Haverdil, Vesters, Canter Cremers en Peters in discussie met Siner Sir (vlnr) onder toeziend oog van de burgemeester. Foto: Walter Hobelman
Haverdil, Vesters, Canter Cremers en Peters in discussie met Siner Sir (vlnr) onder toeziend oog van de burgemeester. Foto: Walter Hobelman

Groen licht voor beleidsnotitie woningbouwplanning Oude IJsselstreek

Algemeen

ULFT - Tijdens de raadsvergadering in de gemeente Oude IJsselstreek van donderdag 24 november is er stevig gedebatteerd over de 'beleidsnotitie woningbouwplanning Oude IJsselstreek'. In deze notitie is vastgelegd waar wel en waar niet gebouwd kan gaan worden de komende jaren. Het was al bekend dat hiermee nog meer nieuwbouwplannen geschrapt moesten worden om te voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in de regionale Woonagenda. Door te werken met een 'stoplichtmodel' zijn alle plannen in de gemeente op 'rood' of 'groen' gezet. Tijdens de raadsvergadering ging de discussie vooral over de vraag of de kleur 'oranje' ook gebruikt had moeten worden.

Door Walter Hobelman

De discussie werd in gang gezet door D66-fractiewoordvoerder Canter Cremers. Hij kondigde aan dat er een amendement zou worden ingediend door de fracties van D66, SP en PvdA waarin werd voorgesteld om alle projecten op oranje te zetten "omdat er veel flexibiliteit nodig is om zaken als ruimtelijke kwaliteit te bewaken en tegelijkertijd te blijven voldoen aan de woonbehoefte van alle inwoners." Door alle projecten op oranje te zetten is er meer ruimte om met plannenmakers en betrokken in gesprek te gaan om "de kans op schade (men verwacht extra juridische procedurekosten als het voorgestelde beleid wordt uitgevoerd, red.) te voorkomen en te kunnen bouwen op de plaats waar dat echt nodig is." De oppositie doelt onder andere op de mogelijkheid dat de werkgelegenheid aantrekt en dat er bijvoorbeeld in Varsseveld, Ulft of Gendringen opeens meer behoefte zou zijn aan nieuwbouw door de komst van grote bedrijven.
De coalitiepartijen reageerden nogal fel op het voorstel van de oppositie, zeker nadat PvdA-fractieleider Haverdil een motie indiende waarin het college wordt opgedragen "om afspraken uit het verleden die met individuele burgers en ondernemers zijn gemaakt te eerbiedigen en met hen in gesprek te gaan om te bezien of er een eventueel nieuwe ruimtelijke verantwoordelijke invulling gekoppeld kan worden aan een redelijker realisatietijd." Met deze motie blijft de gemeente in gesprek en herstelt daarmee het vertrouwen met de betrokkenen. Daarnaast wordt hiermee bereikt dat de gemeenteraad meer is dan de coalitie. "We laten zien dat we gezamenlijk verder komen dan alleen", aldus Haverdil.
Wethouder Hengeveld gaf aan dat er geen tijd meer is om de voorgestelde beleidsnotitie nogmaals te gaan herzien. "Dit is een evenwichtige beleidsnotitie, die het afgelopen jaar uitvoerig is besproken. Nu is het moment gekomen om beleid vast te stellen. Opnieuw uitstellen creƫert nieuwe onzekerheden", aldus Hengeveld. Zowel de motie als het amendement worden verworpen en daarmee is het woningbouwprogramma voor de Oude IJsselstreek op 'groen' gezet en vastgesteld1.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant