Trainingen op het sportcomplex 't Oerseveld in Ulft. Foto: PR
Trainingen op het sportcomplex 't Oerseveld in Ulft. Foto: PR

Ulftse Boys groeit op alle fronten

Algemeen

ULFT - Misschien kan je het wel 'countervoetbal' noemen. In een tijd waarin veel voetbalverenigingen steeds meer onder druk komen te staan door bijvoorbeeld teruglopende ledenaantallen, lijkt Ulftse Boys onder die druk uit te komen en succesvol te counteren. De vereniging groeit en bloeit op alle fronten.

Door Walter Hobelman

"We hebben anderhalf jaar geleden de handen inéén geslagen en met een aantal, al langer bij de club betrokken personen, tegen elkaar gezegd wat er moet gebeuren om in de toekomst een gezonde en levendige voetbalvereniging te zijn", vertelt Maurice Aalders, die binnen Ulftse Boys verantwoordelijk is voor de interne communicatie tussen bestuur, leden, alle begeleiders en ouders. Samen met voetbal-eindverantwoordelijken Steven te Lintum en Renee Horstik die als TC-lid van de vrouwen/meisjes-afdeling concludeert Aalders dat de door Ulftse Boys ingeslagen weg vruchten begint af te werpen.
"We werken vanuit de gedachte dat voetbal voor iedereen haalbaar moet zijn. Iedereen moet lekker kunnen voetballen", zegt Te Lintum. "Het verschil met andere verenigingen maken wij door alle teams evenveel aandacht en mogelijkheden te geven. Vaak zie je dat alle aandacht binnen een vereniging voornamelijk gericht is op de eerste elftallen en dat de rest er maar een beetje bij hangt. Zowel prestatieteams als de teams met een meer recreatieve opvatting zijn bij Ulftse Boys belangrijk. Daarin hebben wij de afgelopen tijd grote veranderingen aangebracht."
De grootste verandering die is aangebracht betreft de opzet van de organisatie. "We hebben nu een goed gestructureerde opzet waarin spelers, ouders, trainers en coaches precies weten bij wie ze moeten zijn. Daarmee voorkom je het oeverloze gezeur 'langs de lijn' en onduidelijkheden", legt Aalders uit. "Nu blijkt dat ouders en spelers ontdekken dat ze serieus genomen worden en dat vergroot de betrokkenheid bij de vereniging." Dat heeft onder andere tot gevolg gehad dat er bij de jeugd binnen de jongensafdeling in korte tijd 26 nieuwe leden bij zijn gekomen en dat ook de meisjes afdeling zover is gegroeid, dat er voor elke leeftijdsgroep een eigen volwaardig team het veld op kan. "En alle teams hebben voldoende begeleiders en trainers", laat Horstik weten.
"Als mensen gaan ontdekken dat er in onze vereniging goed georganiseerd wordt gewerkt en alle randvoorwaarden kloppen, dan zie je ook de bereidheid om zelf iets te gaan doen toenemen", zo merkt Te Lintum. "Wij zijn nu zover dat we een app hebben waarmee ouders, die best wel een keer een training willen verzorgen maar niet precies weten hoe dat moet, in staat zijn een complete, goed voorbereide training op niveau te verzorgen. Deze VTON-app is een belangrijk hulpmiddel geworden en zorgt ervoor dat alle teams gestructureerd en op niveau getraind kunnen worden."
Ulftse Boys moet in de toekomst de vereniging zijn waar prestatie en plezier op een gezonde manier in balans zijn, vindt Aalders. "Een goede communicatiestructuur, heldere afspraken en korte lijnen zijn daarbij erg belangrijk. Dat stuk van de organisatie staat nu en dan zie je gelijk dat dat een aantrekkelijke vereniging oplevert die niet alleen op voetbalgebied, maar ook op andere terreinen iets kan betekenen." Zo zijn er al gesprekken gaande met de nieuwe basisschool De Oersprong, gelegen direct naast het sportterrein, om te kijken op welke vlakken er kan worden samengewerkt. Daarnaast is Ulftse Boys momenteel zeer betrokken om kinderen van statushouders die in Ulft komen wonen ook kennis te laten maken met het voetballen. Horstik: "Dat vraagt best veel aan begeleiding en aandacht, maar het wordt enorm gewaardeerd en op die manier helpen we als vereniging mee bij het je thuis voelen in een vreemde, nieuwe omgeving."
Al met al heeft de ingeslagen weg effect op alle gebieden binnen de vereniging. "Onze sponsorcommissie kan met een goed verhaal naar buiten toe en dat werpt zijn vruchten af. Ouders voelen zich meer betrokken en melden zich spontaan voor allerlei vrijwilligerstaken, er worden tal van aantrekkelijke activiteiten georganiseerd. Wij groeien terwijl, volgens de KNVB, veel clubs hier in onze regio juist te maken hebben met krimp", weet Steven te Lintum.
Ook sportief heeft de nieuwe structuur succes. Te Lintum: "We hebben nu een talententeam met spelers van O15, O17 en O19 - vroeger heette dat C, B en A - dat eens per maand samen traint en ook wedstrijden speelt onder de leiding van de huidige staf van het eerste elftal (Patrick Visser en Martijn Egberts, red.). Een mooi resultaat daarvan is dat vorige week dinsdag in de Achterhoek cup twee zestienjarige talenten hun debuut in het eerste hebben gemaakt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant