Alleen een overwinning telt voor Doetinchem

De clubtopscorers van Doetinchem Rico Cancian (l) en Niels Hondelink.  Foto: John van der Kamp
De clubtopscorers van Doetinchem Rico Cancian (l) en Niels Hondelink. Foto: John van der Kamp

Clubtopscorers Cancian en Hondelink tekenen voor helft productie

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Op sportpark De Bezelhorst staat zondag de clash tussen koploper MvR en nummer twee vv Doetinchem van de vierde klasse D op het programma. De topper in het regionale amateurvoetbal van dit weekend. Doetinchem heeft thuisvoordeel en weet dat alleen een overwinning op MvR telt.

De vorige twee seizoenen eindigde Doetinchem op plaats twee van de ranglijst en beide keren slaagde men er niet in om te promoveren via de nacompetitie. Eerder dit seizoen lieten trainer John Leeuwerik en routinier Willem Stollé weten, dat promotie naar de derde Klasse voor dit seizoen absoluut gerealiseerd moet worden en bij voorkeur rechtstreeks; dus via het kampioenschap. MvR uit 's-Heerenberg heeft een voorsprong van vijf punten. Doetinchem heeft nog een wedstrijd te goed en heeft bij winst de titelkansen in eigen hand. Dat weten ook de beide clubtopscorers Niels Hondelink en Rico Cancian, die hun handtekening zetten onder de helft van de tot nu toe gescoorde Doetinchemse treffers.
Het scoren gaat Hondelink dit jaar beter af dan het vorig seizoen. "In het seizoen daarvoor had ik al 23 keer gescoord maar kreeg in februari van dat seizoen last van m'n hamstring. Anderhalf seizoen heb ik dan 'weer wel' en dan 'weer niet' gevoetbald. Afgelopen zomer heb ik gezegd, ik ga alles op alles zetten om weer fit te worden. Ben acht kilo afgevallen, was wel zwaar, ik zat te twijfelen om wat lager te gaan voetballen. En sinds de wedstrijd tegen DVV sta ik in de spits en ik heb er nu elf gescoord", vertelt de Doetinchem-spits. Hij kan het binnen de lijnen goed vinden met Rico Cancian. "We zijn twee totaal andere personen, maar we matchen toch met elkaar. Rico is een vrolijke mafkees en een keiharde werker. Dat laat ie echt niet liggen tijdens de wedstrijden", meent de 30-jarige aanvaller, die op zijn vijfde bij Doetinchem begon met voetballen bij trainer Jan Bussing.
Rico Cancian speelt nu alweer voor het vijfde seizoen bij Doetinchem en heeft zestig competitie-doelpunten achter zijn naam staan. De 25-jarige Doetinchemmer speelde voorheen bij VIOD, maar kon destijds het niet vinden met de huidige trainer en maakte in 2013 de overstap naar Sportpark De Bezelhorst. "Ik ben toen bij Doetinchem goed opgevangen, een leuk team en met veel plezier voetbal ik hier. Een paar seizoenen in de derde klasse gevoetbald, goed niveau, hopelijk komen we dit jaar weer in terug. De oefenwedstrijden die we nu tegen derdeklassers hebben gespeeld, doen we er niet voor onder", vindt Cancian, die samen met Hondelink en Caz van Wezel de Doetinchem-aanval vormt.

Rico Cancian moet even goed nadenken, wanneer hij de laatste competitiewedstrijd heeft gespeeld. Door de Siberische kou werden de nodige wedstrijden op gras afgelast en was ook trainen lastig, zodat de ploeg zich de afgelopen weken moest vermaken in de zaal en op het kunstgrasveld die het sportpark rijk is. "Die wedstrijd bij RKPSC had eigenlijk helemaal niet gespeeld mogen worden, het veld was superslecht. We wonnen met 1-0, een paar minuten voor tijd. Niels gaf een steekbal vanaf het middenveld, ik kwam alleen voor de keeper en schoot hem met links binnen. We hadden niet meer verwacht dat we gingen winnen", vertelt de spits, die naast het scoren van doelpunten het ook moet hebben van inzet. "Werken kun je altijd, al speel je niet goed, je best doen is het minste wat je kunt doen. Ik vind het ook leuk, dat ik samen met m'n broertje (Jessie) kan voetballen. We hebben een vaste traditie, we ontbijten voor de wedstrijd eerst bij onze oma Liebrand, een vast ritueel", vult hij aan. Hondelink heeft hij hoog zitten. "Niels is een goede spits, hij heeft weinig kansen nodig om te scoren."

Beide topscorers zien uit naar de wedstrijd van aankomende zondag. "Als we kampioen willen worden, moeten we winnen, anders wordt het gat wel heel groot", stelt Cancian. Hondelink weet dat zijn team in het verleden op belangrijke momenten heeft laten liggen en is hierdoor dubbel gewaarschuwd. "In de finale van de nacompetitie vorig seizoen gaven we een 2-0 voorsprong weg. Nu moeten we er staan."
De aftrap van de wedstrijd tussen vv Doetinchem en MvR is om 14.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Theo Oosterman uit Apeldoorn.

Meer berichten