Theater Troef maakt muziek in stadsmuseum Doetinchem. Foto: PR
Theater Troef maakt muziek in stadsmuseum Doetinchem. Foto: PR

Musea in de Achterhoek actief tijdens de Gelderse Museumdag

Algemeen

Grenzen verleggen in de Achterhoek

ACHTERHOEK - De Gelderse Museumdag op zaterdag 22 oktober staat in het teken van grenzen verleggen. Op die dag kunnen bezoekers in de Achterhoek bij 17 musea terecht. De deelnemende musea zijn in ieder geval open van 11.00 tot 16.00 uur voor maximaal € 1,00. De bussen en treinen van Arriva bieden gratis vervoer aan in de Achterhoek, ervaarhetov.nl. De Gelderse Museumdag is vooral bedoeld om gezinnen met kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kennis te laten maken met het museum. Een samenvatting van de activiteiten in de regio Achterhoek staat hieronder. Een overzicht van alle musea en wat er te doen is, staat op geldersemuseumdag.nl.

Borculo: Boerderijmuseum De Lebbenbrugge 'Pannenkoeken en poffertjes'
Hier kun je oudhollandse spelletjes doen zoals ouderwets hoepelen, touwtje springen, trouwtrekken, stelt- en zaklopen of lekker balgooien. Of met een puzzelboekje een speurtocht door het museum doen. Als je de puzzel oplost, krijg je een houten tol en een certificaat. Kom je pannenkoeken en poffertjes eten? Er is ook een open koets (Utrechtse tentwagen) met paard en koetsier waar je rondritten in kunt maken. 11.00 -17.00 uur, gratis entree (puzzelboekje € 1,00), Lebbenbruggedijk 25 Borculo.

Winterswijk: de Museumfabriek 'Historische weefgetouwen herleven'
Voormalige wevers en restaurateurs laten soms 150 jaar oude weefgetouwen draaien. Deskundigen vertellen daarbij over de geschiedenis van de textielindustrie en het belang daarvan voor de gemeente Winterswijk. Daarnaast zijn diverse andere expositie te zien in de Museumfabriek en in het Kunst Ende. Laan van Hilbelink 6-10 Winterswijk.

Winterswijk: Villa Mondriaan 'Magische-Mondriaan-Lab'
Heb jij ook zoveel lef als Piet Mondriaan? Maak als een echte oude meester je eigen verf met pigmenten en lijnzaad en maak je eigen kunstwerk. Experimenteer met je eigen verf en allerlei gewone én ongewone materialen zoals afwasborstel, tape, kurk of elastiek. Of kom in de benen en word detective voor één dag door het Mondriaan-Munten-Mysterie op te lossen! Zonnebrink 4 Winterswijk.

's-Heerenberg: Kasteel Huis Berg 'Vorstelijk onthaal'
In het kasteel is één van de grootste waterburchten van Nederland. Ook is er een imposante kunstverzameling. Je kunt op eigen gelegenheid het kasteel ontdekken. Bekijk de tentoonstelling 'De Oudste Tuin' en de recent gerestaureerde kasteeltuinen van Huis Bergh. Speciaal voor kinderen is er de Huis Bergh Speurquiz. Ga op zoek naar de verborgen bloemen, vruchten en planten in de tentoonstelling. Speel deze uitdagende quiz. Het winnende team krijgt een prijs. Hof van Bergh 8 's-Heerenberg.

Zevenaar: Kunstwerk! Liemers Museum 'Smokkelspel Tussen de rivieren'
Het smokkelen ontwikkelde zich vanaf de eerste Wereldoorlog tot een soort volkssport waarbij douaniers en smokkelaars probeerden elkaar te slim af te zijn. Doe mee met het smokkelspel in de bossen rondom kasteel Halsaf, in de buurt van de oude grensovergang Babberich - Elten. Het is een actief spel voor families of individueel. Deelnemers proberen smokkelwaar (zeep, chocolade en petroleum) ongezien langs de douaniers te krijgen om zoveel mogelijk punten te verzamelen. In het bos kunnen de' smokkelaars' hun waar verzilveren in punten. 13.30 - 16.00 uur (aanmelden museumbalie) Kerkstraat 16 Zevenaar.

Doetinchem: Stadsmuseum Doetinchem 'Troef Theater en de liedjeskist'
Theater Troef bestaat uit Tom van de Venn en Edwin van Rijsewijk, twee muzikale leerkrachten. Afgelopen zomer werden zij Nederlands Kampioen Straatmuziek en waren ze tijdens de Nijmeegse Vierdaagse dagelijks te zien op SBS6. In hun voorstelling 'De Liedjeskist' spelen ze vooral eigen liedjes op contrabas en gitaar. Op het podium staat een grote geheimzinnige kist, boordevol verrassend materiaal en instrumenten. De kinderen worden uitgedaagd om mee te zingen, spelen, roeien, toveren, vliegen, griezelen en fietsen. Niet stilzitten, maar actief meedoen dus. Burg. van Nispenstraat 2 Doetinchem.

Groenlo: Stadsmuseum Groenlo 'Beleef Grol in de Tachtigjarige Oorlog'
Bekijk hoe musketkogels worden gemaakt, proef hoe pannenkoeken van 400 jaar geleden smaakten, ontdek wat 'kniepertjes' zijn of doe de speurtocht door het hele museum en de geschiedenis van het vestingstadje Grol (Groenlo). Gratis entree, Mattelierstraat 33 Groenlo.

Doesburg: Museum de Roode Tooren 'Rondleiding in de Doesburgse vestingwerken'
De Hoge en Lage Linie zijn ontworpen door de beroemde vestingbouwer Menno van Coehoorn in het kader van de versterking van de buitengrenzen van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Doesburg was een van de belangrijke buitenfrontieren. Deze getenailleerde linies zijn vrijwel compleet aanwezig en er is nog veel terug te zien van de strategische elementen in het ontwerp. Rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur, vertrek onder het viaduct bij de Coehoornsingel en Van Middachtenweg Doesburg, deelname is gratis (vooraf aanmelden bij de Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 Doesburg).

Vorden: Heilgenbeeldenmuseum 'Maak je eigen icoon!'
In het Heiligenbeeldenmuseum kun je je eigen icoon maken tijdens de Gelderse Museumdag. Een icoon is een afbeelding van een Heilige, zoals je ze kunt zien in kerken. Iconen zien er vaak heel mooi uit. Wil jij er ook een maken? Je krijgt hulp van de medewerkers in het museum. Ruurloseweg 101 Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant