Jet is 8 jaar en Oxy ongeveer 4 jaar oud. Foto: Roel Kleinpenning
Jet is 8 jaar en Oxy ongeveer 4 jaar oud. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

De axolotls Axy en Oxy van Jet

Onderwijs Kinderredactie

Gelderse Post Kinderredactie #5

VARSSEVELD - Mijn naam is Jet en ik ben acht jaar. Ik zit in groep 6 van de Meeander in Varsseveld. Thuis hebben we hele gave huisdieren, namelijk axolotls. We hebben er twee en ze heten Axy en Oxy.

Door Jet Rijnberk

Axy en Oxy
Op 4 december 2021 hebben we ze gekocht. We zochten ze uit bij een dierenwinkel. Daar zaten ze in hele kleine aquaria zonder planten, zand en verstopplekjes. Samen met mijn broer hebben we er twee uitgekozen. Axy is die van mij en zij is een Malaysia met een beetje koper en Oxy is die van mijn broer en die is een Albino met mooie gouden ogen. We hebben dus twee soorten van de twaalf soorten die er bestaan.

Watersalamander
De axolotl is de grootste watersalamander van de wereld. Ze leven dus in het water, maar komen in het wild alleen voor in Mexico. Ze zijn heel zeldzaam, want ze leefden in twee meren. Een meer is opgedroogd en in de andere leven veel krokodillen die de axolotls opeten. Door axolotlfokkers worden de wilde axolotls gevangen en in een ander meer geplaatst, in de hoop ze zo te redden van uitsterven. 

De poot of staart groeit gewoon weer aan

Ook worden axolotls gefokt, maar dan voor onderzoek of om te houden als huisdier. In het wild zijn axolotls altijd koper zodat ze goed gecamoufleerd zijn in de natuur, maar gefokte axolotls zijn ook andere kleuren en overleven niet in het wild. Axolotls worden onderzocht omdat ze regenererend vermogen hebben. Dat betekent dat als ze een stukje van een lichaam kwijtraken, bijvoorbeeld een poot of een stuk staart, dan groeit het gewoon weer aan. 

Slurpgeluid
Ze leven in koud water en ze eten vlees, zoals bloedwormen, kleine garnalen en kikkervisjes. Thuis geven we regenwormen en een soort visbrokjes. Ademhalen doen ze met hun kieuwen die als een soort antennes aan hun hoofd vastzitten, maar ook met hun huid en soms zwemmen ze naar boven en happen ze lucht. Dat geeft dan een leuk slurpgeluid. Als er te weinig water is, gaat de axolotl niet meteen dood. Hij kan namelijk een metamorfose doorgaan naar landsalamander. Dit kan niet meer teruggedraaid worden. Dit moet je niet proberen met jouw axolotl, want dat is een heel pijnlijk proces.

Axy is ongeveer 5 jaar oud. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant