De markt voor het goede doel wordt aangekondigd vanuit de wei. Foto: Walter Hobelman
De markt voor het goede doel wordt aangekondigd vanuit de wei. Foto: Walter Hobelman

Grei in de wei voor goed doel

Algemeen

SILVOLDE - De 'Grei in de wei' rommelmarkt bij weerstation de Lichtenberg in Silvolde lijkt misschien een gewone rommelmarkt, maar dat is slechts voor een klein deel het geval. Dit jaar wordt het evenement voor de vijfde keer georganiseerd, maar daar zit een dubbel gevoel bij voor de organisatoren.

Door Walter Hobelman

De stichting Lipoedeem en de stichting de Kroezenhoek organiseren zondag 5 juni samen de 'Grei in de wei' rommelmarkt. "We zijn hier ooit mee begonnen om geld in te zamelen voor een Lipoedeem-patiënt. Lipoedeem is een chronische ziekte waarbij een storing optreedt in het lichaam bij de afvoer van vocht en vet, het manifesteert zich vooral in de benen. Hierdoor krijgt de patiënt na verloop van tijd veel pijn, heel dikke benen en zonder behandeling is lopen op termijn niet meer mogelijk", vertelt Willem Wevers van de stichting Lipoedeem.

Zorgverzekeraars vergoeden nog steeds de behandelingen niet. "Wij hebben inmiddels aantoonbare bewijzen dat er goede behandelmethoden zijn waarmee het ziekteproces sterk geremd kan worden, maar omdat die vaak erg dicht tegen cosmetische ingrepen aanliggen zijn verzekeraars niet bereid dit te vergoeden omdat ze dan een toename van het aantal 'patiënten' en claims verwachten. Hierdoor worden de échte lipoedeem patiënten gedupeerd', vertelt Wevers. "De patiënt waarvoor wij ons al tien jaar inzetten is het bewijs dat behandeling effect heeft. Zonder behandeling zou deze patiënt al lang in een rolstoel beland zijn, nu kan deze persoon nog steeds actief mee doen in het arbeidsproces en het sociale leven", aldus Wevers. "Dit eerste lustrum vieren we met gemengde gevoelens. We hadden liever gezien dat het niet meer nodig was omdat de kosten van de behandelingen door zorgverzekeraars worden vergoed. Zolang dat niet gebeurt, gaan wij door om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onze patiënt, die wekelijks behandeld moet worden", aldus Wevers.

De altijd gezellige 'Grei in de wei' rommelmarkt vindt 5 juni plaats bij weerstation de Lichtenberg en er zijn dit jaar meer dan 40 kramen te bezoeken. Op de 'Grei in de wei' rommelmarkt is van alles te vinden. Het aanbod bestaat uit van onder meer zolder-opruimingen, verhuizingsoverschot, grammofoonplaten, cd's, boeken, antiek, meubels, curiosa, muziekinstrumenten en nog veel meer bruikbare artikelen. Er wordt gezorgd natuurlijk ook gezorgd voor de inwendige mens.

"Op de rommelmarkt Grei in de Wei zijn het vooral particulieren die hun spullen verkopen", vertelt Wevers. "Daarmee is deze rommelmarkt anders dan andere rommelmarkten in de omgeving", meent hij. De Grei in de wei' rommelmarkt is van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken aan de Lichtenberg in Silvolde. Parkeren is gratis, de entree is 2 euro. Dweilorkest De Kroezenhøkers zorgt voor live muziek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant