Wethouder Hengeveld druk bezig met het poten van een boom. Foto: Walter Hobelman
Wethouder Hengeveld druk bezig met het poten van een boom. Foto: Walter Hobelman

Scouting Gendringen plant fruitbos

Algemeen

GENDRINGEN - Het gaat nog wel een jaartje duren, maar dan kan iedereen genieten van vers fruit uit het fruitbos dat door de scouting in Gendringen is aangelegd. Hoewel dat niet het hoofddoel is van dit unieke project is het wel een prettige bijkomstigheid. Het fruitbos, dat is verrezen aan de Staringstraat, achter de atletiekbaan in Gendringen, is vooral bedoeld om mee te werken aan het verminderen van de hoeveel CO2 in de lucht.

Door Walter Hobelman

Afgelopen vrijdag en zaterdag is er hard gewerkt op het braakliggende stuk grond achter de atletiekbaan. Leerlingen van het AOC oost Doetinchem hebben vrijdag een begin gemaakt en zaterdag kon iedereen helpen om de 150 bomen te poten en deze te voorzien van een gietrand en boompalen. Het resultaat is een prachtig stukje nieuwe natuur op een voor iedereen toegankelijke locatie. "Dit stuk grond hebben we van de gemeente gekregen en daar zijn we heel blij mee", aldus Andre Evers, woordvoerder van de scouting. Wethouder Henk Hengeveld is zelf ook aanwezig om te helpen met het poten van de bomen. "Toen de mensen van de scouting bij ons op het gemeentehuis kwamen om te praten over hun plan werd ik direct enthousiast. Het mooie van dit project is dat het door de jongeren zelf is bedacht. Alleen dat is al voldoende om het project te steunen. Maar natuurlijk speelt ook het feit me dat we op deze manier bijdragen aan een gezondere leefomgeving", aldus Hengeveld.
Nadat het plan in januari naar buiten werd gebracht heeft de scouting veel steun en bijval gekregen. "Wij zijn blij met alle ondersteuning. Daarmee is het mogelijk geworden om dit project goed uit te werken en het zo ver op te tuigen dat we er extra dingen aan hebben kunnen toevoegen", aldus Evers. "Allereerst zijn we blij met de hulp van loonwerkbedrijf Van Hal, die het voorbereidende grondwerk heeft uitgevoerd. Daarnaast leverde houthandel Het Anker de boompalen, zorgde Louis Venhorst voor de bomen en heeft ons veel achtergrondinformatie gegeven en heeft ook AOC-oost in Doetinchem ons goed geholpen", vertelt Evers. Met deze school zijn ook afspraken gemaakt over het onderhoud vna het fruitbos. "Natuurlijk doen we als scouting ook zelf het nodige, maar dit bos is ook een mooie praktijkplek voor de leerlingen van het AOC."
Er zijn 150 bomen geplant die in de toekomst zorgen voor ongeveer 100 verschillende fruitsoorten. "Er staan nu appel-, peren-, pruimen-, kersen-, walnoten-, tamme kastanje- en abrikozenbomen. Daarbij zijn de bekende soorten aanwezig, maar ook een groot aantal 'vergeten rassen' zoals bijvoorbeeld de suikerappel, de framboosappel en de maagdenpeer", vertelt Gerard Evers van de afdeling wildbeheer Gendringen -Bergh, die ook bij het project betrokken is. "Er komt een bijenstal bij het fruitbos en we hebben als wildbeheergroep ook een aantal lindenbomen en honingbomen geschonken."
Het fruitbos wordt niet afgesloten met ene hekwerk. Iedereen kan er rondlopen en mag als het zover is de vruchten plukken. Daarnaast wordt het bos gebruikt voor educatieve doeleinden waarbij de scholen in de omgeving betrokken worden. "Het is de bedoeling om alle bomen te voorzien van een QR-code zodat men met een smartphone tijdens het rondwandelen door het bos extra informatie kan opzoeken op internet", legt Evers uit.
De scoutinggroep hoopt dat het initiatief ook door andere groepen in het land wordt opgepakt. "We gaan dit idee natuurlijk delen en willen er dan ook voor zorgen dat er een soort basis-projectplan beschikbaar is. Dan hoeft niet iedereen zelf het wiel opnieuw uit te vinden", aldus Andre Evers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant