Begeleidster Bernadet Liebrand met Gerard Agelink in het park voor De Schuylenburgh. Foto Reinier Kroesen
Begeleidster Bernadet Liebrand met Gerard Agelink in het park voor De Schuylenburgh. Foto Reinier Kroesen

Mantelzorgersavond mensen met NAH krijgt vervolg

Algemeen

SILVOLDE – Mensen met NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel) hebben na bijvoorbeeld een herseninfarct vaak moeite hun leven zowel op medisch als sociaal gebied op de rit te krijgen. Gerard Agelink (66) kan erover meepraten. Hij kreeg in dat traject deskundige begeleiding van zorgcoöperatie Helpgewoon. Heeft het allemaal nu zo goed voor elkaar dat hij een voorbeeld is voor anderen in dezelfde situatie. Samen met vaste begeleidster Bernadet Liebrand gaf hij 15 juni een voorlichtingsavond voor mantelzorgers in De Schuylenburgh. Een succes, dit najaar volgen nieuwe informatierondes.

Door Reinier Kroesen

Acht herseninfarcten en TIA's in de afgelopen zeven jaar, Gerard Agelink uit Ulft kreeg het flink voor zijn kiezen. De inmiddels gepensioneerde onderhoudsmonteur kon zijn lot niet accepteren. "Allerlei instanties die ons met weinig succes begeleidden droegen daar niet aan bij. Afgelopen najaar kwamen we echter in contact met Helpgewoon voor mensen met NAH. Die helpen je medisch, begeleiden je sociale leven, en niet alleen de getroffene, maar ook partner en kinderen. Altijd één aanspreekpersoon, een vaste begeleider die een aantal keren per week hier over de vloer komt. In mijn geval Bernadet Liebrand. Ze heeft niet alleen oog voor mij, maar ook mijn vrouw Deli en de kinderen." Bernadet: "Ik ga met Deli wel eens alleen shoppen, kan zij ondertussen haar hart luchten, waar zij mee zit als mantelzorger." Gerard en zijn vrouw kregen van Helpgewoon het advies kleiner te gaan wonen en kwamen tot volle tevredenheid zelfvoorzienend terecht in een appartement in De Schuylenburgh.

Gerard: "Toen ik eenmaal hulp had van Zorggewoon kwamen er bepaalde emoties boven en heb ik mijn levensverhaal op papier gezet. Daarop kwam het verzoek om dit te vertellen op een informatieavond. Ik schrijf nu zelfs gedichten, daar had ik eerder toch nooit over nagedacht." Agelink kan heel goed verhalen over zijn herwonnen welbehagen. Werd met zijn nieuwe positieve benadering en acceptatie van de situatie een lichtend voorbeeld voor anderen. Door zijn optredens in diverse media wordt hij vaak aangesproken door lotgenoten. Hoe kreeg je het voor elkaar om je leven, hetzij met aanpassingen toch weer op de rails te krijgen? Reden genoeg voor Bernadet om samen met Gerard en medewerking van collega Maaike Greeuw een voorlichtingsavond voor NAH-mantelzorgers op te zetten. Bernadet: "De aanwezige mantelzorgers concludeerden dat dit werk je een deel van je leven kost. NAH heb je niet alleen. Ze hebben niet alleen moeite met hun veranderde leven, maar ook met het feit dat buitenstaanders vaak niets aan hen zien. Daardoor is er veel onbegrip. Men had gelezen dat Deli en Gerard waren verhuisd, dat lijkt heel logisch, maar men moet al zoveel los laten, dat is vaak nog een stap te ver." Gerard: "Ik heb daar al veel reacties op gehad en velen ons huis laten zien. Ze zijn vaak verbaasd over de ruimte die je in een appartement hebt. Dit najaar gaan we opnieuw enkele avonden houden op verschillende locaties."


www.helpgewoon.nl

g-agelink@tele2.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant