Vlnr: Anne-Marije Engelen, Janneke Ursinus en Berry Spaink. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Anne-Marije Engelen, Janneke Ursinus en Berry Spaink. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Ondernemers Ulft starten Broodfonds

Algemeen

Ulft – De Ulftse ondernemers Janneke Ursinus, Anne-Marije Engelen en Berry Spaink hebben het plan opgepakt om met een Broodfonds voor ondernemers in Ulft en omgeving te starten. Het broodfonds is een collectief waarin zelfstandige ondernemers elkaar steunen bij arbeidsongeschiktheid. Voor de ondernemers in regio Ulft is er op 29 september een informatieavond bij het DRU Industriepark in Ulft.

Door Carla van der Meer

“Voor zelfstandigen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak onbetaalbaar”, zegt Janneke “Niet iedereen kan elke maand een groot bedrag neertellen. Dat wordt vaak ook nog verhoogd als iemand klachten krijgt of als iemand ouder wordt.”
“Via onze verzekeringsadviseur hoorden we over het Broodfonds”, laat Anne-Marije weten. “Van een klant hoorden we ook dat ze bij een Broodfonds zat. Toen zijn we naar een informatieavond van het Broodfonds in Montferland geweest om informatie in te winnen. Maar om ons daar bij aan te sluiten vonden we net te ver weg. Het gaat om de contacten in de buurt. Het gaat erom dat je elkaar kent. De leden van het Broodfonds kunnen ook op het gebied van werk iets voor elkaar betekenen. Bijvoorbeeld als je een timmerman of een pedicure nodig hebt, dan heb je vakmensen in de buurt.”

Voor alle ondernemers

De Broodfondsen bestaan zo’n vijftien jaar en ze zijn landelijk al een succes. Er zijn al 622 groepen waar zo’n 20.000 ondernemers aan meedoen. Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers van alle leeftijden, of het nu gaat om zzp’ers of zelfstandigen met een BV of VOF, iedereen kan zich aansluiten. Ook mensen die parttime zelfstandig zijn en parttime in loondienst werken. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers.”

Individuele rekening

“De deelnemende ondernemers leggen elke maand een vast bedrag in op een individuele rekening”, legt Janneke uit. “Ze kiezen zelf het bedrag dat ze willen inleggen. Dat bedrag bepaalt ook hoeveel er uitgekeerd wordt bij ziekte. Wanneer een deelnemer arbeidsongeschikt raakt, dan krijgt die van de anderen een tijdelijke financiële steun van de andere deelnemers. Voorwaarde is wel dat iemand langer dan één jaar ondernemer is, op het moment van toetreden tot het Broodfonds arbeidsgeschikt was en langer dan een maand ziek is. De ondersteuning is voor een periode van maximaal twee jaar. “Ondernemers melden zich niet zo snel ziek, want ze moeten door met hun bedrijf”, zegt Anne-Marije. “En in de meeste gevallen zijn ze binnen twee jaar al lang weer aan het werk.”
Het Broodfonds is een stuk goedkoper dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het scheelt de ondernemer heel veel geld. “Het minimum aantal deelnemers is 20 en maximaal mogen er 50 ondernemers meedoen”, laat Anne-Marije weten. “Dit om de club niet te groot te laten worden, want het gaat erom dat het overzichtelijk blijft en dat je elkaar kent en vertrouwt.” Om het onderlinge contact te onderhouden, organiseert het Broodfonds één of twee keer per jaar iets voor de leden.

Informatieavond

“Veel zelfstandigen weten niet dat Broodfondsen bestaan”, zegt Anne-Marije. “Ze zijn niet verzekerd vanwege de hoge kosten en ze lopen daarom risico’s als ze ziek worden. We willen meer bekendheid geven aan het Broodfonds en we willen nieuwe leden werven zodat we voor Ulft en omgeving een Broodfonds kunnen opzetten. Daarom hebben we een informatieavond georganiseerd op woensdag 29 september bij het DRU Industriepark in Ulft, in het Portiersgebouw aan de Hutteweg 24.
Tijdens de avond wordt er veel informatie gegeven en kunnen er vragen gesteld worden. We nodigen elke ondernemer uit Ulft en omgeving uit om zich tijdens onze bijeenkomst te laten informeren.”
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website: www.broodfonds.nl. Daar staat ook een kort filmpje met uitleg op over hoe het Broodfonds werkt, welke voorwaarden er zijn, uit welke deelnameniveaus gekozen kan worden en wat de bijkomende kosten als een eenmalige inschrijving en de contributie bedragen.

De inloop is om 19.00 uur en de informatieavond start om 19.30 uur. Aanmelden kan via: 


broodfonds.nl/nieuws/agenda/ulft_eo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant