Afbeelding

‘De Nozems en de Nonnen’ al zes jaar actief in de Oost-Achterhoek

Algemeen

AALTEN - Al bijna zes jaar lang is de Oost-Achterhoek een unieke club met een al even unieke activiteit rijk: “De Nozems en de Nonnen” maken met hun oldtimer bromfietsen toertochten door de Achterhoek. “Gin brommers kieken, moar d’r van genieten” is het credo.

Initiatiefnemers waren Jan Heideman en Henk te Paske uit Aalten, ooit lagere school-genoten, die elkaar weer ontmoetten bij “Rondje Winterswijk” in mei 2015. Bijna zes jaar later bestaat de groep uit ongeveer 70 “Nozems” en 10 “Nonnen”. Deze komen voornamelijk uit Aalten, Winterswijk en Lichtenvoorde. Ruim de helft lijkt altijd te slapen, daarentegen zijn er zeker 30-40 actievelingen, met een behoorlijk vaste kern van 25. Jan en Henk vinden het alleen jammer dat met name Varsseveld, maar ook Sinderen en Dinxperlo nog behoorlijk witte vlekken zijn op de kaart zijn gebleven, maar: “……..daar gaat nú natuurlijk verandering in komen.”

De organisatievorm is even eenvoudig als doeltreffend: de leden zitten allemaal in een app groep. Als er op korte termijn een mooie middag of avond op komst is, of er wordt een droog weekend voorspeld, gooit een initiatiefrijke Nozem of Non spontaan een voorstel voor een tochtje in de groeps-app. Meestal rolt er na wat heen-en-weer appen vanzelf een datum, tijd en startplaats uit. Met een opkomst die doorgaans wisselt van 8 tot wel 20 deelnemers, worden er dan de tochtjes gereden. De samenstelling van de groepen is behoorlijk willekeurig, maar op den duur kent iedereen elkaar toch. Dat leren kennen van elkaar is extra makkelijk vanwege een Smoelenboek. De zesde uitgave zou onlangs gepresenteerd worden op de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel, maar die kon om bekende redenen niet doorgaan.

Een andere Nozem van het eerste uur, Bert Klein Geltink, zegt over de ritjes: “De provinciale wegen en de fietspaden worden gemeden, we rijden zoveel mogelijk over B-wegen. Prettige bijkomstigheid bij de ritten is, dat het altijd mooi weer is, want er wordt alleen op korte termijn gepland. Héél toevallig doemt er halverwege de rit altijd een terrasje op”. Desgevraagd verklaren Bert en Henk dat de snelheid altijd wordt bepaald door de langzaamste brommer, “….mits het geen Solex is!” Er rijden niet alleen Zündapps en Kreidlers, maar ook Mobylettes, DKW’s, Puchs, Vespa’s en Sparta’s “in mannen- en vrouwenuitvoering” tuffen vrolijk mee. Afhankelijk van de beschikbare tijd zijn die ritjes zo’n 30-60 km lang. Jaarlijks is er een jaarlijkse “dagvullende tocht” van 130 km. De inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten: er zijn dan drie terrassessies, de middelste met lunch.

Er wordt niet alleen genoten van de terrasjes, maar ook van de natuur. Het is steeds weer verrassend hoeveel mooie B-wegen er blijken te zijn. Vaak ken je deze in je eigen gemeente redelijk goed, maar niet in de buurgemeentes. “Wij als Aaltenaren verbazen ons telkens weer over het prachtige en uitgestrekte buitengebied van Winterswijk. De Wentersen daarentegen weten weer niet van het bestaan van de mooie bochtige wegen in het coulissenlandschap van de Haart, IJzerlo, Dale en, last but not least: Barlo, waar de roots van Henk en Jan liggen.” Bert vult aan: “En vergeet de Wissinklaan in Sinderen niet, mijn favoriet. Je vindt hier alles: bos, water, akkers, weiland, en dat alles langs een mooie bochtige weg.”

Vorig jaar zijn de “Nozems en de Nonnen” genomineerd voor de Erfgoedprijs 2020 van de gemeente Aalten. De groep heeft een “bidbook” geschreven om in aanmerking te kunnen komen voor deze prestigieuze prijs. “Wij willen namelijk niet alleen maar genieten van het rijdend erfgoed en van de koffie in de terraspauzes. De brommers moeten ook in de toekomst blijven rijden. Dat kan niet zonder overdracht van kennis, techniek, en van de rijke geschiedenis van de brommercultuur op het platteland aan de twintigers en dertigers van nu”, aldus Henk.

De uitreiking vond plaats op Nationale Monumentendag in Bredevoort. Als enige van de zes genomineerden konden de Nozems en de Nonnen hun erfgoed meenemen en tonen aan de “concurrentie”, het publiek en de toevallige passanten. Er stonden 16 brommers van verschillende pluimage uitgestald. Tijdens de uitreikingsceremonie binnen (corona-proof) ontstond buiten een gezellig straatfestijn, vol herinneringen aan vroeger.

Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten zei tijdens de uitreiking over bromfietsen als erfgoed heel treffend: “De nostalgie druipt ervan af, dit is een voorbeeld van wat 30-40 jaar geleden niemand als toekomstig erfgoed beschouwd zou hebben. Nu is het voor velen een feest van herkenning.”

De Erfgoedprijs Aalten 2020 ging uiteindelijk – en eerlijk gezegd welverdiend – naar de restauratie/verbouw van Rusthuis “Sint Bernardus” in Bredevoort

Van oktober tot april is het te koud voor de tochtjes, (“dan gaan we zogezegd op Non actief”) maar dat tekort aan gezelligheid wordt dan weer helemaal goedgemaakt op de nieuwjaarsborrel in januari, helemaal in seventies-sfeer, met muziek die net zo oud is als de brommers. Zoals gezegd moest dit jaar noodgedwongen overgeslagen worden. Inmiddels is de lente alweer op komst. Bert: “En als we dan weer het eerste tochtje in het voorjaar gaan rijden, dan voelt dat net als koeien, die weer voor het eerst de wei in mogen.” 

Deelname is gratis, en op eigen risico. 

Voor inlichtingen of een flyer: mail naar nozemsnonnen@hotmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant