde verdieping) ondergebracht. Mijn eerste kennismaking.”  

Het Boshuus is een aangepast vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds, voor gezinnen met een zorgintensief kind of jongvolwassenen tot en met 25 jaar. Door een ziekte of beperking hebben zij extra of langdurige zorg nodig. Een intensief proces voor het hele gezin. Dat kan daar  weer even ontspannen en tot elkaar komen. 

Arnhem
Yvonne: "Arnhem lijkt 'ver weg'. Maar gezinnen die naar dat aangepaste vakantiehuis gaan en kinderen die revalideren bij Medisch Centrum Klimmendaal komen ook uit onze regio. Ze revalideren soms wel twaalf weken van huis, indien mogelijk komen ze in de weekenden thuis. Van alle donaties en sponsering kunnen revalidanten daar ontspannen. Even biljarten, gamen, met vrienden, broers/zussen en ouders.  Ouders van revalidanten kunnen overnachten in de gastenkamers. Dicht bij hun kind zijn, dat een aantal weken/maanden revalideert na een ziekte of ongeluk."

Oproep
In 2015 werd door dat Ronald McDonald vakantiehuis een oproep gedaan voor vrijwilligers. Yvonne: “Op dat moment was ik gedeeltelijk werkeloos. Thuis had ik genoeg te doen, maar wilde even iets anders. Ik besefte me weer hoe belangrijk de zorg is, het iets kunnen doen en betekenen voor een ander. De afgelopen jaren heb ik daar veel meegemaakt. In het begin ontving ik als gastvrouw gezinnen, stond ze te woord en verrichtte huishoudelijke taken. De laatste jaren help ik steeds meer bij activiteiten en het (mede)organiseren. Zo verleenden we hulp bij golftoernooi Sonsbeek Open en golfbaan De Scherpenbergh. In de decembermaand waren we bij de HEMA tijdens een inpakavond. Ik was gastvrouw bij de supportbeurs in Utrecht en vrijwilliger bij een Focus filmavond. Maar ook in Het Boshuus wordt van alles op poten gezet: we bakken pannenkoeken, houden bingo’s, een sportmiddag of fotopuzzeltocht.”

Yvonne is behalve vrijwilliger ook gedreven inzamelaar van sponsorgelden voor Het Boshuus. Zo organiseerde ze een kinderbingo op camping De Wrange, verkocht ze hartvormige kaarsjes met ansichtkaarten, bakt ze taart en cake om te verkopen. Verder hield ze statiegeldacties. Al die activiteiten zijn te bekijken op de site Homesport Events, de wervingssite van het Kinderfonds. Regelmatig worden door medewerkers en sympathisanten gesponsorde sportieve uitdagingen aangegaan. Zo doet Yvonne in het weekend van 24 en 25 juni mee aan de Homewalk In Zwolle. HomeSporters gaan honderden kilometers wielrennen, hardlopen of wandelen. Dag en nacht, dwars door Nederland. Yvonne gaat diverse etappes lopen, op verschillende tijdstippen. De opbrengsten van dat evenement komen ten goede aan Ronald McDonaldhuizen, vakantiehuizen en huiskamers.

Yvonne: "Mijn aankomende eerste actie is een schminkmiddag bij Koffieboerderij Groot Nibbelink op zaterdag 10 juni van 10.30 uur tot 15.00 uur. Ik assisteer Schminkboerin Richel Wolsink bij het schminken van kinderen. De kosten bedragen 2,50 euro per persoon.


www.homesportevents.nl/homesporter/yvonne-spekking