Leerlingen van groep 7 en 8 met de ondertekende Safetydeal. Foto: Reinier Kroesen
Leerlingen van groep 7 en 8 met de ondertekende Safetydeal. Foto: Reinier Kroesen

Op de fiets zonder beats

Algemeen

NETTERDEN – Veilig Verkeer Nederland is een campagne gestart om jongeren in te laten zien hoe gevaarlijk bellen, whatsappen of muziek luisteren op de fiets kan zijn. Maandag 30 mei werd door Linda Bakic van VVN in dat kader een gastles gegeven aan de hoogste groepen van de Walburgisschool. Leerlingen werden aan de hand van een aantal vragen, ervaringen, instructiefilms en geluidsfragmenten gewezen op de gevaren die het gebruik van een smartphone in het verkeer met zich meebrengt.

Door Reinier Kroesen

Heel toevallig kondigde minister Melanie Schultz van Infrastructuur twee weken geleden aan dat ze gaat onderzoeken of bellen op de fiets verboden kan worden. Inmiddels gebruikt nu één op de drie jongeren al fietsend de mobiele telefoon. Bij twintig procent van de ongevallen met die verkeersgebruikers tussen de 12 en 24 jaar blijkt een mobieltje een rol te hebben gespeeld. Dit initiatief staat los van de nieuwe voorlichtingsronde die VVN net gestart is. Instructeurs verzorgen op uitnodiging van scholen door het hele land gastlessen over het nog betrekkelijk nieuwe verkeersgevaar.
Zo ook afgelopen maandagochtend in Netterden. Navraag leerde dat van de veertien aanwezige leerlingen van groep zeven en acht er drie nog geen mobieltje hadden. Behalve voor appen en het luisteren naar muziek wordt de mobiele telefoon onderweg ook gebruikt om praktische zaken te checken zoals de tijd en Google Maps. De scheidslijn tussen wat ze offline en online noemen ligt bij iedereen anders. Zo beschouwt de één het luisteren naar een vooraf ingestelde Spotify afspeellijst als veilig, terwijl de ander altijd maar één oortje in doet, om zo toch mee te krijgen wat er om hem heen gebeurt. Instructrice Linda benadrukte dat de focus op het verkeer moet liggen. "Fietsen en appen is toch een vorm van multitasken en dat is niet voor iedereen weggelegd. Gebruik je oortjes dan valt één zintuig weg, om alert te blijven moeten dan andere zintuigen extra ingezet worden." Ze kwam niet met bindende adviezen, geboden of verboden: die heeft de VVN als voorlichtende instantie niet. Al was het maar omdat daar bij wet (nog) niets officieel over geregeld is.

Contract
Aan het eind werd de leerlingen verteld dat ze een Fietsmodus-app kunnen downloaden. Die verleidt hen de telefoon als ze op pad zijn niet te gebruiken. Met te winnen beloningen als bioscoopkaartjes en speakerboxjes in het vooruitzicht kunnen jongeren zo vrijwillig het veilige gedrag ervaren. En, zo wordt gehoopt, neemt de kans toe dat smartphonevrij fietsen weer heel gewoon wordt. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt belonen bij jongeren beter dan het ontmoedigen van onveilig gedrag en ze te confronteren met gevaren. Om alle nieuwe kennis in de praktijk toe te passen sloten de leerlingen samen met meester Bram een Safetydeal. Daarin legden ze onder meer vast dat ze de mobiel in het vervolg onderweg in hun tas houden, met het geluid uit. Door het plaatsen van de handtekening onder het contract beloofden ze zich daaraan te houden en elkaar erop aan te spreken.


www.fietsmodus.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant