Bart van den Goorbergh en Hans Keuper bezig met voorbereidingen voor het concert. Foto: Iris Jansen
Bart van den Goorbergh en Hans Keuper bezig met voorbereidingen voor het concert. Foto: Iris Jansen

Jubileumconcert St.Antonius in de DRU: terugblikken en vooruit kijken

Algemeen

BREEDENBROEK - Dirigent Bart van den Goorbergh en Hans Keuper van Boh Foi Toch hebben alles uit de kast gehaald om de geschiedenis van 90 jaar Harmonie St. Antonius uit Breedenbroek op een zeer speciale manier muzikaal om te zetten in een prachtig stukje erfgoed. Maar wel gecombineerd met een blik op de toekomst, want St. Antonius is nog altijd een dynamische muziekvereniging die 'Op naar de honderd' gaat, zoals zij zelf zeggen.

Door Iris Jansen

Van den Goorbergh: "En dan besef je opeens in 2017 dat het volgende jaar er weer een jubileumconcert van St. Antonius aankomt. Samen met de vorige voorzitter Maureen Huls heb ik de vele ideeën die we voor het jubileum al hadden op papier gezet en de grote lijnen vastgelegd. Zij heeft in het voorveld al heel veel werk verricht om met dit concert zo groots uit te kunnen pakken. We wisten dat in het foto-en filmarchief echte pareltjes zaten die historisch gezien zeer interessant waren. Mede om dat allemaal te kunnen gebruiken, is het de vereniging gelukt om hiervoor een subsidie te krijgen in het kader van cultuur- en erfgoed participatie. In Amsterdam heb ik het 8mm filmmateriaal laten omzetten en ook daar wees men mij erop, dat het prachtig materiaal is dat heel mooi de verschillende tijdsbeelden weergeeft."

"Als geboren Dinxperloër zijn die beelden dan ook een beetje thuiskomen. Fanfare- en harmoniemuziek is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa D.H. Keuper, bekend als Jan Willem uut 't Goor, was ooit dirigent van Fanfare Psalm 150 en mijn familie en ikzelf speelden daar ook. Maar natuurlijk kende je ook de andere muziekverenigingen, dus een soort verbinding is er altijd gebleven. Met Boh Foi Toch hebben we al een paar keer met St. Antonius samengewerkt; vorig jaar waren ze nog bij ons te gast in Amphion en dit jaar op de Zwarte Cross. Dan ken je elkaar goed en als het dan ook nog klikt, kun je samen hele mooie dingen maken. Dit jaar is Boh Foi Toch te gast bij hun jubileumconcert en ik vind het dan ook mooi dat ik samen met Bart hiervoor het programma kon uitwerken. Die oude foto's en beelden zijn werkelijk heel bijzonder en daar hebben we dan ook de muziek bij gezocht", vertelt Keuper vol enthousiasme.

Maar volgens Bart van den Goorbergh is terugkijken op het verleden met al zijn muzikale historie niet het enige doel van het jubileumconcert. "Naast het theatrale en emotionele, speelt het heden én vooral de toekomst net zo'n belangrijke rol. Bij een muziekvereniging kun je zeggen: 'de jeugd heeft de toekomst, maar wij willen liever zeggen: 'iedereen heeft de toekomst'. Muziek maken is zó belangrijk voor iedereen. Steeds weer komen er studies naar het positieve effect van muziek op het brein. We hebben programmamaker Olaf Koelewijn gevraagd om van vier leden in verschillende leeftijdscategorieën een mooie mini-documentaire te maken. En dan blijkt ook, dat bij alle vier de leden het muziekinstrument een grote rol speelt in hun dagelijks leven. Daarom moet je als vereniging ook met je tijd meegaan; met blik op de toekomst, want je moet wel voor iedereen aantrekkelijk blijven". Keuper springt daar op in. "Tradities zijn heel mooi en moeten ook in stand gehouden worden, maar de fanfare en harmonie zoals dat jarenlang is geweest, moet zich vernieuwen. Dat statische en voornamelijk gericht op processies, optochten en concoursen; zo kun je niet meer voortbestaan. 'Niet blijven vastzitten, maar nieuwe wegen zoeken, laten leven', zo is mijn motto."

"Daarom is het zo mooi dat we er een theaterconcert van hebben kunnen maken. Beeld en geluid versterken elkaar. We hebben de tijdsbeelden dan ook met prachtige muziek kunnen combineren. Muziek van de 'marsenkoning' Johan Wichers mag natuurlijk niet ontbreken. Geboren als Nederlander in 1887 in het Duitse Rheine, maar in dienst van de Nederlandse strijdkrachten, was hij trompetter in hart en nieren. Later verhuisde hij via Winterswijk naar Twente. Zijn muziek en levensloop past prachtig bij ons concert. Wanneer je dan ook nog eens de drie vaandels op het podium ziet staan, weet je dat deze muziek de basis is geweest van onze harmonie. Maar ook muziek van latere componisten zoals Henk van Lijnschoten en Kees Vlak komen aan bod."

Volgens Keuper ging men bij samenstellen van dit programma niet over één nacht ijs. "Ik geloof dat we nu al acht keer om de tafel hebben gezeten, om er een dynamisch programma van te maken. Ook Boh Foi Toch moest keuzes maken die aansloten op de muziek van de harmonie. Ik denk dat nummers zoals 'Drieven' en Landverhuzers' daar goed bij passen. Maar ook de vocale afwisseling met de Ulftse Nachtegalen onder leiding van Ben Simmes en de mannengroep VPSKeK brengt 'schwung' in het programma." Van den Goorbergh haakt daarop in: "Dat is ook één van mijn ambities, samenwerken met zang, piano en snaarinstrumenten. Een harmonie past daar uitstekend bij en dat willen we ook graag met dit concert laten zien."

Ook Keuper kijkt vol spanning naar het jubileumconcert uit: "Ik zal het publiek door de middag heen begeleiden en dat doe ik natuurlijk in de 'taal' van onze streek en van St. Antonius; het Nedersaksisch. Voor mij is deze taal erg belangrijk en het maakt ook deel uit van ons erfgoed; het sluit prachtig aan bij dit bijzondere concert. Mij rest alleen nog te zeggen: "Zonne kapelle is richteg de muuite weerd en verdient 't ok nog völle meer as honderd jaor te bestaon!"

Zondagmiddag 9 december. Aanvang 14.30 uur. Kaarten à 15,00 euro zijn te bestellen via www.drucultuurfabriek.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant