Paul Seesing en Ingrid Lambregts. Foto: Bert Vinkenborg
Paul Seesing en Ingrid Lambregts. Foto: Bert Vinkenborg

Glasvezel voor het buitengebied

Algemeen

Oude IJsselstreek als eerste aan de beurt

Door Bert Vinkenborg

DOETINCHEM – Toen in januari bleek dat van de kant van het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) geen duidelijkheid te verwachten viel over de termijn van aanleg van glasvezel in het buitengebied was iedereen 'behoorlijk chagrijnig' volgens wethouder Ingrid Lambregts. De zeven gemeenten die in de wacht stonden besloten toen een andere weg te kiezen. Gezamenlijk zouden ze een buizenstelsel aanleggen waardoor glasvezelaanbieders hun kabels konden trekken. Een briljant plan zo leek het. Enkele weken geleden kwam echter het bericht 'CIF legt toch het glasvezelnetwerk aan'. Vanwaar die ommezwaai? De wethouders Ingrid Lambregts van Doetinchem en Paul Seesing van Bronckhorst geven antwoord.

Paul Seesing was namens de zeven samenwerkende gemeenten de wethouder die het buizenproject zou trekken. Seesing: "Het belang van de zeven gemeenten was duidelijk. Zo snel mogelijk aansluiten. Eind augustus kwam CIF echter met een nieuw voorstel voor het gebied Midden-Achterhoek. Ons is een brief toegezegd met harde toezeggingen die nog nader gepreciseerd moeten worden. Als die brief er is gaat het buizenproject voorlopig in de wacht. Maar ik moet daarvoor wel eerst terug naar de raad. We hebben immers al een besluit genomen voor het buizenproject." Volgens Seesing heeft CIF dat als voorwaarde gesteld.
Ingrid Lambregts: "Doetinchem moet nog een besluit nemen, maar we schuiven dat een jaar vooruit en halen het weer van de plank als dat onverhoopt toch nodig mocht blijken. CIF werkt regionaal en de zeven gemeenten in de Midden-Achterhoek houden elkaar vast om het gestelde doel te bereiken."
Bronckhorst heeft 6,2 miljoen euro op de begroting staan voor het buizenproject. Als dat niet nodig is omdat CIF de aanleg van glasvezel verzorgt kan dat bedrag voor andere doelen in de gemeente aangewend worden. Niet alle van de zeven deelnemende gemeenten zitten zo royaal in hun financiële middelen als Bronckhorst en sommige zijn daarom blij met het nieuwe voorstel van CIF.
In het buizenproject zouden lokale ondernemers voor de aanleg betrokken kunnen worden. Nu het eruit ziet dat CIF de kar weer gaat trekken komt er waarschijnlijk een extra schakel in de keten maar is het nog steeds mogelijk dat voor het omvangrijke graafwerk Achterhoekse ondernemers aan de bak kunnen.
De zekerheid dat het dit keer wel gaat lopen moet nog schriftelijk door CIF gegeven worden. De reacties van de beide wethouders zijn in ieder geval duidelijk. Paul Seesing: "Linksom of rechtsom we krijgen het voor elkaar." Ingrid Lambregts valt hem bij: "Wij geven gewoon niet op."
De vraagbundeling verloopt in fasen van circa 5.000 adressen. CIF richt zich eerst op het buitengebied van de volledige gemeente Oude IJsselstreek en delen van de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Montferland.
Het stappenplan is dat CIF via zogenoemde 'Ambassadeurs' nog in 2017 een inventarisatie maakt van het aantal gegadigden in de gebieden van Doetinchem en Bronckhorst. Dat moet minimaal 50 procent van de adressen in het buitengebied zijn. De inventarisatie in de rest van de gemeenten volgt in het eerste kwartaal van 2018. Aanleg zal plaatsvinden in 2018 en 2019. Eind 2019 moet de hele Achterhoek van glasvezelaansluitingen voorzien zijn.
Volgens de wethouders is de belangstelling enorm toegenomen sinds het begin van de gesprekken in 2016 over glasvezel in het buitengebied. Seesing: "Over enige tijd is een woning zonder snel internet nog nauwelijks verkoopbaar. Voor de leefbaarheid van het buitengebied is dit onmisbaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant