Pastoor Hans Pauw (midden) tijdens de laatste eucharistieviering in Etten. Foto: Roel Kleinpenning
Pastoor Hans Pauw (midden) tijdens de laatste eucharistieviering in Etten. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Laatste eucharistieviering in RK kerk in Etten

Religie

“Het verhaal van het geloof gaat altijd verder”

Door Walter Hobelman

ETTEN - Het jaar 2024 is het jaar waarin de RK Kerk in Etten (de Martinuskerk) het honderdjarig bestaan zou kunnen vieren. Helaas loopt het anders en is op zondag 7 januari de laatste eucharistieviering gehouden in de kerk, die aan de eredienst onttrokken wordt. Daarmee verdwijnt opnieuw een kerk van de parochie Maria Laetitia.

“De voornaamste reden voor sluiting is de terugloop van het kerkbezoek en de dalende vraag naar de bediening van de sacramenten in de achterliggende jaren. Ook de groep vrijwilligers wordt kleiner”, vertelt pastoor Hans Pauw, voorafgaand aan de viering. “Het is helaas niet anders, het is de realiteit en daar verander je niet veel aan. Maar het verhaal van het geloof gaat altijd verder.”

“Als het nou elke week zo vol was als vandaag, dan had de kerk niet dicht gehoeven”, verzucht een kerkganger op zondagmorgen kort voordat de dienst begint. Inderdaad is de kerk goed gevuld en zijn veel Ettenaren aanwezig bij deze laatste viering. “Een speciale liturgie voor het sluiten van een kerk hebben we niet, dus vandaag staan we gewoon stil bij Drie Koningen en de Openbaring des Heren”, begint pastoor Pauw zijn preek. “Het sluiten van een kerk als plaats van de eucharistieviering is pijnlijk voor iedereen die zich met deze kerk verbonden voelt”, zegt hij. Hoopvol is de pastoor wel. “Ondiplomatiek gezegd sluiten we vandaag een slechtlopend filiaalgebouw van ‘de kerk’, die wereldwijd gelukkig nog groeit.”
Door de krachten te bundelen en nieuwe impulsen te zoeken kan ook de geloofsgemeenschap in Etten een echte gemeenschap blijven. “God wil wonen in ons hart, Christus zelf blijft ons inspireren. Zoek Hem met een open geest en Hij zal bij je zijn”, sluit Pauw zijn preek af.

Laatste hostie
Aansluitend is de laatste keer om ter communie te gaan, voor veel aanwezigen een emotioneel moment. Mart van Aalst (87) uit Doetinchem is de laatste die uit handen van de pastoor een hostie ontvangt. Na afloop van de viering vertelt hij: ”Dit is voor mij een bijzonder moment. Je kan zeggen dat het voor mij hier in deze kerk allemaal begon en vandaag dus ook eindigt.” Van Aalst groeide op in de Ettense kerk. “Vroeger kwamen we lopend vanuit Warm naar de kerk. Er waren toen ook nog speciale kindermissen. De jongens en meisjes zaten netjes gescheiden van elkaar in de kerkbanken”, herinnert hij zich. Van Aalst vertelt dat hij nu vaak naar de paters in de Slangenbrug gaat om vieringen bij te wonen. “Vandaag ben ik hier, om deze viering bij te wonen en oude bekenden te ontmoeten. Maar het doet me wel wat”, zegt hij.

Aan het eind van de viering wordt de Godslamp gedoofd. De paaskaars, het Lectionarium (het liturgisch boek) en het heilig sacrament worden de kerk uitgedragen.

Stichting neemt gebouw over
Het kerkgebouw komt nu in handen van de ‘stichting Erfgoed Martinuskerk Etten’. “Wij willen de Martinuskerk transformeren naar een Multifunctioneel Cultureel Centrum”, vertelt stichtingsvoorzitter Peter Ketelaar. “Een centrale plek in het dorp Etten waar verenigingen en groepen gebruikers terecht kunnen.”

Aan het eind van de dienst overhandigt pastoor Hans Pauw een bos bloemen aan koster Tinie Westerhof, en dankt via haar alle vrijwilligers die zich hebben ingezet binnen de geloofsgemeenschap in Etten.

De paaskaars wordt de kerk uitgedragen. Foto: Roel Kleinpenning
Pastoor Hans Pauw overhandigt bloemen aan koster Tinie Westerhof. Foto Roel Kleinpenning
Afbeelding
Pastoor Hans Pauw. Foto: Roel Kleinpenning
Mart van Aalst (rechts) ontvangt de laatste hostie in Etten. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant