De Gaanderense 'spinning sisters' draaien draadjes vlas tot linnen. Foto: Marlous Velthausz
De Gaanderense 'spinning sisters' draaien draadjes vlas tot linnen. Foto: Marlous Velthausz

Plantage omgetoverd tot magisch Fluisterwoud

Algemeen

's-HEERENBERG – Het 25-jarig jubileumweekeinde van de Stichting Mechteld ten Ham was een groot succes. De stad ging het afgelopen weekend even terug in de tijd van Mechteld ten Ham. Mensen liepen rond in middeleeuwse kledij en winkeliers hadden hun etalage gedecoreerd met grillige spinnen en heksen. Voor zowel jong als oud was er het hele weekend genoeg vertier.

Door Marlous Velthausz

Zaterdagmiddag werd om 13.00 uur het Fluisterwoud geopend door burgemeester De Baat van Montferland en de Fluisterwoud koning Frederik VII. Nog nooit hebben zoveel kinderen met ouders, opa's en oma's het Fluisterwoud bezocht.
Tussen al die bezoekers liepen, in gepaste kledij, ook de burgemeester en zijn vrouw. Zichtbaar genoten ze van de prachtige aankleding van het Fluisterwoud, de vele gekostumeerde vrijwilligers en van de vele spelletjes en activiteiten waaraan kinderen konden mee doen. "Het is een magische belevenis voor iedereen", aldus de burgemeester.
Door de kinderen werd er volop meegedaan, zoals bellenblazen met elfen, zagen en timmeren met kabouters, boogschieten of zwaarden maken bij de ridders, magische drankjes drinken bij het laboratorium van de heksen, bij de trollen de tent in kruipen, afdalen van de tokkelbanen of verstrikt raken in het spinnenweb waar een levendige grote kruisspin de wacht hield.
Veel kinderen vonden het super leuk om van gekleurde veters, kabels en zure matjes, van het Snoepkasteel uit 's-Heerenberg, een eigen creatie te maken op een stokje en om het vervolgens lekker te kunnen oppeuzelen.

Zondag werd er voor het gemeentehuis een paar keer het openluchtspel 'De valse heks' gebracht door toneelgroep Theater 2000. Wat deze groep in een paar weken tijd ingestudeerd had was prachtig. Het publiek genoot volop van deze rasartiesten, die een spannende heksenvervolging ten tonele brachten.
In het centrum van 's-Heerenberg was een braderie en bij het kasteel stonden vele standhouders die hun creatieve hobby's uitoefenden, zoals papier scheppen, klompen maken, tin gieten, aal roken en nog veel meer. Ook zaten er twee dames 'de spinning sisters' Heleen en Joke uit Gaanderen die draadjes van vlas draaien tot garen en er dan linnen kleding van maken. "We hebben deze creativiteit van onze moeder. Thuis hadden we Texelse schapen en hebben toen van moeder het spinnen geleerd", vertelt Heleen.
Ook de kerken werden drukbezocht waar diverse koren hun klanken ten gehore brachten en waar een dienst werd gehouden uit de tijd van Mechteld ten Ham.

Tegen 17.00 uur werd het weekend afgesloten met het verbranden van de heks Mechteld ten Ham, die, voordat dit gebeurde schuldig werd verklaard van hekserij.
De organisatie van de Stichting Mechteld ten Ham bedankte alle sponsoren, 't Gilde, de EHBO, de bezoekers, vrijwilligers en iedereen die zich heeft ingezet om dit jubileumweekeind te doen slagen. Ook wordt het fruitbedrijf uit Groessen hartelijk bedankt voor het schenken van 1100 appels die uitgedeeld zijn in het Fluisterwoud en zondagmiddag tijdens de Mechteld ten Ham markt.

De braderie gaf een inkijkje in het leven van weleer. Foto: Marlous Velthausz
Burgemeester De Baat met zijn vrouw bij de pratende boom in het Fluisterwood. Foto: Marlous Velthausz

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant