Archieffoto Achterhoek Nieuws. Foto: Roel Kleinpenning
Archieffoto Achterhoek Nieuws. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Preek van de Leek door burgemeester Van Dijk

Religie

SILVOLDE – Maandelijks is er een gebedsviering in de Mauritiuskerk in Silvolde. De eerstvolgende viering is op 4 februari aanstaande om 10:00 uur en het thema is: ‘Mijn Naaste.’

In deze gebedsviering houdt burgemeester Otwin van Dijk, in het kader van vijf jaar Geloofsgemeenschap H. Mauritius, de ‘Preek van de Leek’. Het idee hiervan is in 2019 in Amsterdam ontstaan en later door vele kerkgemeenschappen overgenomen. Over het algemeen verzorgen mensen die in de samenleving veel van zich laten horen de ‘Preek van de Leek’. Het zijn mensen die durf en lef hebben om recht uit het hart hun levensvisie weer te geven vanuit een Bijbelse inspiratie.

In de viering houdt de burgemeester niet alleen de preek maar is hij ook in andere delen van de viering actief. Zijn inspiratie voor de preek put hij mede uit de Bijbelse verhalen die hij van jongs af aan heeft meegekregen in zijn gezin waar de Bijbel iedere dag op tafel kwam. Van Dijk vertelt over zijn persoonlijke drijfveren voor de zorg in zijn algemeenheid en die voor kwetsbare mensen in het bijzonder. Het thema van de viering is dan ook ‘Mijn Naaste’. 

De basis van zijn preek is de lezing van de Barmhartige Samaritaan. De burgemeester heeft die lezing gekozen en leest het Bijbelse verhaal ook voor. In de lezing horen we sleutelwoorden als: overvallen door rovers, mensen die voorbij lopen onder wie een priester, een Leviet die helper is bij Tempeldiensten. De Samaritaan in de lezing is als een held die de man verzorgt.
De lezing heeft niets aan actualiteit ingeboet. Ons leven is dikwijls een gevaarlijke reis en ook vandaag worden we geconfronteerd met overvallen als oorlog en geweld, ziekte en verlies van dierbaren, bestaansonzekerheid, armoede, enz. En ook in onze tijd zijn er velen die voorbij lopen maar zijn er ook helden zie zich voor kwetsbare mensen inzetten. In de preek van de burgemeester is her ongetwijfeld meer over te horen.

Het kleinmannenkoor ‘de Görgelpiepen’ verzorgt de muzikale omlijsting tijdens de viering. Als geloofsgemeenschap hopen we op een grote belangstelling. Iedereen is van harte welkom. De viering kan ook via streaming gevolgd worden op de website.


kerkdienstgemist.nl/stations/531

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant