Tijne bij Min40Celsius in Varsselder met in haar hand een ongeveer 16000000 jaar (16 miljoen) oude schelp. Deze is gevonden bij zandafgraving Azewijnse Broek uit de periode dat in onze omgeving het nog een zee was met daarin walvissen en dolfijnen en koraal voorkwamen. Op de achtergrond de grote reuzeammoniet die is 95000000 jaar (95 miljoen) oud en is gevonden in het Duitse Wetteringen. Foto: Roel Kleinpenning
Tijne bij Min40Celsius in Varsselder met in haar hand een ongeveer 16000000 jaar (16 miljoen) oude schelp. Deze is gevonden bij zandafgraving Azewijnse Broek uit de periode dat in onze omgeving het nog een zee was met daarin walvissen en dolfijnen en koraal voorkwamen. Op de achtergrond de grote reuzeammoniet die is 95000000 jaar (95 miljoen) oud en is gevonden in het Duitse Wetteringen. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Met groep 5 naar Min40Celsius

Onderwijs Kinderredactie

Gelderse Post Kinderredactie #1

VARSSELDER - Ik ben Tijne en ik ben acht jaar. Ik zit in groep 5 op de Mariaschool in Ulft. Wij gingen naar Min40Celsius in Varsselder met de hele klas want we hadden les over de IJstijd.

Toen we aankwamen moesten we onze jassen ophangen en we gingen naar binnen. We gingen op een krukje zitten. De mensen daar vertelden een heleboel over dingen uit de IJstijd, bijvoorbeeld over mammoeten en sabeltandtijgers. Ook vertelden ze dat er heel veel ijs in Varsselder lag, heel lang geleden.

Fossielen en botten
Toen gingen we per groepje een opdracht of vraag ophalen bij een tafel. De ene vraag ging over fossielen en de andere weer over kristallen. En zo ging het maar door. Een fossiel is heel oud. De kristallen die daar waren, waren heel groot en apart. Ze glinsterden heel mooi.

Er waren ook vragen over mensenschedels van oermensen en dierenbotten van dieren uit de IJstijd. Het waren doe-vragen want we moesten de antwoorden zoeken en lezen in het museum. Overal stonden speciale kasten met glas waar oude dingen in lagen. En er stonden briefjes bij waar je de antwoorden op kon vinden. Dit was heel leuk, want ons groepje was er wel snel in. 

Goud zoeken
We gingen ook met onze handen en een schepje in wat zand en we moesten een stukje goud zoeken. We hadden het goud niet gevonden maar we hadden wel een groot bot gevonden. Het was een bot van een hele grote stier. Andere groepjes hadden hele speciale stenen gevonden in het zand.

We moesten met een kwast het zand eraf halen, zodat we goed konden zien wat we gevonden hadden. Net als echte archeologen. Een archeoloog is iemand die dingen van vroeger opgraaft en onderzoekt. Ik wilde altijd bioloog worden omdat het me leuk leek om dieren en de natuur te onderzoeken, maar nu lijkt archeoloog me ook leuk om te worden later. 

Oermens
Er was ook een kastje met een oermens die pas is gevonden in Italië volgens mij. En die meneer had een tasje met wapens bij zich. Hij was pas gevonden onder het ijs, maar hij was al wel heel oud. In het museum waren ook grote botten te zien van een wolharige neushoorn en een stier uit de IJstijd. Die botten hadden ze gevonden in Varsselder.

Aan het einde toen moesten we de naam van ons groepje neerleggen op de antwoorden die we goed hadden. En we mochten zien hoe ze vroeger vuur maakten. We kregen ook een houtje dat heel oud was. Toen we buiten waren, mochten we in een speciale zandbak nog oude stenen zoeken. Het was superleuk! 

Ben of ken jij een basisschoolscholier uit de Oude IJsselstreek die ook een bijdrage wil leveren aan de Gelderse Post? Neem dan contact op via redactie@geldersepost.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant