Bert Scheuter (links staand), Gerrit Jan Heijink en Hans Mellendijk (beiden zittend) samen met voorzitter Ronald Ruesink van SC Varsseveld. Foto: PRr)
Bert Scheuter (links staand), Gerrit Jan Heijink en Hans Mellendijk (beiden zittend) samen met voorzitter Ronald Ruesink van SC Varsseveld. Foto: PRr) (Foto: )

Oproep: hulp nodig voor boek over SC Varsseveld

VARSSEVELD - Voetbalvereniging SC Varsseveld bestaat in 2024 honderd jaar. Om het eeuwfeest goed te kunnen vieren, wordt er nu al een jubileumboek voorbereid, waarvoor de makers de hulp inroepen van de Varsseveldse bevolking.

Door Miriam Szalata

Gerrit Jan Heijink, Hans Mellendijk en Bert Scheuter zijn door SC Varsseveld benaderd om aan de slag te gaan met de jubileumuitgave.
Heijink is altijd zeer nauw betrokken bij de vereniging. "Mijn vader is voorzitter geweest, en ik heb er gevoetbald en ben coördinator/trainer geweest. Je kunt wel zeggen dat ik er een band mee heb.''
Mellendijk en Scheuter zijn erbij betrokken onder meer om het boek vorm te geven. "Het moet een mooi gebonden boek worden.''
Een deel van de geschiedenis van de voetbalclub is terug te vinden in de boeken die bij het 50- en 75-jarig bestaan zijn gemaakt. Ook is er een verzameling Tempo's, het maandblad van de vereniging, waar het trio informatie uit kan halen. Maar dat is niet genoeg. "Er is nooit een archief bijgehouden'', zegt Heijink. "Wij zijn op zoek naar mensen die vroeger plakboeken hebben bijgehouden, of ander materiaal. We doen dan ook een oproep om materiaal tijdelijk aan ons beschikbaar te stellen, zodat we het kunnen verzamelen en digitaliseren.''
Met name om foto's uit privécollecties zitten de samenstellers te springen. "Misschien is er een moeder of een vrouw van een voetballer die trouw jaarboeken heeft gemaakt'', oppert Heijink.
Een van de voornemens is gesprekken aan te gaan met oude mensen over hun herinneringen aan SC Varsseveld. Zo zou het drietal ook graag in contact komen met mensen die herinneringen hebben aan de roemruchte promotiewedstrijd in 1944. Heijink: "Varsseveld was kampioen van de derde klasse en moest een promotiewedstrijd spelen tegen UD uit Deventer. Eerst was er een thuiswedstrijd met 3000 toeschouwers die Varsseveld met 5-2 won. Daarna werd er uitgespeeld. Voor de wedstrijd in Deventer, op 23 april 1944, zijn twee extra trams ingezet. Veel mensen gingen er ook op de fiets naar toe. Die wedstrijd won Varsseveld met 3-1, waarna de club door was naar de tweede klasse.''
Wie oud materiaal heeft en mooie herinneringen kan contact opnemen met Gerrit Jan Heijink, Spoorstraat 37, Varsseveld, telefoon 06 42879591 of gjheijink@hetnet.nl.

Meer berichten