Marion Lovendaal. Foto: PR
Marion Lovendaal. Foto: PR

Marion Lovendaal en cursisten exposeren schilderwerk in Oude Kerk Etten

Algemeen

ETTEN – Gedurende drie weekenddagen in de zomermaand exposeert Marion Lovendaal samen met een aantal van haar cursisten in de Oude Kerk. Op zondag 10, 17 en 24 juni, telkens van 12.00 tot 18.00 kunnen bezoekers met een hapje en een drankje gratis de olieverfschilderijen bekijken van de Doetinchemse kunstenares en haar leerlingen. Haar specialisme is het heel fijntjes schilderen van gezichten en andere realistische onderwerpen op echte vogelveren.

Door Reinier Kroesen

Marion: "Alhoewel ik ooit ook op kantoor werkte was ik ondertussen wel altijd bezig met tekenen, houtsnijwerk, kaligrafie en Staphorster Stipwerk. Ik begon in 1994 met realistisch 'nat-in-nat' schilderen. Bij die techniek voeg je nieuwe verflagen aan in de voorafgaande laag nog natte olieverf. In die tijd volgde ik schilderlessen bij de inmiddels overleden Marian Schuurman, in Sinderen. Door de jaren heen ben ik het steeds meer gaan perfectioneren. Mijn drijfveer was het om ooit zelfstandig te gaan werken en zelf les te gaan geven. In 2010 ging die wens in vervulling en begon ik met het geven van workshops en cursussen. Daarnaast zijn er opdrachten van zowel particulieren als bedrijven. Mijn werk was onder meer te zien in het Slingeland, Schavenweide, de Driekoningenkapel en de Slangenburg Landgoedwinkel, allen in Doetinchem. Ook stond ik in De Rosmolen in Zeddam. Vaak exposeer ik samen met 'leerling' Erna van den Heuvel, die me ook geregeld helpt met de workshops. Om de dinsdagavond geef ik les aan een groep van zes tot tien mensen, eigenlijk alleen maar vrouwen. Een vaste kern doet al heel lang, anderen komen een periode, nieuwe aanwas is altijd welkom. We doen dat op een locatie in Gendringen. Om te beginnen adviseer ik vaak een roos als onderwerp, het is al een hele kunst om daar diepte in te krijgen.
Ook in Doetinchem heb ik een schilderclub, wil dat lesgeven graag uitbreiden. Ieder brengt zijn eigen werkstuk mee om er verder aan te werken. Kijk over hun schouder mee, geef tips en neem af en toe de kwast over, om bijvoorbeeld even wat diepte aan te brengen. Mijn stijl is realistisch, gedetailleerd, het zogenaamde fijnschilderen, bijna fotografisch. Over het algemeen zijn het gepenseelde stillevens, portretten en dieren of bloemen, meestal nageschilderd vanaf foto's. Eens per twee, drie jaar zorg ik dat de cursisten die dat willen kunnen exposeren. Geen verplichting dus. Bij toerbeurt zijn ze die dagen in juni ook aanwezig in Etten. Zelf toon ik een aantal miniatuurschilderijtjes die ik op vogelveren heb aangebracht. Zwanen- of vogelveertjes die ik op straat heb gevonden of kreeg. Momenteel is dat zelfs bijna de helft van mijn werk, daar verkoop ik veel van. Zo kwam een mevrouw bij me van wie het hondje was overleden. Dat zat altijd achter duiven aan en ze vroeg mij om haar dierbare beestje te schilderen op een veertje."

Wie belangstelling heeft voor een cursus, workshop of zelfs een kinderpartijtje in schildersfeer: Marion Lovendaal, tel. 06-20199108 of marionlovendaal@online.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant