Ingebruikname Speel- en Beweegtuin na opening in najaar 2017. Foto: Nico Marcus
Ingebruikname Speel- en Beweegtuin na opening in najaar 2017. Foto: Nico Marcus

Varsselder-Veldhunten ontwikkelt toekomstvisie voor 2025

Algemeen

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Met de totstandkoming van 't Dorpshuus en verregaande samenwerking tussen verenigingen onderling is enkele jaren geleden tijdig en met succes ingespeeld op de toekomst. Vereniging Dorpsbelangen Varsselder-Veldhunten (VDVV) wil die lijn vast houden en met hulp van een dorpsenquête een visie ontwikkelen richting 2025. Nadrukkelijk is nu de blik gericht op intensievere contacten met omliggende plaatsen.

Door Reinier Kroesen

VDVV is continu bezig met de toekomst. De leefbaarheidsvereniging vindt dat je als plaats zelf een groot deel van de toekomst bepaald. Zeker nu de overheid steeds meer taken overdraagt aan dorpskernen en burgerparticipatie wil faciliteren. Zes jaar geleden is 't Dorpshuus gerealiseerd, onderkomen voor vrijwel alle plaatselijke instanties. Daarmee werd een belangrijke stap gezet tot intensieve dwarsverbanden. Niet meer allemaal een eigen verenigingsgebouw of lokaaltje, maar samendoen met één ruimte, één bar, die bij toerbeurt gerund wordt. Samen inkomsten, lasten en opbrengsten delen. De VDVV stelt nu dat het wel blijvend een actieve houding van belanghebbenden vraagt. Daarom loopt nu, net als voor enkele jaren geleden een dorpsbrede enquête. Niet alleen bedoeld voor inwoners, maar iedereen die er lid is van een sportvereniging, toneelvereniging of fanfare. Ieder draagt immers bij aan het vitaal houden van de gemeenschap. Met de verkregen informatie wordt een agenda opgesteld met concrete voorstellen. De vragen hebben betrekking op onder meer de behoefte aan woonruimte, openbaar groen, bereikbaarheid, veiligheid, scholen en glasvezel.
Voorzitter Wim Klompenhouwer: "Uit de vorige enquête kwam de Speel- en Beweegtuin voort. Kinderen opperden dat er geen speeltuin meer was. Dat hebben we breder opgepakt en een plek ontwikkelt met extra beweegtoestellen. Vorig jaar is die ontmoetingsplek voor jong en oud geopend. Ook bleek dat men herinrichting van de Hoofdstraat wenste, nu in de uitvoerende fase. Vervangen van zieke bomen, verwijderen van niet werkende verkeersremmers en overbodige parkeerhavens. En een herbestemming van de kerk, daar is nu een plan voor. De gemeente is bezig met een omgevingsvisie voor 2021. Een nieuwe omgevingswet, over woningbouw, groen, de totale inrichting. Die vervangt een aantal wetten zodat inwoners meer ruimte en zeggenschap krijgen."
Penningmeester Judit Venus: "Wij willen die voor zijn en alvast een dorpsvisie maken. De actiepunten daaruit brengen we in bij de gemeente. Zien wel dat het maximale bereikt is in onderlinge samenwerking, dat je nu connectie moet zoeken met andere plaatsen. Onlangs was de jeugdsamenwerking van GWVV en Ulftse Boys nieuws. De uitwisseling van basisschoolleerlingen is ook actueel." Wim: "We voeren al gesprekken met Azewijn, om dingen samen te doen. Waarom geen gezamenlijke Sinterklaasintocht of kerstconcerten voor verschillende plaatsen tegelijk?" De enquête is huis aan huis verspreid maar kan ook digitaal nog tot en met 31 maart via de dorpswebsite ingevuld worden.


www.varsselderveldhunten.nl

Mevrouw Slutter en schoolkinderen openen Speel- en Beweegtuin,  september 2017. Foto: Nico Marcus

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant