Studenten presenteren de slanghaspel. Foto: Henk van Raaij
Studenten presenteren de slanghaspel. Foto: Henk van Raaij

Studenten presenteren werktuigbouwkundige eindprojecten

Algemeen

DOETINCHEM - De derdejaars studenten van de opleiding 'Werktuigbouwkunde' van het Graafschap College hebben op donderdag 23 juni onder belangstelling van familie, vrienden en leerkrachten met trots hun eindprojecten gepresenteerd op het hoofdgebouw in Doetinchem.

De rode draad door de opleiding is projectonderwijs. Ieder jaar maken de studenten individueel of in groepsvorm een product in de vorm van een project. In het derde leerjaar maken de studenten afhankelijk van de vraag een project voor diverse verschillende toepassingen. Aan het begin van de laatste twintig weken van dit schooljaar krijgen de studenten een keuzelijst aan projecten.
Dit jaar bestond de lijst uit: Een honingwals, deze is bedoeld om vellen kunstraad te maken voor bijenkorven. Tot nu toe worden dergelijke walsrollen gefabriceerd met oude technieken zoals stansen. Tijdens het project is er gebruikgemaakt van moderne technieken zoals metaal 3D-printen.

Een Wipzaag, dit is een cirkelzaag, die door gebruik te maken van een trekker aandrijving boomstammen en balken kan zagen tot een diameter van 250 millimeter.

Een opklapbare behandeltafel. Bij dit project is werktuigbouwkunde gecombineerd met de electrotechniek en hydrauliek. Het project bestaat uit een opklapbaar bed om op- en afstappen voor patiƫnten tijdens een body stress-behandeling eenvoudiger te maken.

Een verrijdbare haspel voor een waterslang, een slanghaspel die elektrisch een waterslang (in het veld) kan oprollen en handmatig afgerold kan worden.

Een houtklover, werkend op 230 volt, dit is een try-out project. Het is de bedoeling dat op het Graafschap College een projectvernieuwing wordt doorvoeren in leerjaar 2. Dit project is bedoeld om de omvang in te schatten of dit door studenten uit leerjaar 2 kan worden uitgevoerd.
Een simulator voor een raceprogramma. Het is de bedoeling dat deze simulator gebruikt gaat worden voor open dagen en andere promotiedoeleinden.

In elk project is door de studenten vol overgave en enthousiasme gewerkt om tot het gevraagde eindresultaat te komen. Tot kort voor de presentaties is er hard gewerkt om de projecten gereed te krijgen. De presentaties werden door de vele belangstellenden en het enthousiasme van de leerlingen is het weer een zeer geslaagde avond geworden.

Werktuigbouwkundestudenten presenteren hun project. Foto: Henk van Raaij
De elektrische houtklover was een try-out. Foto: Henk van Raaij
Studenten presenteren een race-simulator. Foto: Henk van Raaij

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant