Herman Vreeman heeft de sleutel van Het Posthuis in handen. Foto: Walter Hobelman
Herman Vreeman heeft de sleutel van Het Posthuis in handen. Foto: Walter Hobelman

Deur Posthuis Gendringen op een kier

Algemeen

GENDRINGEN - "Als inwoner van Gendringen heb ik me al jaren afgevraagd waarom 'Het Posthuis' gesloten bleef. Daarom ben ik in gesprek gegaan met de eigenaren om te kijken hoe we dit karakteristieke en mooie pand weer een functie kunnen geven voor Gendringen. Daar lijkt nu wat beweging in te komen", aldus Herman Vreeman.

Door Walter Hobelman

"Net als anderen heb ik er veel tijd en energie in gestoken om van het Posthuis weer een centrale plaats in het dorp te maken. Het was ook voor mij een verrassing dat ik sinds deze week van de eigenaren van het pand een sleutel heb mogen ontvangen zodat nu de mogelijkheid ontstaat om 'iets' met het Posthuis te gaan doen", legt Vreeman uit, die als raadslid actief is bij Lokaal Belang. Ook de voorzitter van de ondernemersvereniging Gendringen, Bart Bresser, onderstreept het verhaal van Vreeman. "Meerdere partijen proberen al lange tijd schot in de zaak te krijgen. Dit is een mooie stap naar meer, maar er moet nog veel besproken worden. De deur staat niet verder open dan op een kier", meent Bresser.
Toch is men het gezamenlijk over eens dat dit een positieve ontwikkeling is. Bij de symbolische openingshandeling zijn vertegenwoordigers van de Stichting Gendringen Leefbaar, de ondernemersvereniging, de kopgroep Gendringen 2.0 en een aantal ondernemers aanwezig. Iedereen is enthousiast over de stap en hoopt dat dit het begin gaat worden van iets blijvends.
"Wat er nu in elk geval gaat gebeuren is, dat we vanaf vrijdag 16 maart van 15.00 tot 19.00 uur Het Posthuis openen en de inwoners van Gendringen en omgeving een kijkje laten nemen in het pand, dat al ruim 17 jaar dicht is. Er zijn inmiddels een heleboel dorpsgenoten die het Posthuis nog nooit van binnen hebben gezien", aldus Vreeman. "Ik hoop dat, door het pand te bezoeken, er ideeën ontstaan en er plannen gesmeed kunnen worden om van Het Posthuis een echt dorpshuis te maken waar verenigingen onderdak vinden, cursussen gegeven kunnen worden en waar voor jong en oud ontmoetingsplaatsen gerealiseerd kunnen worden", blikt Vreeman vooruit.
In elk geval wordt Het Posthuis dit jaar opgenomen in de kunstroute 2018, in de laatste twee weekenden van april. "Tijdens deze kunstroute stellen inwoners, ondernemers en anderen hun pand beschikbaar voor kunstpresentaties", legt Vreeman uit.
Ook het onlangs gepresenteerde groenplan voor de Grotestraat kan een goede impuls geven voor een heropend Posthuis. "Door Het Posthuis op een aansprekende manier te integreren in het groenplan snijdt het mes aan twee kanten. Het Posthuis krijgt weer de aandacht en functionaliteit die het pand verdient en het draagt tegelijkertijd bij aan eenheid in het straatbeeld", aldus Vreeman. Alle partijen zijn het er over eens dat er nog een uitdagende weg te gaan is. "Maar deze stap is wel een hele positieve ontwikkeling die hopelijk uitmondt in een Posthuis dat weer van nut is voor álle inwoners en bezoekers van ons dorp", aldus Bresser.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant